Grenko olivno olje
Pozdravljeni,
v zadnjem casu se je nekajkrat zgodilo, da je olivno olje po nekaj tednih po odprtju steklenice postalo grenko. Ce ga uporabljam pri peki mesa, izgubi grenkobo, ce pa ga uporablja “surovega”, ima zelo neprijetno grenek okus.
Ali ima morda kdo idejo, ali je krivo olje ali nacin shranjevanja? Steklenico imamo shranjeno na temnem mestu, na sobni temperaturi.
Mene so podučili, da je olivno olje grenko takrat, kadar ga prepozno vzamejo izpod preše. Hranilna vrednost baje ostane ista, le okus je bolj intenziven. Tako pravijo v Istri.
Če tvoje olje še ni bilo grenko, ko si ga odprla, potem je očitno prišlo do reakcije, sicer pa najbrž gre za to, kar sem navedla zgoraj.
lp
Modra
Hej! Samo za izkusnjo.
Vsako leto pridelamo nekaj olivnega olja in se dokupimo v torklji.
Po mojih izkusnjah ima novo olivno olje prvi mesec nekoliko grenkobe,ki izgine,ko se na dnu naredi usedlina.Lani sem pa dobila od zelo priznanega proizvajalca(testirano) olje,ki je grenilo do zadnje steklenice.Tisto iz oljk iz Ospa pa nikoli. ce je zagrenilo sele po uporabi,je res mogoce prislo do kaksne spremembe po odprtju steklenice. Sicer mene rahla grenkoba ne moti. Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.