Goveji zrezki
Jaz jih zrežem na trakce popečem in skuham testenine vse skupaj premešam dodam še praženo papriko, stepem jajce in malo mleka polijem, aja prej dam v pekač in še sirček povrhu ter malo zapečem v pečici je full dobro.
Ali pa če so veliki vanje zaviješ sir in šunko ali pršuto in spet popečeš.
Lahko jih tudi popečeš in nanje daš kislo smetano in jih še s sirom prekriješ je tudi full dobro.
Veliko sreče.
Enkrat sem jedla podobne kot je napisala Zvezdica (vendar žal nisem kuhala jaz, bila sem samo “poskusni zajček” zato bom povedala le kaj sem jedla in ne kako se je to nardilo). .
To so bili celi zrezki, popečeni na olju in zelenjavi, na vrhu pa so imeli najprej skuto, rezino sira in rezino nekakšne posebne klobase in vse to pečeno v pečici. Njami – za prste polizat. Kot priloga je bil pire krompir in kumaričina solatica – vendar je bilo to narejeno nekako takole, da je bilo iiz vsega skupaj kar precej tako sirove omakce, ki si si jo lahko polil po krompirju. SKratka – sočno, kalorično – vendar vredno pojesti brez slabe vesti.
Upam, da je bilo kollikor toliko razumljivo napisano:)
Meta,hej! Govejih zrezkov ne delam prav velikokrat,ker so na vrhu piramide
zdrave prehrane.So pa dobri.
Imam recept za res posebne zrazke,ki vzamejo nekaj vec casa,se pa splaca,ker so dobri in malo drugacni.Pred nekaj leti je francoski kuhar demonstriral na TV(oddaja je bila na nasem programu).
1. Zrezki morajo biti socni (ne rozbif ali pljucna pecenka).malo jih potolces,posolis in popopras,par kapljic limoninega soka in jih pustis v hladilniku.
2.Na vroce olje das na drobno nasekljano cebulo,jo med mesanjem rahlo pocvres, hitro malo posolis in dusis pokrito na blagi toploti z dodatkom malo vode,da se popolnoma zmehca in postane podobna svetli cebulni marmeladi(bolje ne znam povedati).Ne sme biti prezgana in mora zmes biti lepo mazava.Priblizno 15 do 20 minut.
3.Rumenjak zmesas z zlicko gorcice in nekaj olja v gosto zmes,ki jo malo posolis in popopras(samo malo,ker so ze zrezki osoljeni in cebula tudi).
4.Zrezke po eni strani namazes najprej z rumenjakovo kremo,nato namazes cebulno zmes,na vrh potreses malo moke in vse z vilicami narahlo utrdis,da se lepo drzi zrezkov.
5.V ponev das olje,ga primerno segrejes in das zrezke z nenamazano stranjo navzdol,pocakas,da se dobro popece.Nato pazljivo obrnes,da pride na olje namazana stran in peces,da se naredi lepa skorjica.Ko so zrezki peceni,jih odstavis ,pokrijes za nekaj minut in postrezes s cimerkoli.
Okus imeniten in malo posebno,socno.
Puranja pecenka( zgornji del noge-jaz mu recem but)
Danes pa sem popekla v globoki in dovolj siroki ponvi:ulezan, zacinjen in z medom namazan puranji zgornji del noge.Dodala zraven na debelejse rezine narezano cebulo, klincek ali dva,dve rezini limone,nekaj rezin ingverja in malo zalila s suhim vinom.Potresla razna zelisca,tudi zajbelj in pokrito dusila na blagem ognju.Po potrebi dolila cisto malo tople vode ali kdor ima rad ,malo sojine omake.
Cez nekaj casa prilozila na polovicke prerezan krompir in dusila do konca.Rabila dobre pol ure ali pa malo vec,da je bilo meso mehko in krompir tudi.Cebula je naredila svoje,krasno naravno omakico. Meso in krompir das na kroznik,omako pa po potrebi se malo dolijes s smetano,ali pa ne.
Lahko naredis tudi v ekonomu. Opomba: med naredi krasen okus,limona tudi,malo je orientalsko. To je moja najljubsa pecenka.Zraven prijajo
vlozene brusnice.
Lep pozdrav in se lepsi dan Babi
Meta,hej! Govejih zrezkov ne delam prav velikokrat,ker so na vrhu piramide
zdrave prehrane.So pa dobri.
Imam recept za res posebne zrazke,ki vzamejo nekaj vec casa,se pa splaca,ker so dobri in malo drugacni.Pred nekaj leti je francoski kuhar demonstriral na TV(oddaja je bila na nasem programu).
1. Zrezki morajo biti socni (ne rozbif ali pljucna pecenka).malo jih potolces,posolis in popopras,par kapljic limoninega soka in jih pustis v hladilniku.
2.Na vroce olje das na drobno nasekljano cebulo,jo med mesanjem rahlo pocvres, hitro malo posolis in dusis pokrito na blagi toploti z dodatkom malo vode,da se popolnoma zmehca in postane podobna svetli cebulni marmeladi(bolje ne znam povedati).Ne sme biti prezgana in mora zmes biti lepo mazava.Priblizno 15 do 20 minut.
3.Rumenjak zmesas z zlicko gorcice in nekaj olja v gosto zmes,ki jo malo posolis in popopras(samo malo,ker so ze zrezki osoljeni in cebula tudi).
4.Zrezke po eni strani namazes najprej z rumenjakovo kremo,nato namazes cebulno zmes,na vrh potreses malo moke in vse z vilicami narahlo utrdis,da se lepo drzi zrezkov.
5.V ponev das olje,ga primerno segrejes in das zrezke z nenamazano stranjo navzdol,pocakas,da se dobro popece.Nato pazljivo obrnes,da pride na olje namazana stran in peces,da se naredi lepa skorjica.Ko so zrezki peceni,jih odstavis ,pokrijes za nekaj minut in postrezes s cimerkoli.
Okus imeniten in malo posebno,socno.
Puranja pecenka( zgornji del noge-jaz mu recem but)
Danes pa sem popekla v globoki in dovolj siroki ponvi:ulezan, zacinjen in z medom namazan puranji zgornji del noge.Dodala zraven na debelejse rezine narezano cebulo, klincek ali dva,dve rezini limone,nekaj rezin ingverja in malo zalila s suhim vinom.Potresla razna zelisca,tudi zajbelj in pokrito dusila na blagem ognju.Po potrebi dolila cisto malo tople vode ali kdor ima rad ,malo sojine omake.
Cez nekaj casa prilozila na polovicke prerezan krompir in dusila do konca.Rabila dobre pol ure ali pa malo vec,da je bilo meso mehko in krompir tudi.Cebula je naredila svoje,krasno naravno omakico. Meso in krompir das na kroznik,omako pa po potrebi se malo dolijes s smetano,ali pa ne.
Lahko naredis tudi v ekonomu. Opomba: med naredi krasen okus,limona tudi,malo je orientalsko. To je moja najljubsa pecenka.Zraven prijajo
vlozene brusnice.
Lep pozdrav in se lepsi dan Babi
Hoj!
Sicer nisi hotela recepta za goveje zrezke v omaki, a mogoce ti bo ta recept tudi vsec:
Goveji zrezki v zelenjavni omaki iz ekonom lonca:
1. Zrezke na hitro opeces na olju ( v ekonom loncu ) po obeh straneh.
2. Dodas zmleto mesano jusno zelenjavo, poslis, popras, dodas se druge zacimbe, ki jih imas rada, zapres ekonom lonec in po 15 minutah je zadeva koncana….Kmalu po piskanju ekonom odpres, da malce razgrebes zelenjavo, ki je bila prej v kosckih ( zmrznjena). Medtem je govedina tudi ze spustila svoj lastni sok in zato ni treba dodajati nic moke… Spet zapres ekonom lonec…
Jusna zelenjava:
Zmeljes korenje, zelenin gomolj, kolerabo, por in petersilj in to mesanico v vrecki zamrznes tako, da obdrzi obliko “polpeta” ali “lista”. Ob uporabi za izdelovanje zelenjavnih omak enostavno odtrgas vecji ali manjsi kos, ostalo pa vrnes v zamrzovalnik…
Taksne zelenjavne omake so njami, njami! Otroci in mocnejsi spol cmokajo ob tako pripravljenih zrezkih, se posebno, ce jim zraven ponudis le pire krompir….
LP!
Forum je zaprt za komentiranje.