Goveji zrezki v omaki
Ima kdo kak dober(preprost) recept za goveje zrezke v omaki. Vem, da je treba dati veliko čebule…kaj pa ostalo? Želela bi kak preprost recept, da prevlada okus govedine, vem da smo doma to večkrat jedli ob nedeljah s pire krompirjem, meni pa tisti okus nikakor ne uspe. Vsak nasvet bo dobrodošel. L.P. Mira
Moja mami jih dela takole in so božanski; (lahko so telečji zrezki ali pa goveji)
zrezke potolče in poreže žilice, po nepotolčeni strani jih posoli, popopra, potrese z moko in jih po potolčeni, torej neposipani, strani opeče na vročem olju. Prestavi jih v posodo in pokrije. Potem pa na olju, ki je ostalo od zrezkov prepraži sesekljano čebulo in sesekljano svežo papriko. To majčkeno poduši, potem pa na to da nazaj zrezke z kontra stranjo navzdol. Zalije z vodo, doda kakšno govejo kocko, včasih majčkeno paprike v prahu in res čist malo paradižnika v mezgi ter do konca skuha. To je to. Lahko pa narediš brez paprike samo meni je tako boljše.
Goveje zrezke potolci, posoli in pomokaj po eni strani. Ko jih daš na vroče olje, jih položi najprejz nepomokano stranjo dol za 2-3 min, nato jih obrni. Jaz dam obvezno strt strok (1-2) česna, ki da poseben okus, pa tudi svežo papriko in paradižnik, zalijem z malo vode, čisto na koncu pa še popopram. Meni so taki najboljši.
Mira, jaz pa takole naredim:
Poprek odrezane zrezke potolčem, posolim, povaljam v moki in jih na
ogretem olju popečem. Preložim jih v drugo posodo. Na isti maščobi, malo jo še dodam, pražim čebulo. Ko ta zarumeni, dodam malo paradižnikove mezge, potresem z moko, zalijem z juho, dodam zrezke in jih do mehkega dušim. Za prijetnejši okus dodam še malo zelene, timijan, česen in čisto malo gorčice. Omako jaz pustim kakor je, lahko jo pa pretlačiš.
K osnovni omaki lahko dodajaš grah, gobe. LP
Dasa,oprosti,vcasih kaj prezrem!
Torej zrezki,ki jih naredim v omaki, morajo biti primernega kosa(socni) in ne
pretanki.Tudi potolcem jih ne prav mocno.Nadaljujem po vseh zgornjih navodilih.Vcasih dodam na polovicke narezan krompir in potresem malo z majaronom. Temu recem majaronovo meso.
Zaprto v ekonomu dusim najvec 15 minut,sicer je odvisno od zrezkov.Ko odprem,redno se malo pustim,da se omaka zgosti.
Ves,to so nekako nedoreceni recepti,ki so odvisni od marsicesa.
Prebrala sem,da je meso tem tezje prebavljivo,cim dlje se kuha ali dusi.
Najraje delam v voku “mongolsko meso”.Meso narezem na tanke listice in preprazim na poru.Dodam zacimbe,kaksne kitajske dodatke,malo poprasim s papriko,dolijem malo vina,izparim in dusim.
Lep pozdrav Babi
“Mongolsko meso” tudi meni gre in je prima.
Pri klasičnih zrezkih v omaki pa je bila verjetno prva napaka v tem, da so bili zrezki pretanki in druga – preveč sem jih potolkla. Potem pa še pravijo, da so iz bržole mehkejši, kot iz stegna.
Bom probala še z ekonomom in debelejšimi zrezki. Hvala in LP Daša
Dasa,na Primorskem je en kos mesa,ki se mu pravi STRAKUL.Zrezki so okusni in naredijo krasno naravno omakico.Ne vem,kako bi se to reklo pravilno.Vazno je,da mesar reze pravokotno na vlakna.Kupovali sta ze nona in mama… Mogoce bo kaksna Primorka vedela za ime.
Potem je se KAPEL DI PRETE .To je tak kos,ki ima po sredini kozico.Krasno za dusenje v kosu ali za prst debeli zrezki-tudi duseni.Prvic,ko obiscem mesarja,ga povprasam za imeni.Ves,sama ne jem prav veliko mesa,moz malo vec. Lepo se imej Babi
jaz pa takole nardim,pa vsakič mal na drgač okus improviziram z zelenjavo različno in začimbami……
zrezke solim vegetam malo z gorčico namažem,pustim kako urco,nato po eni strani pomokam,popečem na vročem olju na hitro z obeh strani,odstranim v posodo in pokrijem da se ne shladijo.v isti maščobi popražim velik čebule,po potrebi dodam še maščobo,ko je čebula skoraj gotova ,dodam nariban korenček,zeleno papriko in paradižnik v zmernih količinah,mal graška ter zamrznjene mešane gobe in to vse še mal podušim,nato vrnem zrezke nazaj,mogoče malo posipam z rdečo ostro papriko in zalijem. najboljše ,če imate govejo juho,drugače pa z vodo….to pustim ene 20 minut da se lepo duši vmes po potrebi mal dolivam vode in potem dodam še pol pakla knorove gobove juhe v prahu.dodam tut mal majarona ali timijana,pač stvar okusa….na koncu pa še mal domačega refoška,lahko tudi kislo smetano….
povem vam,treba je to probat,sploh pa uporabit svojo domišljijo pri kuhanju in okus,,to so meni najboljšiiii zrezki kar sem jih sploh kdaj jedel in tudi prijateljem so res najboljši….zraven pa najbolj paše pire krompir….
je pa res,da je kr neki dela s tem,in vsakič lahk daste ali drugo začimbo , ali zelenjavo ali brez zelenjave morda kakorkoli.
pa naj se vam ne mudi s kuhanjem,kuhajte počasi,s srcem in okusom,pa vam bo uspelo najboljše….pustite ekonom lonce itd….če je kdo probaj mi naj pove kako so mu uspeli…lep pozdrav.jaz jih grem zdej kuhat.
Mi pljučno pečenko uporabljamo izključno za biftek, ker je izredno draga in najboljši del živali. Bi bilo škoda za zrezke.
Pri nas jih delamo pa takole. Na olju prepražimo ogromno čebule, ki jo nato samo odmaknemo ob rob posode in dodamo zrezke. V tem primeru morda ponev ni najbolj vroča, ampak se nam jih ne da posebej prelagat ven in noter. Zrezke narežemo poprek za pol prsta debele. Nič ne tolčemo, porežemo jih samo po straneh, da se med dušenjem ne zvijejo. Ugotovila sem, da mi ostanejo sočni, če imam dovolj olja, če ne, so taki suhi na koncu. Ko zrezke popražimo z obeh strani, jih zalijemo z vodo, dodamo na drobno narezan česen, kar nekaj majarona, malo timijana, malo lovorja, sol, cel poper in še malo mlete sladke rdeče paprike. Dušijo se pa približno eno uro, na koncu nič več ne počnemo z omajo. Lahko bi dodali še kako zelenjavo vmes, ampak običajno ne.
Najprej en lep pozdrav.
Jaz pa potolcem zreske,posolim,po zelji zacimbe (poper,vegeto) in na manjse kocke narezem eno jabolko,pomaranco in belo vino vse te sestavine dam v skledo in dodam zreske .Vino more pokrivat zreske to pustimo da se paca cez noc ali stiri ure v hladilniku.Drugi dan dam v posodo olje na drobno seseklajm cebulo in en cesen poprazim in malo zalivam z vodo da pride bol mehka cebula ko cebula malo porumeni vzamemo napacane zreske jih popecemo in z vinom ki je v posodi ostau jih zalivamo ko so malo popeceni zlijemo se vs preostanek vina in vso sadje to kuhamo dok vino ne povre pol pa dodamo paradiznikovo mezgo in zalivamo z vodo po dva deci vode na enkrat tko da pokrije vse zreske.In ko vidiste da je zrezek mehek ne dolivajte vode sam pokuhaje da bo golas bol gost.
To je moj recept ki ga vsi imajo radi.Lahko tudi meso za golaz kaksne kocke al kako receste.
Provaje pa povejte.lp
Forum je zaprt za komentiranje.