Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija “gostovanje” na sosedovi brezžični

“gostovanje” na sosedovi brezžični

Cel kup sosedov ima nezaklenjena brezžična omrežja.
Če damo na stran moralne pomisleke, kakšne so pasti takega “gostovanja” – na črno?

lp aj

1. lahko te kdo prijavi na Policijo
2. lahko ti kdo vdre v tvoj računalnik
3. ti pokrade gesla, katera pošiljaš na net
4. pokrade vsebino e-pošte in ….
5. te sosed, preko katerega srfaš na netu – nekje počaka in imaš črno oko
6. te luštkana soseda preko katere se švercaš ne mara več videti

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Klemen hvala za odgovor, a, če smem še malo polemizirati:

1. – dvomim, da obstaja pravna podlaga za pregon
2. – se strinjam. A to mora znat. Tisti, ki ne zaklepa omrežja, večinoma tega ne stori iz neznanja. Predstavljam si, da je izjemno malo takih, ki bi namenoma ne zaklepali omrežja iz razloga, da bi na limanice lovili naključne mimoidoče šlepavce.
3. – a se gesla ne zakodirajo že na tvoji mašini? Ker če bi veljalo, da lahko prijazni gostitelj prišel do gesel v surovi obliki, potem bi to veljalo pravzaprav za vse wifije, tako zaklenjene, kot tiste na letališčih. To si pa komaj predstavljam. Oziroma si ne.
4. To bi lahko le tako, da pozna geslo (gesla pa po predpostavki 3.) ne pozna), ali pa da sproti lovi tisto, kar se prenaša prek njegovega omrežja. V tem primeru mora pa biti znalec – predpostavka 2.
5. Drži. A mora najprej ugotoviti, kdo sem. Katere podatke mu moj računalnik pošlje? Imena in priimka ter EMŠO gotovo ne. Po moje kvečjemu kak omrežni identifikator? Predstavljam si, da lahko zagotovo ugotovi, kdo sem, šele tako, da fizično pogleda na moj računalnik (oddaljeno le, če ni ustrezno zaščiten).
6. Velja isto kot pod 5. Mora bit huda znalka.

Vsekakor pa seveda ostajajo moralni pomisleki.
Najbolj od vsega pa me preganja naslednje: kakor za mobilno sevanje tudi za sevanje wifi ni dokazov, da je neškodljivo. Iz tega razloga nimam brezžičnega. Za katere božje rože moram jaz v svojem stanovanju živeti pod 7 (sedem!) sosedovimi wifi sevanji?!!

lpa

1. Obstaja pravna podlaga. Priklop na omrežje se obravnava kot vdor.

A potem je vklop na wireless hotela ali faksa kaznivo dejanje????!!!! ;-))))

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Nisem pravnik, ampak na podlagi 242 člena bi rekel, da ne, ker tak dostop ni neupravičen (je upravičen, ker je namenjen naključnim obiskovalcem).

jaz bi p arekla, da to ni vdor – ker za dostop ne uporabiš nobenih orodij, da bi z njimi nasilno pridobil podatke, s katerimi bi do omrežja lahko dostopal. Ampak si samo uporabil tisto, kar je bilo “javno” na voljo.
Če zanemarimo seveda etični vidik.
Navsezadnje tudi nisi šaril po računalnikih, routerju tujih oseb.

jaz bi p arekla, da to ni vdor – ker za dostop ne uporabiš nobenih orodij, da bi z njimi nasilno pridobil podatke, s katerimi bi do omrežja lahko dostopal. Ampak si samo uporabil tisto, kar je bilo “javno” na voljo

————————————————————–

Ampak si lastniku kradel njegovo pasovno širino.
V hotelu, ali faxu je pa napisano, da dovoljujejo brezplačno uporabo,
prav tako na nekaterih free info točkah, kjer pač lastnik to dovoljuje.
Je pa veliko laičnih mnenj o tem, ali se lahko priključujemo na
točke, za katere lastniki niso poskrbeli, da bi vključili varovanje.
Seveda je podobna stvar pri npr. avtih – če lastnik pusti okno odprto,
ga lahko policaj kaznuje, ker s tem privablja tatove, vendar to nima
nobene zveze z tehniko.
Še vedno osebno mislim, da je priključitev na sosedovo odprto točko
vdor v sistem in kraja pasovne širine, za katero plačuje on in katera
njemu pripada.
Bomo počakali, da bo EU sprejela smernice/dekrete in da bo potem
tale naša papeška država med prvimi sprejela ustrezne zakone, drugače
so itaq totalno nesposobni sami po sebi kaj urediti..

Torej – priklop na soseda JE kraja in vdor v sistem komunikacij, ker to
narediš brez njegove vednosti/dovoljenja, ne glede na to, ali
on zna/ne zna minimalno zaščititi svoje omrežje.

Priklop v hotelu / faxu, kjer je lastnik dal dovoljenje pa NI kraja..

Itaq se pa mnenja v tej smeri krešejo – mularija misli tako, ta stari pa drugače 🙂

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Zanimivo, kako dobra se nekaterim zdi zaščita podatkov z gesli. Danes ti že skoraj vsak drugi mulo/a odkrije skoraj vse po vrsti, in to zelo hitro.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close