grcija poleti s kolesom
Živjo
Samo eno majhno opozorilce. Če nameravata kolesariti v severnem delu Grčije (kjer sem jaz) je plan 100 km na dan malo prehud. Ta del države je namreč zelo, zelo, zelo,….hribovit in za prevozit 5 km se moraš najmanj trikrat povzpet na hrib in spustit nazaj v dolino (in tako naprej tudi po 100 km). Če normalno potrebuješ za prevozit 5 km 10-15 minut, potrebuješ tukaj vsaj eno uro, lahko tudi več. Tudi ob severni obali ni nič drugače, saj je cesta speljana visoko nad morjem (malo gor, malo dol :)) Verjetno je zgodba drugačna kje nižje na jugu in na otokih- ne vem, tam nisem bila.
Pa še to- čas ki sta si ga izbrala za kolesarjenje po Grčiji ni ravno idealen. Jaz sem bila tam maja (in še to na severu, kjer naj bi bilo bolj hladno) pa je bilo tako grozno vroče, da se od 13h do 15h praktično ni dalo biciklirat.
No, kakorkoli se imejta lepo, če pa rabita kakšne informacije o moji poti, le vprašajta.
lp
dobro tiste kilometri pustimo. bo kakor bo.
..
k a k s n e g u m e si imela na kolesu in koliko si prevozila? koliko prtljage si imela in ce ti se je kaj pokvarilo? mas kaksen potopis? malo povej, ce se ti da. imam sicer nekaj izkusenj toda vedno zanimivo izvedat kaj novega.
—
glede cajta – jaz nisem tako omejen , toda prijatelj si mora vzet dopust itn. drugace vozil sem ze pri 40 pa sem se ziv.
Živjo!
Lansko leto, v maju, sem obkolesarila Peloponez. Temperature so bile med 20 in 25 stopinj čez dan. Teren je zelo raznolik in na dan sem prevozila med 60 in 130 kilometri (skupaj cca.1400). Štart iz Patrasa (kjer je pristala ladja iz Trsta – čas vožnje 36 ur, cena 80 eurov povratna karta), ob obali do Olimpije, naprej proti jugu (Pilos, Methoni, jame Diros), Šparta, Mestre, Elafonisos (majhen otoček, ki ga preprosto ne smeš zgrešiti in je le 10 minut plovbe oddaljen od celine (cena 2 eura)), Tripoli, Nafplios (prestolnica Grčije, preden so proglasili za glavno mesto Grčije razglasili Atene), Mikene, Korint in nazaj v Patras. Z gumami nisem imela problemov, čeprav so treking in so imele za seboj že 8000 kilometrov. Nobenega gumidefekta. Strgala pa se mi je veriga, vendar sem imela s seboj rezervno (priporočam tako, ki ima ločen členek s katerim verigo spneš in ne potrebuješ ključa za montažo), zaradi teže in ker sem izgubila en vijak na prtljažniku, se mi je prtljažnik močno spustil skoraj do gume (vzemi s seboj tudi ključe za to :). Počila pa mi je tudi ena špica. Brez te sem naredila še zadnjih 200 km. Vendar s tem tvegala, da bo šla še kaka. Tega tam ne zna nihče popravljat (tudi jaz ne:), tako da bosta prepuščena sama sebi :).
Kampiranje možno na črno, kampi pa niso predragi (okoli 7evrov/osebo). Cene so višje v visoki sezoni (takrat ko nameravata it vidva). Drage so vstopnine, vendar, cenejše za študente (v Olimpji je zastonj vhod v muzej, če imaš študentsko kartico).
Kljub nekaj zgoraj naštetim tehničnim problemčkom, mi je ta del Grčije ostal v najlepšem spominu.
Lp Irena
Živjo
Jaz sem iz Igoumenitse biciklirala proti Ioannini, potem šla po pokrajini Zagorija, od tam v kraj Metsovo, čez prelaz Katara, od tam v Meteoro, potem pa nekako proti jugo-zahodu (Arta) nazaj proti morju (Parga) in nazaj v Igoumenitso. Težav nisem imela nobenih, razen kakšnega pastirskega psa je bilo potrebno vsake toliko pomirit :))). Od moje poti mi je bilo najlepše v pokrajini Zagorija, kjer resnično prideš v odmaknjen svet z osamljenimi vasicami s tipično arhitekturo, kjer v enem dnevu srečaš največ 2 avtomobila in kjer si lahko kadarkoli hočeš privoščiš osvežitev v bistri rečici. Je pa Zagorija planota na ene 1600 m.
Kar se klancev in prevoženih kilometrov tiče-ni panike…Mudi se ti itak ne in greš lepo počasi…Ob tem ti pa sigurno ne uide niti ena lepota narave :)) ki je v tem predelu res prečudovita. Ravnina na moji poti je bila le nekaj kilometrov pred Arto in čeprav sem mislila, da bo tako rudi ob morju sem se fajn zmotila. Cesta poteka visoko nad obalo in brez vzponov in spustov tudi tu ni šlo :))
Pitno vodo je v teh predelih mogoče dobiti povsod, saj je na vsake nekaj kilometrov postavljena “fontana” v katero teče izvirska voda, tako da to ni problem. Kampov je v tem delu bolj malo (le ob morju), tako da smo večino spali kar na prostem, kar tudi ni problem. En kamp je v Ionannini, več jih je okoli Meteore, pa potem ob morju. Vmes pa jih nisem zasledila. Izven sezone so cene kampov od 5-7 evrov na osebo.
Aja, kruh je v trgovinah težko dobit oz. ga ni. Tam je namreč navada (v večjih krajih), da kruh prodajajo v pekarnah in tako je v osamljenih vasicah Zagorije, ki premorejo le kakšno manjšo “hišno trgovino” v kateri imajo kakšno konzerva tune, feto in olive, kruh nemogoče dobit. Je fajn imet kakšen “toast paket” za rezervo.
Kume sem imela “kombinirane”- za cestno vožnjo in vožnjo po makadamu. Težav z biciklom nisem imela nobenih, pokvarilo se mi ni nič, prtljage pa je bilo okoli 15 kg. V 14. dneh sem prevozila 700 km, en teden pa sem uživala (zaslužene) počitnice ob morju in sem bila na biciklu le toliko, da sem se premaknila iz enega kampa v drugega.
Če te še kaj zanima, rade volje povem
LP
Pozdravljeni.Jaz sem prepotoval celo Grčijo z motorjem.Motor sem prodal pa sem si kupil bickl.Pred lani sem šel okoli Slovenije.Lani sem hotel iti na Zakintos in Kefalonijo pa nisem imel žrtve,ki bi šla z menoj-tako je vse skupaj odpadlo.Če boste šli na sever na meteoro,ki je zelo lepa boste presneto dihali.Sam klanec od 0 do mislim okoli1700m najvišji prelaz v Grčiji.Kaj pa trajekt.Kako boste prišli do Grčije? Kakor vem iz Trsta več ne vozi vsaj lani od junija ni.Pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.