Granita-vprašanje za babi
Še enkrat dobro jutro vsem, babi pa še dodatno prosim za pomoč . Našla sem tvoj recept za granito iz jagod, zanima pa me, kako ravnamo z dobljeno maso, ali zmešamo kar na roko ali z mešalcem? Domnevam, da jo potem damo v zamrzovalnik. Za kako dolgo? Kako dolgo ostane v zamrzovalniku obstojna? Jo jeste kar tako, namesto sladoleda ali s čem drugim?
Najlepša hvala za odgovor, seveda tudi vsem ostalim, če imate s tem izkušnje, jaz moram priznat, da se za to prvič slišala, zdi pa se mi vabljivo in bi poskusila.
Hej!
Verjetno si prebrala v postu ” Sezona jagod”.
Zaradi moznosti drobnih zoprnih ” koscic”, jagode najraje spasiram skozi sito. pri marelicah, lubenici, meloni…lahko zmeljemo z el.mesalnikom.
Po istem principu delas tudi z malinami, ribezom, limoninim sokom, breskvami…
Maso damo v zamrzovalnik, kar v posodo za led za dve uri; naredijo se sadne ledene kocke, ki jih zdrobimo in serviramo s slamico v kozarcu. Zdrobim jih v multikraktiku ( moj rezkalnik drobi led), samo malo,do kristalckov. To je priljubljena vnukova pijaca. V Italiji jo imajo povsod. V bistvu se srka; led se topi.
Manj je vode, boljse je:)))
Pa se en recept :
Granita iz malin in ribeza
500 g malin, 125 g rdecega ribeza, 100 g sladkorja, sok pol limone, dobrega pol kozarca vode
Prepasiramo maline in ribez. Naredimo sirup – zavremo vodo s sladkorjem za kaksno minuto. Ohladimo in dodamo sok limone, zamrznemo.
Lep pozdrav
Babi :-))
verjamem da je kos oporekal, pri nas so ptice tudi precej agresivne :-)). še posebej jim teknejo mladi poganjki graha. Smo nekaj Doro probale trenirat da bi čuvala vrt in odganjala požrešneže pa noče :-)). Sicer pa imamo na hiši vsaj tri ptičja gnezda, eno pa tudi na terasi. To gnezdo je bilo tudi bolj “pod kontrolo” in smo spremljali razvoj družinice. En ptiček je sicer očitno padel (ali pa so ga zrinili drugi ven, ker je bilo gnezdo strašno majhno in na nerodnem mestu) in seveda poginil. Ostali že veselo letajo okoli. Je pa zanimivo opazovati skrb ptičjih staršev. Prinašanje hrane, z glasnim čivkanjem opozarjanje na “nevarnost”… Mali ptički se nas niso bali, zato sta mama in oče zganjala pravi kraval kadar so se nam preveč približali (oziroma mi njim) med raziskovanjem vrta.
No, od granite k ptičem :-))
Joj, Sonce!
Tale letni cas prinese veliko lepega:)))
Grlici sicer zaradi mackonov vec ne gnezdita, ampak prej je bilo tako lepo opazovati vse od zacetka do konca.
Pri prijateljici imajo mladicke – papagajcke, ki jih se nismo videli; so v posebni valilnici.
Sestra pa ima doma ( zraven psa in macke) se priseljenega kanarcka, ki ga je v nedeljo pred njo sredi krizisca iz kljuna spustil en crni vran. Ima ranjeno nogico, drugace se je pa ze cisto opomogel. Seveda je bil tudi pri
veterinarju.
Me zanima, kako bo muca Hera to prenesla:)
Tisti kos je zgleda na cesnji gospodar:)))
Lep pozdrav
Dobro jutro!
Ko smo ravno pri kosih… ha meni pomagajo vsako jutro,ko peljem najmlajšega v vrtec.Seveda je zjutraj težko vstati,krokodilje solze tečejo po licu:pusti me doma,spal bom v svoji postelji…to traja vse dokler ne pridemo do dvorišča (vrtec imamo praktično pred nosom).Tam ga pa zmeraj zamotim s pesmico o kosu,saj dva kosa navsezgodaj zjutraj že pridno skačeta po travi in iščeta hrano.Otroci jih opazujejo tudi skozi okno vrtca.Postali so že pravi prijatelji.
Ta čas je zame najlepši:ko te že zjutraj prebudi sonce,tista jutranja svežina,no in da ostanemo malo pri kulinariki: kavica je zjutraj še slajša in kakšen piškot zraven slastnejši.Naj vam zadiši ena dobra kava
En lep dan vsem… vroče bo pravijo…
Forum je zaprt za komentiranje.