gradnja hiše cca.25 let nazaj
Vprašanje je preveč splošno. Včasih smo veliko delali sami, ploščo so pomagali delati prijatelji, jaz pa sem pripravila dobro pojedino in pijačo. Zidake smo sami prelagali in zlagali, pa cement, pesek itd. Opaž smo si sposodili, največkrat zastojn ali za gajbo piva. Zidarja in druge mojstre smo najeli za posamezne sklope, nič na čez, na ključ. Naša gradnja je bila bistveno cenejša in kvalitetnejša kot pri sosedih, ki so najeli ekipo, sami pa niso bili prisotni na gradbišču. Mi smo bili vsak dan tam, dela je bilo vedno veliko. Cena gradnje je veliko odvisna od velikosti in zahtevnosti objekta. Poleg tega smo se mi vselili v nedokončano hišo in še več let finalizirali. (Fasada, okolica, nekatere talne obloge, ograje itd). Naša hiša je imela cca 300 kv.metrov in je vse skupaj stalo okoli 180.000 dem, skupaj z zemljiščem. Za tisti čas je bilo to kar veliko.
Itak je domača gradnja najbolj kvalitetna, ker se slovenski Janezi in Micke na vse najbolje spoznajo: spoznajo se v zidarstvo, fasaderstvo, elektro napeljave, vodovod, ogrevalne naprave, na vse. Kakšni obrtniki, mi to vse sami postavimo. Pa vse je ziher bolj kvalitetno kot od soseda, ki so mu drugi gradili. Janez in Micka se kar sama odločita, da je njuno najbolj kakovostno. Tko pač je, a ne?
Nekoč, 23.05.2021 ob 18:07
Vprašanje je preveč splošno. Včasih smo veliko delali sami, ploščo so pomagali delati prijatelji, jaz pa sem pripravila dobro pojedino in pijačo. Zidake smo sami prelagali in zlagali, pa cement, pesek itd. Opaž smo si sposodili, največkrat zastojn ali za gajbo piva. Zidarja in druge mojstre smo najeli za posamezne sklope, nič na čez, na ključ. Naša gradnja je bila bistveno cenejša in kvalitetnejša kot pri sosedih, ki so najeli ekipo, sami pa niso bili prisotni na gradbišču. Mi smo bili vsak dan tam, dela je bilo vedno veliko. Cena gradnje je veliko odvisna od velikosti in zahtevnosti objekta. Poleg tega smo se mi vselili v nedokončano hišo in še več let finalizirali. (Fasada, okolica, nekatere talne obloge, ograje itd). Naša hiša je imela cca 300 kv.metrov in je vse skupaj stalo okoli 180.000 dem, skupaj z zemljiščem. Za tisti čas je bilo to kar veliko.
Takole kot ti opisuješ, so gradili moji starši, nekje v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ne pa pred 25 leti. Mi smo imeli nadzornega, ki je stvari nadziral in koordiniral delo izvajalcev. Seveda smo bili na gradbišču, ampak vsake par tednov, da smo videli, kako napreduje in če je vse okej, da bi pa sami delali, pa ni šans.
Tam okoli 250.000 takratnih ustreznic evru smo dali za vse skupaj- leto 1999, 300 kv bajta s kletjo in garažo. Gre pa za obalo, tako da je bilo dražje kot kje drugje (razen Ljubljane).
Zanimivo, to je tudi mene zanimalo…glede na inflacijo, so bile cene gradnje v tistih časih primerljive z današnjimi…edina razlika je ta, da je kredit izplačala inflacija konec 80-ih. Moji so hišo dokončali leta 1983 in do 1989 so jo zaradi inflacije že izplačali, drugače bi jo nekje 2003:)
So pa imeli arhitekta, gradili so pa res sami…z ekipo delavcev seveda. Temu primerno je tudi zgrajena – fail je predvsem električna napeljava, medtem ko je železobetona toliko, da zdrži 9 stopnjo po Richterju…ja fotr je bil nek direktor in je imel dobre veze za material, od viška pa glava ne boli:))
Danes stane hiša v okolici Ljubljane z zemljščem vres med 600 in 700 k eur. To si lahko zdaj privoščijo le privatniki, zdravniki in policaji…skratka tisti z proihodki na 4000 eur / mesečno.
Forum je zaprt za komentiranje.