Najdi forum

GOVEJA JUHA

Sem brskala po iskalniku in je kar nekaj tem na govejo juho toda nikjer nobenega konkretnega recepta. mene predvsem zanima kakšno meso oz. kateri del govedine je treba dati v juho.

Morda se komu zdim smešna ker to sprašujem toda dejstvo je da jaz goveje juhe ne maram in jo zato do sedaj še nikoli nisem kuhala, ker pa je moj možiček blazno velik ljubitelj te juhe sem se odločila da jo bom začela kuhati.

prejšnji teden ste mi posredovala odličen recept o čuftih sedaj pa vas lepo prosim še recept za dobro govejo juho in predvsem kakšeno meso moram kupiti!

lp, Mojca

meso za juho:simpas,rebra,lahko tudi bocnik. zraven pa obvezno par rahlih kosti. lahko dodas tudi koscek piscancjega mesa. zelenjava: petrsilj,por,zelena,korenje,koleraba,cebula ,cesen,koscek paprike,paradiznik,koscek zelja,…sol,poper/v zrnu/.majhen lovor,zafranika.
juha mora vreti zelo pocasi. kuha se cca 3 ure-odvisno od velikosti mesa.
to je klasicen recept za juho. ne mores faliti!:)) lp petra

Najboljše k dobremu (poštenemu) mesarju, pa bo sam povedal, katero meso bo potem mehko in se ga bo dalo dalje uporabiti (za kakšne zrezke, essig-fleisch ali kaj podobnega). Mislim, da je dober tudi “federšpic” (ne me vprašat, kaj je to po slovensko).

Konkreten recept? V večji lonec (se splač ponavadi kar več skuhat, ker je juha naslednji dan še boljša) daš ca. 1 kg mesa, dve do tri kosti (goveje – saj mesarji že vedo) in preliješ z mrzlo vodo (toliko, da je meso prekrito – čim manj je vode, tem bolj je juha okusna…). Daš na ploščo in pustiš, da voda zavre. Ko zavre, zmanjšaš stopnjo gretja – babica je vedno rekla, da mora juha ravno toliko vreti, da če postaviš poleg dve kuharici, bo ena rekla, da vre, druga, da ne vre.

No, v juho pa daš (lahko kar na začetku) ene 3-4 očiščene korenčke, nekaj rjavih in nekaj belih lističev čebule (očiščenih, ni potrebno biti varčna s čebulo – saj dobra polovica srednje velikosti), malo petršilja (najbojlše svežega), nekaj celega popra in en paradižnik (ostale dodatke po želji – meni je to dovolj, ker je juha že tako zelo zelo okusna)

Juho tako pustiš ca. 3-4 ure, da res počasi vre (čim dlje, tem boljša bo). Na koncu po okusu dosoliš. In to je vsa umetnost :).

Vsak ima svoj recept in kakšno meso vzeti……mi vzamemo rebra- nemastna pa pomožnisti taka, ki imajo še plat mesa na njih ne le okoli kosti, meni je tak del najbolj okusen za toplo meso za jest ali pa od plečeta(mesar bo vedel)- stegno in bočnih sta bolj trda- če imaš veliko mesa ni nujno kost dodat…..lahko jo pa narediš iz kosti- kostno juho…..drugače pa poglej nekaj tem nazaj ne več kot en mesec je en fant spraševal o raznih pripravah jedi in med tem je bila tudi goveja juha…

Zelo važno pri vsem zgoraj naštetem je, da JUHO SOLIŠ NAKONCU!!!

Meso iz take juhe ni tako dobro, kot če bi solila na začetku, ampak kuhaš juho in ne mesa. Meso namreč da vse od sebe če se ne kuha v slani vodi (enako je z zrezki), zelenjava ravno tako. Sol menda zaduši pore.

Tako, da jaz kuham vse sestavine cca 1 uro ali več, potem pokusim in dodam malo eno kocko in še sol. Potem kuham še pol ure in je tudi meso slano, da ga lahko pojemo (jaz jem okisano govedino).

To o SOLI sem lani brala v Magu in 100 % drži.

Vrsta mesa: čisto vseeno. Ne pozabi na kosti, te morajo bit!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close