Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis grad Kamen – sklanjanje

grad Kamen – sklanjanje

Kako je prav:
na gradu Kamen ali na na gradu Kamnu?

Meni se sicer zdi logična samo prva rešitev, vendar me zanima, če tudi druga ni napačna.

Druga ni v redu. Če sklanjaš ime,izpusti grad, vendar to lahko narediš le, če je iz konteksta jasno, za kateri kamen gre. Jaz bi uporabil prvo različico.

Veliko pirhov.

Mislim, da je oboje prav, uporablja se pa po navadi tista varianta, ki je bolj v rabi.

Ne, ni kar oboje prav. Sp daje prednost prvi varianti, žal pa druge ne označuje kot napačne. Žal tudi nimam pri roko bukle, da bi prepisal.

Filip,
a mogoče veš, kje v Sp-ju to piše oz. za katero pravilo sploh gre?
V bistvu gre za to, da ne vem, če lahko popravim na gradu Kamnu kot napačno uporabo.

Hvala.

Žal res nimam SP-ja tu in karkoli bi rekel, ne bi bilo dovolj natančno. Če ti ni prepozno, lahko navedem v torek, če seveda ne bo kdo drug. Z vso osebno odgovornostjo pa ti lahko svetujem, da le popravi.

Prejle sem v neki polakirani reklamni reviji prebral:

“Tainta, izvršna direktorica pri našem največjem tour operatorju Kompasu, d.d., je povedala …”

Za moje pojme bi moralo biti Kompas, ali pa zamenjati vrstni red.

Hm, morda ta moj primer ni najboljši.

Jaz tudi mislim da ni glih prav ma zal pravega odgovora zdej ne bi vedu dat.

[url=http://igreigregames.com]igre[/url]

Mislim, da lahko popraviš. Razen če ne gre za tip Založba Lipa. Sklicujem se na SP:

Deli poimenovanj se ne ujemajo
Èe se del lastnega imena ne ujema, se ta sestavina ne sklanja, npr. Hotel Turist,
Hotela Turist, ker to poimenovanje izvajamo iz zveze »hotel z imenom Turist«. Podobno še Zlatarne Celje, Zlatarn Celje; Univerza v Mariboru, Univerze v Mariboru; Gimnazija
Ivana Cankarja, Gimnazije Ivana Cankarja; Šmarje pri Jelšah, Šmarja pri Jelšah;
Nová ves nad Nisou, Nove vesi nad Nisou; Lago di Como, Laga di Como; via Giuseppe
Verdi, vie Giuseppe Verdi.
Pomni
1.V nekaterih primerih se obe sestavini imena tipa Hotel Turist lahko sklanjata, npr. Založba
Lipa, Založbe Lipa/Lipe.
856 2. Skladenjsko neprimerna so poimenovanja tipa Gimnazija Ivan Cankar (prav: … Ivana Cankarja).

Taki primeri v SP me pa res razjezijo, saj zaradi njih prihaja do nepotrebnih dvoumnosti. Le zakaj bi se “v nekaterih primerih” lahko sklanjalo tudi “Hotelu Turistu”. Pravilo, da ni pravila. Potem se tudi tisti, ki piše “na gradu Kamnu”, lahko sklicuje na SP in je vse kao lepo in prav. Pa še kar nekaj takih “netičevnemišev” je v SP.

Se strinjam. Če pa že rečejo “v nekaterih primerih”, bi lahko bili vsi ti primeri našteti. Pravila bi morala res biti povsem jasna. Še sreča, da nisem slovenistka in mi ni treba lektorirati. Če pa bi že lektorirala, bi ta primer popravila, pa čeprav bi me nekdo nato preganjal.

New Report

Close