grčija z alergikom
Mogoče sem malo konzervativna. Na splošno zdravstvo v sredozemskih deželah ni takšno kot smo ga (vsaj zaenkrat) še vajeni pri nas. Na otokih je še malo slabše kot na celini.Sama sem mnenja, da je za majhnega otroka, pri katerem utegne priti do kakšnih zdravstvenih problemov, bolje, da ga temu ne izpostavljamo. Če boste le imeli voljo potovati, bo za to še dovolj priložnosti, ko bo vsaj malo večji in s tem tudi manj občutljiv.
Grčija je članica EU dlje kot Slovenija, da ne omenjamo tega, da je zibelka zdravstva. Maja1, če že tako podcenjevalno govoriš o zdravstvu v sredozemskih državah, podaj tudi argumentezasvoje mnenje.
lepa plača, če boste bivali v hotelu, se boste lahko dogovorili z osebjem, da pazi pri prehrani za sina, če boste v apartmaju, boste pač kuhali kot doma.
Ne vidim velike razlike, ali greste s sinom jest ven v Sloveniji, na Hrvaškem ali v Grčiji.
Seveda je to samo moje mnenje, nimamo alergij in morda boš dobila še kakšno mnenje.
Mislim, da moj ton nikakor ni bil podcenjevalen, le ugotavljanje dejstva, ki temelji na lastnih izkušnjah. Kar nekaj sezon sem delala kot turistični vodič (tudi po Grčiji) in občasno je bilo potrebno poiskati tudi zdravniško pomoč. V primeru lažjih primerov (opekline, manjše poškodbe, angine) je kar šlo, precejšnji problemi pa so nastopili že pri dehidracijah (ki se pri majhnih otrocih z drisko pojavijo zelo hitro) in sumih na kakšno urgentno stanje. Čas od prvega stika z zdravnikom do postavitve diagnoze in oskrbe (v bolnici) je bil precej dolg. Dvomim, da se je stanje v zadnjih letih bistveno spremenilo.
Mi veliko potujemo z alergikom in smo že precej dobro navajeni. TUdi pri nas je problem jajce in mleko (poleg ostalega !!!) in imamo zato sojino mleko vedno s seboj, tudi razne kosmiče za zajtrk in malice, sicer pa veliko sadja, mesa na žaru, brez začimb, solate itd…..alergij je toliko, da so gostinci zelo navajeni na te stvari. S seboj imejte antihistaminik in če ni hud alergik, je itak OK. Ne pokušajte pa nič novega, ker se nikoli ne ve na kaj bo odreagiral, predvsem na kakšne oreščke, alergiki na jajca jih ponavadi razvijejo, pazita kakšna olja uporabljajo pri kuhi, da ni arašidovo ali kaj podobnega.
Pa si s to isto diagnozo kdaj bila tudi v drugih državah pri zdravniku? Verjetno nisi zdravnica, da bi lahko strokovno ocenila delo zdravniške oskrbe v Grčiji?
Mi kljub pogostim obiskom Grčije, predvsem otokov, sicer še nismo potrebovali zdravniške pomoči. Sem se pa o organizaciji zdravstva veliko pogovarjala z domačini in vsi so bili zadovoljni. Na manjših otokih se zelo hitro odločijo za prevoz s helikopterjem v večje bolnišnice. In verjemi, če bi bilo z grškim zdravstvom kaj narobe, bi se turizem tam drastično zmanjšal. Predvidevam, da ti je kot nekdanji vodički jasno, kako hitro gredo take negativne informacije naokoli. Skratka, Grki se zavedajo, da je dobra zdravstvena oskrba bistven del turistične ponudbe.
Hočem reči, da ne vidim velike razlike, če z alergikom potrebuješ zdravniško pomoč v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji ali Grčiji. Dobro, mogočeo je v skandinavskih državah ali v ZDA in Kanadi drugače, ampak vendarle se na poletni dopust v te države ravno ne odpravljamo. Prepričana sem, da vsak stažist v Grčiji dobro ve, kako ukrepati v primeru alergične reakcije ali – bognedaj – anafilaktičnega šoka.
Salsasalsa sem zasledila da veliko potujete. Pri nas smo tudi na dieti na ti dve živili, pa smo malo zgubljeni… Radi bi šli kam v kak hotel, pa sedaj ne vem ali naj gremo ali ne…oz. rada bi šla v kakšno “preverjeno” varianto, da bom tam res vedela oz. dobila to kar potrebujem…
Mi lahko svetujete kak hotel kjer ste bili zadovoljni in se je upoštevalo alergijo?
Pri nas? Na Hrvaškem? Še kje drugje v tujini?
vsak nasvet bo dobrodošel. Hvala.
Lep dan. Andreja
Forum je zaprt za komentiranje.