Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Gospod odvetnik, imam resno vprašanje

Gospod odvetnik, imam resno vprašanje

Z očetom ne živim že 15 let , on živi z njegovo izvenzakonsko partnerico v njeni hiši že 15 let . V življenju mi je morda dvakrat dal po 50 evrov , nazadnje dolgo nazaj. Je nezaposlen, len , ne vem koliko sploh ima delovne dobe pri 58 – ih letih. Občutek imam , da misli, da bom jaz skrbela zanj nekoč . Jaz že zdaj povem, NE BOM . Kako pravno dosežem , da mi ne bo potrebno ” skrbeti ” za tega človeka, katerega ne poznam dobro, ne kot očeta , ne kot človeka ? Vse kar vem je, da je bil vedno odsoten , nikoli ob strani zame .

Zanima me torej dvoje ;

1. Ko njegova partnerica nekoč ” odide na drugi svet ” , ali on ostane v tisti hiši dosmrtno ? (V hiši ga je tudi stalno prijavila že pred 15 leti )
2. Kako dosežem , da mi ne bo potrebno skrbeti zanj ? NOČEM PAČ. Tako čutim. Upravičeno,ker z njim nimam nič že 15 let, stara sem 35

Hvala

žalostna in zaskrbljena

Spoštovani,

pravice vašega očeta na nepremičnini njegove izvenzakonske partnerice so odvisne od več dejstev: koliko zakonitih dedičev obstaja poleg vašega očeta, ali bo njegova iznenzakonska partnerica naredila oporoko in razpolagala s svojim premoženjem na način, da bo vašega očeta izključila iz dedovanja ipd. Vaš oče se bo v primeru, da je delazmožen, moral znajti sam. Kar se tiče vaše želje, da ne bi skrbeli zanj, je pa takole: ZZZDR v svojem 124. členu,2. odstavek, pravi: Polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega. Samo v tem primeru, torej.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Prosim vas za nasvet. Delam v osnovni šoli kot učiteljica in sem mama dve in pol leta stare hčerke. Ravnatelj od mene zahteva da grem v petdnevno šolo v naravi. To pomeni, da bom pet dni in noči odsotna od doma. Zanima me, če je to glede na Zakon o delovnih razmerjih, dopustno, ali sem takega dela opravičena.

Hvala za odgovor in lep pozdrav
A.

Spoštovani!

Zakon o delovnih razmerjih določa, da mora delavec opravljati vse naloge po navodilih delodajalca, v skladu s Pogodbo in Zakonom. Prav tako morate upoštevati vašo Kolektivno pogodbo oz. Morebiti Pravilnik. Glede na to, da je to navodilo vašega delodajalca potem ste dolžni izpolniti svojo obveznost – morda pa bi poskusili pri delodajalcu izgovoriti ugodnost v smeri, da bi vašega otroka vzeli s seboj (četudi na svoje stroške).

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close