grozen kruh
Danes sem se odlocila naredit kruh. Dala sem nekje 200g pirine moke, 200g koruzne moke in sem ju pokropala. Le to sem se solila. Ko se je malo ohladilo sem dodala se nekje pol kg bele moke, eno malo salcko toplega mleka s kvasom in nekaj mlacne vode + olje po obcutku. To sem kr dolgo miksala. Sicer je bila bolj “tekoca” masa…ampak je lepo “kipnjevala”.
Testo sem stresla na pekac in ga 15 min pekla na 240° in ene 40min se na 200°.
Kruh se je cisto sesedel (tako da je visok (nizek) slaba 2 cm), po notranjosti pa pacast…
Kaj sem naredila narobe??
Mene tudi moti tisto, da je bila masa “bolj tekoča”. Za svoj polnozrnat kruh (podobne sestave kot tvoj) se vedno držim točnega razmerja skupne količine moke in vode, tj. 7 dl tekočine na 1 kg moke (za navaden bel kruh 6 dl, za polnozrnat je treba malo več, šteje tudi tisto, s čimer si pokropala). Kakšnega pol deci dam včasih več, testo je še mehkejše, pri zadnjem vzhajanju štruce na plošči sicer še vzhajajo, vendar se precej sploščijo, tako da so pečene visoke recimo 6 cm. Če pustim bolj kompaktno testo, štruce bolj obdržijo obliko, so višje, kruh pa enako dober, če ne celo boljši. Tako da sedaj nič več ne povečujem tekočine. Testo v nobenem primeru ni bolj tekoče, samo mehko. Tako mehko, da se sicer lepi na roke, mesim ga z multipraktikom.
Pirina moka je zelo podobna pšenični, sploh pirina polnozrnata pšenični polnozrnati, res ni treba kropati. Koruzna se kropa, ni pa čisto nujno. Ko sem dodajala koruzno moko, enako kakšnih 20 dag na 60 dag polnozrnate in bele, je nisem posebej kropala, je pa kruh vedno prišel bolj zbit in nižji kot drugače. Enako se je zgodilo z dodatkom sojine moke. Zaključila sem, da tako pač je s koruzno moko, ki je povsem brez glutena.
V tvojem primeru je po moje preveč tekočine preprečilo nastajanje kruhove mreže, zato je ostal na sredi pocast. Delala sem že navadni kruh točno po receptu, testo je prišlo tako trdo, da sem ga komaj še gnetla, prepričana sem bila, da sem nekaj zamutila in da bo kruh trd kot kamen. Kje pa, pečen je bil krasno mehak, lepa kruhova mreža, tip top.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.