Gobova omaka za h testeninam
Jaz nisem nič varčna s čebulo in česnom, ampak kar malo pretiravam, ker je potem ni treba toliko gostit s kakšno moko. Poleg kisle smetane dodam še en zdenka sirček in posujem malo curryja. Na koncu pa atotal pretiravam s petršiljem, ker mi ful sede na gobe. Če je preredka omaka, jo zagostim spolnozrnato moko in dobro prevrem.
Meni osebno so te smetanaste omake ogabne. In najbolj me razkuri, ko v gostilni naročim testenine z gobovo omako, pol smetano voham ze na 10 metrov. Prava gobova omaka je brez smetane. In znajo jo nardit v Kavalu in Angelu ter v gostilni Orel. Najlažje je pa seveda 10 minut prazit gobe, gor vlit pol litra smetane in rečt, da jeste super gobobo omako. OMg.
Prav, good for you, jej ti svoje testenine z gobami v Orlu in Kavalu, mi jih bomo doma delali s smetano ali še na kak drug zanimiv način (s kančkom tartufov, z mesno osnovo, z zelenjavnimi dodatki, čim zacvetijo kapucinke, bomo porabili cvetove prav v tej omaki). Nadvse smešno se mi namreč zdi, da razsoja o “pravilnih” načinih priprave nekdo, čigar kulinarične ambicije ne sežejo dlje od obiska treh oštarij.
Zakaj itak nima pojma o pojmu.
V teh restavracijah ti naredijo omako iz mascobe mesa in gob…pa zalijejo mogoce z mal vina.UUU AAAA.
Ce bi bla tok pametna kot probavas bit(ne vem zakaj sklepam da si zenska) bi vedla da v pametnih restavracijah ponavadi dajo zraven ravno smetano.
Ce bi zelela nardit omako iz mascobe in arome mesa bi kot strokovnjak verjetno clo ne uporabila moke za zgostitev a ne.Ker v kavalu uporabljajo pesek?
Ene par stvari je res mimo in nima veze z kulinaričnimi zapovedmi, ampak če vam je všeč, go for it.
Drugače se pa gobovo omako dela tudi odvisno od vrste gob. Ker šampinjone lahko cmariš in zalivaš s smetano, pri jurčkih (vsaj za moj občutek) je pa to greh.
In količina začimb, ravno toliko da poudarijo okus, ne pa da prevladajo. Ker potem ima pa omaka iz jurčkov okus po čebuli/česnu/peteršilju/smetani, samo po jurčkih ne.
Drugače pa pri nas delamo po navdihu, če imamo mešane gobe jih s česnom prepražimo na maslu, zalijemo s smetano za kuhanje (ampak ne pretiravamo), solimo, popramo in dodamo sesekljan peteršilj. Potem pa omako zmešamo z testeninami in če pridejo presuhe, dodamo še žlico ali dve vode v kateri so se kuhale testenine, da pride ravno prav.
Če imamo pa jurčke, jih pa redko naredimo v omaki. Ponavadi samo na maslu popečemo, solimo in popramo.
Nikoli, ampak res nikoli pa ne gostimo z moko, pa tudi kocke ne uporabljamo. Pa saj če zaliješ s smetano in jo malce pokuhaš, se zadeva sama zgosti, zakaj je potrebno uporabiti moko?
Forum je zaprt za komentiranje.