grčija
živjo. vem, da ste na ta vprašanja že 100 krat odgovarjali, ampak vseeno vas prosim, da odgovorite še meni.
Letos misliva iti s fantom v Grčijo (Lefkas ali Kefalonija). pa me zanima, kaj vi bolj priporočate. Pa še: ali naj greva z agencijo ali v lastni režiji. Misliva iti v septembru. Razmišljala sem, da bi šla s trajektom (sploh ne vem, če do tja sploh vozi) in vzeti še avto. A je to sploh možno??
Naj povem, da bi se tam rada predvsem spočila in ne toliko žurala. Všeč mi tudi niso hoteli, kjer je na primer 200 sob. Bolj se navdušujem za majhne, pa čeprav skromne družinske hotelčke.
Lani sva s fantom pri Intelekti vzela le letalski prevoz na Kefalonijo in potem karto za trajekt iz Patrasa, treking varianta. Na Kefaloniji sva bila 14 dni na Lefkadi pa en teden (žal malo premalo). Oba otoka sta zelo lepa in vredna ogleda. Par dni sva bila nastanjena v Arigstoliju od koder sva prečesala južni del otoka. Kraj je odlično izhodišče, če nameravaš prečesati otok, za kopanje pa ni primernih plaž. Zelo lepa plaža je v Skali, do koder se 45 minut voziš z avtobusom (cena cca.2,5 eura) V Skali imaš zelo lep ohranjen mozaik iz stare romanske vile – zelo blizu plaže. Verjetno tudi dobra lokacija za nastanitev.
Nato sva šla na drug konec otoka v mestece Sami. Tu bi lahko bila pa tudi 14 dni, žal ti Intelekta tu ne ponuja namestitve. Zelo lepa plaža ob celem mestecu. Glede na to, da si želiš mirnih počitnic priporočam nastanitev v Samiju. Zelo prijeten je družinski hotelček Melisani, ki ga zagledaš takoj ko stopiš s trajekta ali pa z avtobusa. Lastnika sta zelo prijazna, cena pa ugodna. Plaža je zelo blizu, če se ti ljubi sprehoditi 10 minut pa prideš še na večjo plažo. Obe sta opremljeni celo s tuši, gužve pa ni nikjer.
Par kilometrov (3km) stran imaš prekrasno podzemno jezero Melisani in jamo Drogerati (ni nič kaj posebnega, lahko pa greš, da boš še bolj cenila kar imamo pri nas) (vstopnina obakrat 5 E/osebo). Jedla sva vedno zunaj. Povprečna cena za večerjo s pijačo za dve osebi 20 E. Pot sva nadaljevala v Fiskardo, ki je zelo romantičen, malo pepolen angležev z jadrnicami. Vse je 30% dražje kot v drugih krajih po otoku.
Od tu sva šla na Lefkado. Lefkada je cca 20-30% cenejša kot Kefalonija (ker na njej pač niso snemali filma) Nidry, odlično izhodišče za bluzenje po otoku. Najlepša plaža EGREMNI (do nje moraš pešačiti čez 600 stopnic vendar je vredno truda), sledijo ji Porto Katsiki in Kathisma.
3km iz Nidryja imaš luškan slap, ki pa z našimi slapovi ni primerljiv. Lahko pa greš tudi na izlet z ladjico na sosednje otočke Scorpio (last Athine Onasis) in Meganisi. Midva sva se hodila kopat na Meganisi (ker je plaža v Nidryju preveč natrpana z ležalniki in marelami) do koder trajekt vozi 20 minut, stane pa 1 E/osebo. Zelo mirna in lepa plaža.
Bila sva v zelo prijetnem družinskem hotelu, kjer pa nihče ni znal angleško. V bistvu je hotel za Grke in sta nama nastanitev zrihtala dva, ki sva ju spoznala na trajektu.
Sicer pa v tem času ni nikjer problemov z nastanitvijo, ker te že v vsakem pristanišču pričakajo domačini (lastniki hotelov), ki ponujajo sobe.
Voda je povsod kristalno čista in polna rib. Čeprav ima večina mest manjša pristanišča, se to na čistoči vode ne pozna. Za katerikoli otok se odločiš, ne boš slabo izbrala. Priporočam pa dopust v lastni režiji, ki ti omogoča maksimalno svobodo in veliko cenejši dopust.
Pozdravček!
Živjo
No, sej tja nameravava it meteora, prespanska jezera, zagoria,… kaj bi mi lahko sporočila imena tistih kampov in kje so- v katerih krajih. Kaj sta morda kdaj spala tudi zunaj kampov? Kje pa sta dobila tisti zemljevid? A so gor vrisane tudi kakšne manj prometne ceste? Pa v kakšnem letnem času sta bila?
Če želiš, mi lahko pišeš na mail.
Pa hvala za informacije.
Pozdrav
Petra
Ojla, bila sva pred 2 letoma od sredine julija do sredine avgusta. V bistvu je najin cilj bila Turčija. S trajektom sva šla do Igumenitsa, potem po S grčiji v Turčijo. Zemljevid je od Hallwag -a, Euro map – Greece, 1 :1 000 000 (isbn 3-444-00037 5). Kupila sem na na bavarskem dvoru v Lj, v knjigarni, se pa ne spomnim, katera knjigarna, a imajo ogromno zemljevidov, popotniški vodičev (jaz sem si ga sposodila v knjižnici – Lonely planet je super). Je pa zelo dober zemljevid, gor so kilometri, angleška imena in grška imena. To moraš paziti, v Grčiji pišejo z grškimi črkami, tako da moraš kar paziti, da ne zgrešiš, sicer so tudi v latinici imena krajev zapisana, a je treba kar dobro pogledat, grški vozniki so kar divji, tako da previdno. Kampi so povsod – Joannina, Meteora (na zemljevidu piše Metsovon) oz. v Kalabaki, Prespanska, v Katerini jih je ogromno – ne vem do kje gresta, tako da ne vem, kaj še napisat. A mislim, da ni panike. Kampi so bili malo cenejši kot pri nas, urejeni tako, tako. Zunaj nisva spala, tako da ne vem. Na zemljevidu so označene tudi lokalne ceste, a bolje da sama pogledaš, če so ok. Ja, ceste so malo v slabšem stanju kot pri nas (vsaj 2 leti nazaj). Še kaj?
branka
Forum je zaprt za komentiranje.