gredo vaši muffini iz papirčkov?
Strašno me jezi, kadar muffini ne gredo iz papirčkov. Pečem jih v kovinskem pekaču, v katerega položim papirček in vanj dam maso in spečem. Ko je pečeno, počakam cca. 5 minut, nato jih vzamem ven. Ko se malo pohladijo, pa v akcijo. In takrat me pogreje …, ker vem, da bi morali lepo iz papirčka…
Kakšne so kaj vaše izkušnje?
Zaradi teh težav jih veliko raje spečem v silikonskem pekaču in šele pečene položim v papirčke.
Natassa
Meni se ne da mazati (teflonskega) pekača! Seveda sem poskusila brez papirčkov, pa niso šli lepo ven, prijeli so se, ven sem jih zbezala s pomočjo zobotrebcev. No, ja.
Spomnim se, da mi je nekoč ostala masa od makovega peciva, sem nalila v muffin pekač in so bili zelo dobri in tudi lepo so šli ven. Skoraj edinokrat…
Natassa
Edini ki meni niso šli iz pekača so bili tisti mafini, na bolj zdravo varinato narejene – z ribanimi jabolki in manj maščobe.
Vse ostalo gre lepo iz papirčka.
Pečem pa jih tako v silikonskem kot v plehnatem (nikoli brez papirja).
Moja izskušnja je sledeča-nikoli več ne dajem v maso koščkov čokolade, ampak jo raztopin, ali pa večji košček “potunkam” na sredino mase, isto delam s sadjem, npr. banano pretlačim, jo položim na testo-samo na sredino in potem prekrijem s še malo testa, če pa se sadje dotika papirčka, imam iste težave. Tako da vedno delam polnjene muffine.
Hm, kaj pa vem. Tudi jaz jih največ pečem v silikonskih pekačih brez papirčkov ravno zaradi udobja, vendar vedno znova se mi zdi, da so “pravi” mafini samo tisti s papirčkom. Sicer jih naknadno vlagam v papirčke, pa se mi še vedno zdi, da je pri mafinih del obreda tudi to, ko prav počasi vlečeš papirček dol.
Najbolj logično se mi zdi, da mora biti v masi dovolj maščobe (pri tistih s kosmiči in jabolki je res 1/4 kolačka ostala na papirju:-)))
In gotovo vsi uporabljate povoščene papirčke, namenjene za peko.
Vse drugo se mi ne zdi tako zelo odločilno. Ja, pri maščobi poskušamo šparati, kar je mogoče, vendar jogurt iz posnetega mleka lahko pripomore k sočnosti, tako da je mafin dober, ne more pa dati maščobe, da bi se zapeklo in odluščilo. Preprosto ni isto kot 1 dl olja, kar je običajno v receptu.
Verjetno je tudi vprašanje, kaj je za koga sprejemljivo. Tudi pri kupljenih mafinih iz slaščičarne drobtine ostanejo na papirčku, tako pač je. Lupiš pa ga prav počasi, previdno in z užitkom, ali ne?
Še malo za smeh. Enkrat sem enim prinesla mafine, ki jih absolutno niso poznali. Prvega so pojedli s papirčkom vred, drugega so glodali ven iz papirčka, pri tretjem sem jim le dopovedala, da je najbolje, da se najprej olupi papirček, potem poje :-)))
LP Mimi
Tale dizertacija o lupljenju mafinov je pa prav prisrčna :-))
A veš da se nikakor ne morem ločiti mojega starega pekača iz Ikeje – takega plehnatega. Saj jih pečem tudi v silikonskem, AMPAK. Vidiš, do sedaj sploh nisem vedela kaj me moti pri onih silikonskih mafinih :-)). Zdaj vem – ni papirčka za bolj dolgo uživanje :-))))))))))
Sem pa zadnjič jedla faaaantastične mafine, take brez pecilnega, čokoladne. Bom enkrat napisala recept, še prej pa sama probala speči, da ne bom prodajala “tujega znanja”. Mafini so bili taki bolj nizki, brez značilne kapice. Struktura je bila bolj “pudingasta” ne znam prav opisat, notri gre skoraj 100 g stopljene čokolade, zato so prav njaaaaaaaaaaaaam.
Forum je zaprt za komentiranje.