H / K
Za preverjanje k/h in s/z se da uporabiti tale stran:
http://besana.amebis.si/demo/
Napišeš recimo “h hiši” ali pa “s njim”, klikneš preveri in ti takoj pove, kako je prav.
Pravzaprav “ste šla” ni slovnično napačna – je čisto pravilna za drugo osebo množine srednjega spola. Torej je stavek formalno slovnično pravilen, če govoriš skupini bitij srednjega spola in ga zato program najbrž tudi prepozna (“Vi ste šel na pogreb” recimo takoj opozori na napako). Res se pa v 99,99 % primerov ta oblika uporabi za polvikanje ženske in je potem napačna, tako da bi bilo vseeno smiselno, da bi opozoril na to, da gre verjetno za napako.
Je pa tudi zelo optimistično pričakovati, da bo program našel vse napake – najde nekaj tipičnih vrst enostavnih napak, vsega pa seveda ne.
Irbis napisal:
> Pravzaprav “ste šla” ni slovnično napačna – je čisto pravilna
> za drugo osebo množine srednjega spola. Torej je stavek
> formalno slovnično pravilen, če govoriš skupini bitij srednjega
> spola in ga zato program najbrž tudi prepozna (“Vi ste šel na
> pogreb” recimo takoj opozori na napako). Res se pa v 99,99 %
> primerov ta oblika uporabi za polvikanje ženske in je potem
> napačna, tako da bi bilo vseeno smiselno, da bi opozoril na to,
> da gre verjetno za napako.
> Je pa tudi zelo optimistično pričakovati, da bo program našel
> vse napake – najde nekaj tipičnih vrst enostavnih napak, vsega
> pa seveda ne.
Pljuni istini u oči već jednom.
Saj ni forum za to, da se javljajo samo “slovenisti”, ampak da človek vpraša za mnenje. Včasih smo se učili tako, danes drugače. V večini primerov se ljudje pač ravnamo “po posluhu”, ko gre za prosto pisanje in pisanje tistim, ki nam ne bodo vejic šteli in pavopisnih in slovničnih napak iskali. Velikokrat pa nas premaga radovednost, kako drugi to in ono pišejo, kako je pravzaprav prav, saj nekateri slovnico bolj obvladajo kot drugi in ta forum nam pomaga “učiti se in jo pravilno uporabljati”, nikakor pa naj bi ta forum ne bil le za tiste, ki “popolnoma obvladjajo slovnico”. Forum je namenjen iskanju, sodelovanju, učenju, izmenjavi mnenj, prijateljevanju ….
In med katere, dragi/a Andi, sodiš Ti?
marija (1)
Seveda se na forum ne javljajo samo slovenisti, med katere spadam tudi sama. Vendar ne razumem tega, da nekdo dobi jasno navodilo, pa nekateri še vedno vztrajate s svojim “posluhom”. Pa brez zamere, saj na tak način delamo svojemu jeziku medvedjo uslugo. Seveda tudi slovenisti nismo popolni, včasih tudi mi potrebujemo nasvet, zato si želim, da bi odgovarjali predvsem tisti, ki so na tem področju dobro podkovani.
Torej, odgovarjajo naj slovenisti, sprašujemo pa naj ….. ????
Jaz sem, draga Andi, z vsakim odgovorom zadovoljna! Zato, ker se mi največkrat ravno ne da “letat” na SSKJ in iskati in zato, da lahko med drugim tudi malo poklepetam. Meni je možno vse dopovedati, tudi to, da moj “posluh” ni več uporaben. Naj pa samo še navedem, ker si že omenila, da si slovenistka, da jaz to sicer nisem, da pa sem svoje čase slovnico kar dobro obvladovala, seveda pa z novejšimi zapisi in pravili nisem več na tekočem, a ni bojazni, ker naša majhna domovina premore res izredno veliko število slovenistov.
marija (1)
Filip, ti lahko ne verjameš slepo v SP 2001, ampak če tam tako piše, je (na žalost) prav. Prav ne v smislu, da je najboljša izbira ali kaj podobnega, ampak da so določeni jezikoslovci tako sklenili, da se bo določena stvar pisala na nek način in ne na drugačen. Skratka, tudi če se nihče ne strinja s tistim, kar piše v SP, je tako in pika.