Gnusi se mi razvajena družba okrog mene!!!
Vzemi to kot lekcijo o tem kakšnih ljudi ne želiš za partnerje ali prijatelje.
Midva sva dobila nekaj takih lekcij na začetku zveze in ugotovila, da sva najraje brez parazitov. Pač vsak par, družina ima svoje navade, zakaj bi se nekomu morala prilagajati na lastnem težko prisluženem dopustu? Je pa res, da midva rada preživljava čas drug z drugim.
Je pa znan manever na skupnih počitnicah, da se v prvih dneh oz urah najde ta najbolj zagreto (običajno je punca, ženska) za pucanje in kuhanje – fino je če je za oboje in potem se jo veselo na tihem izkorišča. Po možnosti še za nakupe češ ‘kar ti pejd v trgovino saj najbolje veš kaj rabiš, aja pa se pir nam prines, k glih greš…’ Ja, je super dopust za izkoriščevalce, če si pa tisti na katerega pade vse delo, rabiš pa dopust od dopusta ko prideš nazaj. Pač meni ni toliko, do bv pogovorov o temah, ki me ne zanimajo, kartanju ali igrah, ki jih nekateri smrtno resno tekmovalno jemljejo ali celodnevnega zapijanja in posledičnih ‘dogodivščin’ pijandur.
Ceni se, da si odšla z dvignjeno glavo in v bodoče boš znala ločiti luzerje od tistih, ki so vredni tvoje družbe.
Draga lubika … samo tvoj zapis sem prebrala, ostalega ne, a se moram oglasiti na hitro.
Če bi bila moja hči, bi ti zdajle uprizorila stoječe ovacije. Naj ti ne bo za en sam hip več težko zaradi te izkušnje. Preziram lenobo, neempatične in arogantne ljudi … takšne, kot si jih opisala. Cenim pa vse to, kar predstavljaš ti. V vseh aspektih življenja. Si odgovorna, marljiva, poštena, pametna, bova rekle kar modra, intituativna in še in še …
Joj, kakšnega fajn fanta in ljudi ob sebi si zaslužiš! Najdi marljivo dušo z jasnimi cilji, takšno, ki te bo spoštovala, tole pa naj ostane samo grenka izkušnja z zavedanjem, da si takšna oseba, kot je ta šopek v sebi praznih ljudi, ne bi nikoli želela biti. Srečno in en velik medvedji objem.
Vesna
Tudi jaz sem razmišljala v tej smeri. Ljudje smo si različni, ampak to še ne pomeni da se naj avtorica obnaša do njih kot cankarjanska mati. In kaj potem če bo nekdo razpakiral čez 2 uri. Bo konec sveta?
Se vidi da mora biti vse po tvoje ali pa nič. Če bi lahko šla čez sebe, bi se tudi z njimi lahko imela čisto ok. Razpakirala bi svoje stvari, postlala svojo posteljo. Če si bila lačna, ostali pa ne, bi lahko šla kaj pojest in na plažo in se ne bi sekirala kaj počnejo drugi.
Imaš se zelo zrelo, ampak še nisi dojela, da druge ne moreš spreminjat, lahko le sebe, svoje odzive. Poleg tega delaš napako, ki jo dela veliko ljudi, druge sodiš po sebi. Začni delati na sebi.
Zame je dopust – dopust, kar pomeni čim več svobode in čim manj prilagajanja. Ko/če gremo s kolegi na morje/smučanje, je naša filozofija, da smo čim bolj individualni. Torej če nekdo vstane ob 6 uri, naj naredi svoj ritual in ni potrebno, da čaka druge. Tudi pri pripravi ležišča, si vsak postelje svojo posteljo. Kar se tiče skupnih dogodkov, se vse dela po dogovoru in so stvari opcijske. Če nekdo smuča bolje od drugega, pač ne moreš pričakovati, da bo se cel dopust vozil po rdeči progi. In če je nekdo rad v vodi, ne bo zaradi tistih, ki ljubijo senco preživel dopust v senci. In tukaj se vaša podeželjsko meščanska mentaliteta ujema, saj ste kot posamezniki toliko nesposobni, da morate še na plaži biti skupaj.
Najbolj mi je zanimivo, da imaš tipa in potem greš skupaj z njegovimi kolegi na morje?! To, da tip ne more sam s tabo na morje pomeni le, da mu tvoja družba ni dovolj. In kaj ostali kolegi, svetijo zraven ko sexata? Večina študentov nima ogromno prostorov, kjer se lahko v miru prepustiš drug drugemu in se raziskuješ. Če si doma ti lahko mama uleti, v študentu ti cimer uleti, v avtu je tesno, v naravi najdeš koprive in trnje. In še takrat ko bi si lahko vzela čas en za drugega, si zraven kolege privlečeta – bravo!
Drugače pa je takšna mentaliteta povsod pri nas ne samo v Ljubljani. Glede na to, da vse živeče v mestih mečeš v en koš in misliš, zaradi tega fijaska prekiniti študij, menim, da se boš morala v življenju še ogromno naučiti.
Avtorica, en kup jamrarije s tvoje strani. Točno si vedela, kakšni so, ker si že tolikokrat bila z njimi, pa si vseeno rinila z njimi na morje. In zdaj ne bi bila nič kriva pri tem.
Tvoja izbira so bili, drugič si najdi boljše. Niso vsi mestni slabi. So kakšni vaški veliko hujši. Normalen človek ne vidi sveta črno-belo ampak ve, da so vseh sort ljudje vsepovsod.
Zaslužiš si veliko boljšega, do tu vse v redu, ta je pa vedno zmagovalna in pokaže da je avtorica pisanja čisti šus. Kako je lahko prvo kokodakanje, da si vsaka zasluži boljšega, menda kar po defultu kot imetnice piz-de, če pa babe danes ne kažete v večini več nobene vrednosti in nimate kaj nudit?
[/quote]
Seveda ponujajo.
Ta tema je dober dokaz, kaj ponujajo.
Ponujajo razvajene sonček, ki si zaslužijo le najboljše. In najboljša je seveda takšna mati, po možnosti ločenka, katera svojemu otročičku ponuja najboljše in mu zato še pri dvajsetih obriše nosek in ritko.
Glede pakiranja, čiščenja in podobno;
Jaz na dopustu pogosto sploh ne razpakiram. Torbo nekam ob rob, pa je.
Če greš npr s šotorom je to pogosto tudi najboljša možnost.
Sicer se pa strinjam z ostalimi, ki pravijo, da se je treba vtikat le vase in poskrbeti samo zase in (če želi) še svojo boljšo polovico – a tudi to ne v več, kot samo primernem delu časa.
Avtorica, tebi vse pohvale in ostani takšna kot si. Čestitam ti; da si se rešila izkoriščevalske in lene družbe, ki izkorišča svoje neumne starše.
Vsakodnevno imam v službi opravka s sodelavci iz bele Ljubljane in ti lahko popolnoma pritrdim pri vseh tvojih besedah: tako lenih ljudi ne srečaš vsak dan. V službo se primajajonob 9.00, najraje pa bi prišli ob 12.00 ali pa jih sploh ne bi bilo. Da bi kateri od njih prišel na delovno mesto ob 7.00 – lahko samo sanjaš. Ob 7.00 smo na delovnih mestih tisti, ki smo že od malih nog navajeni delat in običajno prihajamo s podeželja. Da bi mestna gospoda prišla ob 7.00 že v službo???A si nora? To je tako zelo zgooooodi…oh
Skratka – vse, kar si napisala je res in drži kot pribito. To so navadni muhtohrani; ki jih starši in stari starši preživljajo, sami pa jim ne dajo oz. jim ne privzgojijo osnovnih delovnih navad. In pol takšni jamrači pridejo v službo, kjer ne morejo zdržati niti 8 ur, kaj šele več, ker so kar naprej zmatrani. Da ne govorim o tem, da dekleta ne znajo nič pospravit, kaj šele skuhat.
Aha, izkušnje v kelnarjenju in filanju polic pa nekemu diplomantu res pomagajo, ko kandidira za strokovno službo.
[/quote]
Da, butl mestni razvajeni. Mu pomagajo. Ker to, da je ona med študijem delala na delovnih mestih, ki jih vi, razvajeni sončkasti ljubljančani niti ne povohate pomeni; da ima delovne navade, ki jih ljubljanski sončki nimate. Pameten delodajalec bo prej zaposlil eno tako dekle, ki je vsaj nekaj delala, kot pa zabuhlega lenega ljubljančana, s praznim življenjepisom.
Po vsem prebranem, te z veseljem peljem na vecerjo in s tabo poklepetam. Lohka tud wild life varianto: za soro, si zakurva ogenj speceva tamlad krompir, hrenovke pa valda, si ob kvalitetni debati odpreva en mrzu per ali dva 🙂
Kot fant zvasi, zlahta exstremno znanih levicarjov bi zveseljam dozivu en vaski vecer, z eno normalno punco. Mislem kok mi gre na ***** folk k misle da je naredu fax in da zj ga morjo vsi po rokah noset. Drage moje mestne srajce, fax je zgolj in samo sredstvo skaterim naj bi, prisel lazje do svojega cilja. Cist tko mimgrede, splosno znano je, da slovenski solski sistem ne nagrajuje pametne pac pa ritoliznike. Ce bi zivela film Forest Gump, in bi ti bila forest, jaz pa tvoja prijateljica, bi se za tabo na ves glas drla ” run foreest, ruuuun!” 😉
Draga avtorica, te popolnoma razumem. Iz napisanega sem ocenila, da ste stari dobrih 20 let. Zavedaj se, da so pred vami leta, ko si postavljate temelje za svojo prihodnost. Ti bos s svojimi studentskimi deli obogatila svoj zivljenjepis, med tem ko bodo milenijci zasanjano lenuharili pri starsih in se kratkocasili z jamranjem, kako so oni predobri in preedinstveni za ta svet. In ves kaj sledi? Tebe bodo pri 30-ih delovne navade pripeljale do prvih kariernih podvigov, napredovanj in zacetkov materialnega ustvarjanja, med tem ko bodo zgoraj omenjeni milenijci se vedno na istem, kot so sedaj. Zaslepljeni s svojo edinstvenostjo namrec obicajno sploh ne opazijo, da gre zivljenje mimo njih in da so na poti k temu, da postanejo zgube… glavo pokonci in ne obremenjuj se z bodocimi zgubami 🙂
Kje jih najdeš? Jaz pa iz Ljubljane poznam skoraj same take, ki ob študiju še delajo (celo take, katerih starši so premožni in jim ne bi bilo treba), moje kolegice pa imajo službe, pospravljene hiše in še vrtiček. Posploševanje da je joj!
Kar se pa tiče avtoričin posta je pa možno, da je takoj ob prihodu že začela zganjat paniko in živčnost, kaj je vse nujno takoj treba naredit.
Menda ji niso ostali naložili, da mora še njim razpakirat in postelje postlat… verjetno so hoteli najprej malo zadihat in se spočit. Kot je nekdo že napisal; vsak po svoje. Zakaj pa bi se morala cela družba njej prilagajat in takoj vsi cunje v roke In pospravljat in čistit do večera. Zato pa je dopust, da smo vsi bolj na izi.
Morda. Morda pa je se bolj verjetno, da bodo starsi ljubljancana uspeli izkoristiti svoje zveze in poznanstva, da mu “zrihtajo” se sluzbo, kupijo avto, itd, da bo lahko z levo roko zazivel “samostojno” zivljenje v podedovanem stanovanju v centru mesta.
Potem pa bomo lahko na MONu brali se eni zgodbo u uspesni osamosvojitvi uber mladenica. Pri cemer bo zgodba seveda ravno toliko prirejena, da bo izpadel vse to kar ni.
Mimogrede, saj zavedanje verjetnosti podobnega scenarija najbrz botruje temu, da se gospodu sedaj ne da ubijati od dela. Hkrati pa je tudi razlog, da se je punca z njim sploh poparckala, lol.
Sem iz Ljubljane, 50plus.Imam hcerko, staro 19let.Poznam njeno druzbo. Niti slucajno niso vsi mestni mladi taksni. Zal mi je tvoje izkusnje. Super, da si se jih resila. Ze niso otroci nekih intelektualcev, ampak nek zakompleksan del druzbe. Morda so starsi privatniki? Veliko teh je precej plitvih. Ne lih brihtnih. Pa otrok ne znajo vzgajat. Ni vazno, od kod kdo prihaja. Vazna je postenost, iskrenost, delovne navade, zelja po samostojnosti in neodvisnosti od starsev. Bos ze srecala ta pravega. Tale naj “spiz…”nekam,kot se sam izraza, ti sigurno ne preklinjas…. Vso sreco. Ps:
Mislim, da je prej v Ljubljani veliko ljudi, ki so pod pragom revscine, na podezelju je tega dosti manj. Ze ce pogledas hise…. Veliko nekih grdih predelav, na podezelju tega prakticno ni. Veliko ljudi posteno dela, razvajenci bogatejsih starsev bodo pa koncali na mamilih, brez skrbi. Kakorkoli, niso vec tvoj problem. Srecno.
Precej dalj sem že na svetu kot ti , punca in sem stara Ljubljančanka več generacij nazaj,poročena s ” starim” Ljubljančanom vse kar lahko rečem je , da je tole kar nekaj natolcevanje ad hoc. Kot študenti smo kar pridno delali ves čas, marsikaj, ne samo stregli po kafičih ,delali v skladiščih, in trgovinah. Tudi precej bolj umazna in težaška dela.
Vem , pa da tudi danes niso kar vsa Ljubljanska mladina lena in razvajena. Oprosti drago dekle, to je kot,da bi dejala,da ste vsi , ki niste iz mesta zabiti in smrdljivi. Morda je peščica mladih ,potomcev novodobnih bogatašev,ki denarja najverjetneje niso prislužili s svojim delom in trudom res takšnih kot jih opisuješ, večina pa pravgotovo ne. Imam dva študenta pri hiši- oba in vsi njuni prijatelji že dolgo sami služijo denar za svoje potrebe, nekateri tudi prispevajo tudi k družinskemu proračunu
Pa še nekaj bi dodala temu skromnemu kmečkemu dekletu – prazne hiše, stanovanja in vikendi ob koncih tedna ji očitno niso bili moteči, ni ji bilo moteče vedenje do starsev…. le ko se nje ni izšlo po pričakovanjih.
Torej prideš v neko družbo,ki soh ni zate, kar v bistvu veš,ampak ti po svoje odgovarja , imaš pa določene koristi, ker te vpelje v mestno življenje. Potem se skregaš s fantom in popljuvaš ves mestni živelj! Tako pač to ne gre, punca!
pač ji je bilo fino, dokler ji je to koristilo. bi špilala madam ob razvajenem bogatašku, če bi plesal po njeno. ker ni, bo vsa užaljena šla domov, po možnosti še študij pustila in pobrala kakšnega iz vaškega bifeja. če. če se ni ta čas previsoko nosila, ker ona pa študira v mestu, pa so jo že dali na odpis. špilala pa po svoje tako nikomur ne bo, nekaj manjka tukaj glede na prebrano.
Forum je zaprt za komentiranje.