Najdi forum

Grafična kartica

Imam težavo in upam, da mi bo kdo znal pomagati.

Najprej je bil na računalnik priklopljen lcd monitor, potem pa sem to odklopila, posesala računalnik in pa priklopila drug monitor, crt.
Zdaj ne deluje nobena stvar, ko vklopim, na ekranu piše samo no sync input, niti začetnega napisa na črni podlagi, ko se računalnik zaganja, ni. Preverila sem, če je vse priklopljeno, probala originalni in še dva druga vga kabla (različna postavitev pinov, en vga kabel ima 15 pinov, drugi 12 in tretji 14. Brez razlike. Preverila, če je kakšen pin ostal v priklopu, pa ni. Vzela ven grafično, preverila, če je kje kaj odcinjeno, polomljeno, vse ok.
Monitor pa ne da nič od sebe. Se je pa zagnal enkrat vmes. Najprej je bilo no sync input, potem po nekajkratnem nasilnem ugašanju računalnika, se je prikazal bios. Po tem, ko je računalnik v biosu predlagal primerne nastavitve (pisalo je: zaradi neprimernega ugašanja nekaj ni ok in predlagam te in te nastavitve) Po kliku za shrani nastavitve, je monitor deloval skoraj normalno. Sicer so barve čudno utripale, a po poskušanju z različnimi resolucijami in barvami, se je to uredilo. Je bila pa na koncu nastavljena kar visoka resolucija, ne spomnim se več, kakšna.

Pri naslednjem prižiganju računalnika pa spet no sync input.
Je kakšna možnost, da se stvar reši? Je možno, da je resolucija previsoka? Kako naj jo spremenim, če pa ekran spet ne da več nič od sebe? Ali se ne bi v tem primeru moral pokazati vsaj začetni napis? Je crknila grafična? Če bo treba po novo, kako vem, katera bo primerna, na kaj moram paziti, da ne nabavim napačne?

Win xp, Rage Fury Pro/Xpert 2000, Philips brilliance 19″, Asus CUV4X-E, Intel Celeron, 667 MHz

Aja, še to. Sem sprobala tudi še en monitor, prastar, 14″, a je enako, brez signala. Če bi zdaj delalo na lcd-ju pa na žalost ne morem preveriti.

Se opravičujem za dolg sestavek, ampak enostvano ne vem, kaj je pomembno in kaj ne.

Prosim, če ima kdo voljo za kakšen nasvet.

Praviloma se tovrstne težave prej pojavijo, kadar namesto klasike namestimo kakšen nov wide model LCD-ja (neutrezna resolucija in refresh, neustrezna kartica etc.). Lahko, da tudi tebi povzroča probleme kaj podobnega. Je ta zaslon že kdaj deloval s tem računalnikom?
Si poskusila v varnem zagonu, tam znižaj resolucijo na minimum in ponovno zaženi. Kako se tam obnaša? Lahko se je tudi z gonilniki kaj pobrkljalo?

Na žalost v varni zagon ne morem, ker monitor ne da od sebe niti toliko, da bi sploh videla, če je f8 prijela. Samo no sync input cel čas.
Ne, ta ekran ni deloval nikoli prej skupaj s tem rač.

Če imaš kje blizu kakšnega frenda z manjšim LCD-jem, bi predlagal, da poskusiš še tega – boš vsaj vedela, ali sta tvoja monitorja fuč, al je kaj z računalnikom. V bloku je ponavadi laže eksperimentirat, ni toliko prenašanja.
Drugače pa predlagam, da si v doglednem času omisliš nov monitor, pred kratkim so jih imeli v Sparu po 120 evrov (Philips), čeprav tudi malce boljši Samsungovi modeli niso več tako nedosegljivi… Škoda se mi zdi namreč tvoji lepi očk Nejka, še dolgo ti bodo morale dobro služiti 🙂

lp Tajfun

Torej je največ možnosti, da je kriv monitor? Kaj pa grafična, bi bila lahko ta fuč? Glede na to, da sem odpirala rač., bi mogoče lahko kaj premaknila. Kako pa se obnaša rač., če je grafična zanič? Tudi podobno?

Ne skrbi za moje oči, jaz imam lcd, ta stari računalnik pa se bo uporabljal bolj občasno (če se bo kdaj spravil k sebi). Ampak nekako mi ni do vlačenja mojega monitorja po avtu, da ne bi še kaj pokvarila, sem menda že dovolj 🙂 Ampak, če ne bo drugega, bo pa tudi tu šlo. Pravzaprav mi do zdaj kaj takega niti na misel ni prišlo.

Hvala, hvala, ker se trudiš 😉

Jaz bi raje zamenjal grafično. ČE ne dela ne na novem, ne na starem monitorju, je kriva grafična.
S tem bi lahko imel tudi boljši monitor oz. obstoječi LCD.

Grafično vzemi ven in idi v rač trgovino, naj ti dajo drugo primerno.

Še ena informacija mi je padla na pamet, mogoče pomaga pri razjasnitvi.
V tistem času, ko je monitor slučajno delal in so bile barve nekam čudne, so bile še bolj čudne, ko se je miza zamajala (npr. belo okno raziskovalca se je obarvalo nekam rdeče). Seveda pa je bilo oboje, tako monitor, kot računalnik, na tej mizi, tako da ne vem. Simptom česa je to, da se po ekranu občasno prelivajo rdeče, zelene barve?

It, ja saj jaz bi tudi drugo grafično, a nekako ne vem, če se splača kupovati novo za takšen sistem, kot je. Preden kakorkoli ukrepam s kupovanjem, bi rada razjasnila, kje sploh je težava. Obstoječi lcd je pa zaposlen z drugim računalnikom, na čisto drugi lokaciji 🙂

Spregledal sem, da si odpirala računalnik in posesala prah… V tem primeru je dejansko lahko odpovedalo tudi kaj v mašini. Še najmanj stroškov bo, če je šla grafična. Včasih imamo smolo, s čiščenjem hočemo rač. samo najboljše, a kaj ko včasih povsem nedolžen poseg vanj napravi frko. Tudi čiščenje s kompresorjem je včasih lahko problmeatično, saj nam nehote odnese kakšen slabo pritrjen jumper ali razmaje kable. Že sam transport včasih napravi čudeže – take in drugačne: rač. spet kar na lepem dela, ali pa za vselej mrkne. Včasih sem odpiranje rač. enačil s kirurško operacijo – vedno so možni stranski učinki. Kakšno kišto lahko mirno premetavaš po mili volji, druga je spet vsa cortkana in občutljiva, kot bejbe 🙂

Upam, da ti bo nekako le uspelo rešiti težavo s sliko.

LPT

Da malo razložim…
Imamo tri signale, za rdeč, zeleno in modro barvo. Za vsako barvo je ločena žica v kablu in če en signal zmajka ali se prekine, barva na ekranu ni več bela. Saj le vse tri barve skupaj lahko dajo belo barvo.
Torej, ko en signal zmanjka, se obarva vse rdečo ali modro…

Ko bo monitor deloval, malo zmigaj kontakte ( konektor) na grafični in monitorju.

Nič, najprej bom probala, če deluje lcd. Bo pač treba malo nosit naokoli, potem pa menjava grafične, če ne bo nič, sem našla eno ugodno rabljeno, upam, da tudi ta ni crknjena 🙂
Bom poročala, kaj je bilo, če mi uspe ugotoviti.

Aja, še eno vprašanje. Je možno, da je kriv napajalnik? Ali pa napajalni kabel? verjetno skorajda ne more biti napačen, saj so vsi enaki? Če napajalnik ne dela, se računalnik verjetno niti prižgal ne bi? Če se npr. zmotim in zamenjam napajalna kabla od monitorja in računalnika.

Sem se pa marsikaj naučila iz teh težav, res je. Od tega, kako se grafično vzame ven, do tega, kateri pin je odgovoren za kaj, tudi to je koristno 🙂

Hvala obema za trud!

Napajalni kabel in napajalnik na to nima vpliva.
Če bi bil napajalani kabel, računalnik ne bi bil stabilen…bi zablokiral..se resetiral…ali pa niti ne bi prižgal, kot omenjaš.

nisi priklopila grafične na pravo mesto-na VGA

En, kako to misliš? Kartica je tam, kjer je bila ves ta čas, ko je rač. še delal. Prenehal pa je pred odklapljanjem grafične, takrat nisem še nič odmontirala. Razen lcd-ja in primontirala crt 🙂

Saj narobe ne gre not.
Ne se hecat.

Novejši raćunalniki imajo 2 konektorja za monitor enega iz grafične kartice-na tem dela,višje je še eden-vga na tem črn ekran,jaz sem tako priklopil in sem mislil da računalnik ni v redu,potem sem v redu pogledal ter priklopil na pravi konektor pa je bilo ok-se zgodi!

Evo, dolžna sem pojasnilo, kaj je bilo narobe. Ne se držat za glavo, ker je A-je-to verzija.
Nabašem svoj monitor, ga priklopim. Dela. Zmanjšam resolucijo, priklopim na crt. Ne dela. Hočem na novo naložiti win, priklopim vmes star crt. Ne dela. Pa se obupano spravim pregledovati monitor od spredaj in zadaj, z namenom, da bom preklopila vse možne kable in na koncu vrgla prekleti monitor skozi okno.
In mi klikne v glavi. Zadaj sta dva različna vhoda, eden za ta navadni, vga priklop, vsaj mislim, da se mu reče vga, drugi pa nek čuden priklop (bnc, ugibam, da se reče), vmes pa stikalo za izbiranje, od kod jemlje signal. Seveda smo to že prej preklapljali sem in tja, slučajno pa je na koncu ostalo v napačni poziciji, nikomur pa ni tokrat padlo na misel, da bi bilo treba stikalo premakniti.

Težava je rešena, monitor, grafična, vse dela kot šus. Najbrž pa je bila kombinacija obojega, tako previsoke resolucije, kot napačne pozicije stikala. Ko smo uredili resolucijo, je bilo treba še stikalo. Matr, ali sploh kdo uporablja bnc (ali kaj je že) priklop?

Še 1x najlepša hvala vsem za predloge in nasvete!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close