Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis gospa, gospe – okrajšave

gospa, gospe – okrajšave

Zanima me, kako se pravilno krajša “gospa”. Ga. Vladimira ima rojstni dan. Kaj pa “gospe”? Rojstni dan ge. Vladimire? ali ga. Vladimire?

hvala.

O teh krajšavah smo že govorili, zato je najbolje poiskati prejšnje odgovore z iskalnikom.

Sicer pa, krajšava ni nobena prednost pred celotno besedo, po mojem mnenju je tudi grše in s tem tudi slogovno slabše. Sploh pa ni treba pisati, da ima gospa rojstni dan, poskusi zapis oblikovati tako, da se izogneš gospe. Če seveda gre, da ne prestopiš s tem vljudnostne meje.

Če pa že vztrajaš pri krajšavi, kar sicer odsvetujem, se pa ta sklanja tako kot vsaka druga beseda (prav zato mi zveni še toliko bolj neprimerno): torej rojstni dan ge. Vladimire.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

sama se okrajšavam dosledno izogibam. vprašanje sem postavila, ker smo v družbi trdili vsak svoje.

hvala.

pozabila sem dodati še to: zapisala sem samo primer. ni šlo konkretno za ta stavek, pač pa za rabo te krajšave v splošnem.

Vsekakor je boljše, da se takih besed ne krajša kar vsepovprek. Je že res, da je primerneje besedo/besedno zvezo kar izpisati, toda včasih je preprosto primerneje uporabiti t. i. namesto tako imenovani ipd.

Ko pišem tule na forumu, zelo redko izpišem in podobno :), ker je bolj praktično zapisati kar krajšavo ipd. Ampak ravno pri gospodu in gospe se mi ne zdi primerno krajšati; raje besede sploh ne zapišem, kot da bi jo krajšala.

Gospoda Jožeta Novaka ne bomo nič manj nespoštljivo obravnavali, če zapišemo Jože Novak, če je seveda to primerno. Včasih gre tudi za malo drugačen primer, tedaj presodimo po ustreznosti. Vsega tudi ni mogoče kar metati v isti koš.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close