Grčija-Anek Lines-Otroci
Ali je kdo že šel z mlajšimi otroki (pod 10 let) z ladjo v Grčijo kot palubni potnik? Zanimajo me vaše izkušnje glede tega. Mi se odpravljamo zgodaj poleti. Jaz sem tako potovala pred desetimi leti in me zanima, če se še vedno da prespati kar tako na kakšnem ležalniku, na tleh v spalni vreči ipd. Kaj pa avio sedeži? Ali so sploh uporabni? Moji hčerki sta stari 5 in 8 let in nista preveč razvajeni glede bivalnih pogojev, ker veliko hodimo naokrog, kampiramo…. Skoraj gotovo je, da bomo dali avto na trajekt, ne vem pa še, do kam bi šli z ladjo. Radi bi bili v bližini morja in delali krajše izlete, če ne bo ravno 40 stopinj Ali priporočate konkretno kakšen otok?
Hvala za kakršnekoli informacije in lep pozdrav
Dve leti nazaj smo potovali z 4 in 7 letnikom, ki tudi nista razvajena , ampak smo raje vzeli kabino. Niti za trenutek nam ni bilo žal. Na žalost smo videli dosti družin z otroci, ki so se zjutraj neprespani vlekli po ladji. Ni vredno. Otroci so imeli svoj ritem spanja in jih ni motilo divjanje maturantov, nismo bili pobruhani ( na žalost se je to zgodilo našim kasnejšim znancem ) Ni nam bilo treba 24 ur stražit prtljage.
Poleg tega so šli otroci normalno na ČIST wc in smo pojedli naš obrok ne da bi se nam kdo pijan zvrnil v pašteto.
Vračali smo se pa tako, da smo prtljago znancev imeli v kabini in oboji otroci so spali v kabini. So se pač malo stisnili in šverc je uspel. Starša sta vedrila pod stopnicami.
Avio sedež ni rešitev. Samo plačaš in nimaš nič od tega, potem je pa že boljša paluba.
Presodi sama.
Zgodaj poleti je Grčija priljubljena destinacija maturantov. Beri – žur sto ur. To pa ni ravno za otroke.
Mislim, da za tako veliki punci ne bo problem, naša dvoletnica je bila navdušena nad spanjem v spalni vreči na hodniku. Samo pazite, s katero ladjo greste, na Sokratesu niso nič težili, no ravno pri recepciji ni nihče spal, sicer pa vsepovsod, kjer je bil tapison, po tleh, tisti, ki so se pravočasno zagrebli, celo na foteljih. Na El Venizelosu pa so vsepovsod napisi, da odlaganje prtljage ni dovoljeno, kaj šele, da bi kam legel, takoj priteče osebje (govorim seveda o notranjosti ladje, na palubi ni problem in če je toplo, po mojem komot spite v spalkah na palubi). Ne vem, morda je odvisno od posadke, takrat se mi je zdelo, da ni šans, da bi kolikor toliko OK spali. Poišči vozni red Anek linesa, tam lahko vidiš, katera ladja vozi kateri dan. Aja, s pijanimi maturanti nimamo izkušenj… Spanje na avio sedežih je po mojem nemogoče, ne da bi si človek zvil vrat.
Nam je bila všeč Lefkada.
Srečno!
Avio sedeži so udobni samo v primeru, da dobiš 4 ali 5 prostih in se uležeš nanje… kar je pri aneku, vsaj kadar so gor maturantje skoraj nemogoče,… da ne govorim še o živžavu, ki se mu ne moreš izogniti.
Za spanje v spalkah na hodnikih, pri Aneku ali tudi drugje pa svetujem naslednje:oglejte si načrte ladje s katero plujete še predno se vkrcate ter si oglejte, kje točno so stopnišča, ki vodijo v spodnje palube do kabin… na najnižji etaži kabin, kjer se stopnice končajo so ponavadi lepi in mirni tapicirani prostori pod stopnicami. Tam boste še najbolj mirni, ako se odločite za tovrstno prenočevanje, saj se, če boste imeli še malo sreče nihče spotikal ob vas. Na italjanskih trajektih sem pa mirno spal tudi na že omenjenih avio sedežih s tem da sem se ulegel v spalki na njih oziroma pod njih.
Šli smo dvakrat kot palubni potniki. Vsi smo uživali, ker smo imeli pač srečo in našli prijeten prostor, kjer smo razgrnili spalke. Sanitarije in tuši so bili v redu(verjetno odvisno od trajekta), še največji problem je vedno prtljaga, toda če spoznaš dobre sosede tudi to odpade, je pa res, da je morda ena noč na ladji na ta način dovolj( torej do Igumenitze, Patras dve noči). (slovenski maturanti- tako zafrustrirano mladino težko doživiš kje drugje v tako slabi izdaji, če so le ti na krovu, pojdite raje peš.)
Mi smo šli septembra z otrokoma, ki sta bila stara malo manj kot 5 let in malo manj kot 3,5 let. Našli smo si lušten prostorček, se utaborili in uživali. Bili smo pod milim nebom, ne noter, spali smo kot bubice. S sabo smo imeli široke armaflekse in spalke.
Glede maturantov ipd. ni bilo večjih težav. Odpluli smo opoldne, do popoldneva so bili večinoma že take kome, da je bil celo noč mir. Žalostno, toda resnično.
Mi smo se izkrcali v Igoumenitsi in potovali čez celinski del in Peloponez, vračali smo se iz Patrasa.
Aja, vročina v Grčiji je zelo prijazna – je suha vročina in se jo lažje prenaša.
Še moja izkušnja – lani smo se z Anekom odpravili na Krf – tedaj še iz Trsta. Vožnjo smo kar preživeli (mlajša hči je imela 5 let), zasedli smo prostor na zadnji palubi, pod nadstreškom za sonce so široke klopi, na katerih se je dalo kar spodobno spati. Maturantov ni bilo, je bilo pa veliko druge mularije, ki pa je bila povsem mirna. Mož in še en prijatelj sta spala kar v bazenu na palubi, dokler ga ob 6. zjutraj niso (prijazno) prosili da se umakne, ker so začeli bazen polniti z vodo. Hrana in pijača kar draga, sicer pa neoporečna. Jaz vožnje ne prenašam prav dobro zato sem se izogibala notranjosti ladje (razen za lulat). Kar sem pa videla se mi je zdelo čisto o.k., tudi čistoča na wc jih, še papir je bil skozi. Hrana baje dobra.
Zdaj pa slabše stvari:
Ker smo bili manjšinska destinacija (Krf), smo se vkrcali zadnji, kar je pomenilo, da je bil sleherni, ampak res sleherni možni kotiček v notranjosti ladje, kjer si lahko pogrnil spalko že zaseden. (kar se v končni fazi ni izkazalo za slabo – notri so ful šopali klimo, tako da so vsi spali do vratu oblečeni). Zadnji del palube – tisti ki ni bil pokrit s streho, je bil izpostavljen sajam iz ogormnega dimnika, kakšna je bila hči po dveh urah si lahko samo mislite. bolj pametni so si postavili šotorčke ali vsaj napihnili ta velike spalne blazine, no pa tudi na klopeh se je dalo spati. Samo bognedaj da si odnesel rit, takoj ti je kdo zasedel prostor. Ves čas je kar precej pihalo, no moj prehlad sem si nakopala s pogostimi izleti v notranjost (hčeri je bil WC všeč, ker je bil na vakuum in je svinjsko zatulil ko si potegnil vodo).
V glavnem, zadeva je kar štrapacna, če ne vzameš kabine, vendar sem prepričana, da jaz v njej ne bi zdržala niti minute. Naše dete je preživelo brez posledic, še fino se ji je zdelo. Je bila pa zadeva že lani vse prej kot poceni – 106 jurjev za štiri deck pasengerje z avtom – povratna Trst – Krf – Trst.
Prvič smo šli z 1,5 letnikom. Spali na palubi, uživali sto na uro. Za otroka je to zakon. In potem vsako leto, tudi lani. Aja,enkrat smo šli vmes na KOrziko. Ni bilo niti pol tako fino kot Grčija. Mi imamo radi ladje – tudi v Koper se odpeljemo velikokrat zato, da gledamo ladje…
Tehnična izvedba: tako kot predhodnica: armaflex + spalka + kahla(za otroka) Uživajte!
pojdite
Mi smo šli lanske prvomajske počitnice z ladjo na krf. Imava 9 in 6 let stara otroka.Šli smo z agencijo, ki nam je uredila prenočišče in karto za avto. potovali smo kot palubni potniki. otovorili smo se s hrano in pijačo, spalkami in armaflexi. zagrebli smo se na tisti level, kjer je bilo malo ljudi in bližina igralnice (ni velika).hčerka je komentirala, da je bilo potovanje z ladjo boljši del počitnic. slabost je samo, da ladje iz Trsta zamujajo tako, da je potrebno veliko potrpežljivosti. ladja je dovolj velika pa tudi kakšne igrice prav pridejo. dober je bil termin, ki smo ga izbrali. kajti ne vem kako je, če je na ladji polno ljudi in peklensko sonce. krf je 1. maja super, ni veliko turistov, vreme je super, ob morju vroč pesek, na najvišji gori pa še mrzlo.term in brezrokavniki so obvezni, prav tako kopalke. ne bo vam žal, to bo avantura za vas in otroke.
Tatjana
Forum je zaprt za komentiranje.