gluhi struklji – za Babi, petro, sonce_rumeno
Hoj!
Tole sem ravno napisala pot postom za kosilo, ampak sem si potem mislila, da bi bilo bolje zacet novo temo. Evo, torej, se enkrat:
Ce si prav predstavljam, sem jaz te gluhe struklje zadnjic jedla pod imenom ceski knedliki. Ti so bili narejeni takole: kvaseno testo iz 1 jajca, 1/2 kg moke, kvasa in vode so oblikovali v krogle premera ene 5cm. Te so pustili, da so vzhajale na dvojno velikost, nato pa jih 20min kuhali v slani vodi. Ko so bile krogle skuhane, so jih narezali ali natrgali na kose in ponudili zraven pecenke. Zgledalo je pa vse skupaj kot kruhovi cmoki (no, saj je v bistvu bil nekaksen “kruh”).
Babi, a je to isto kot tvoji gluhi struklji?
Ne, Petra, ti knedliki, ki sem jih jaz jedla, niso taki, kot si jih ti opisala!
Preberi moj opis, pa bos videla, da je to nekaj drugega in da so moji narejeni iz kvasenega testa in ne iz kruha, kot si ti napisala! Jaz sem tudi mislila, da so knedliki v bistvu kruhovi cmoki, kot ti pravis, ampak potem sem ravno zadnjic enkrat jedla tele, ki jih je pripravila ena Cehinja, tako da sem mislila, da bo ona ze prav vedela, kaj je skuhala 🙂
nasla sem recept za gluhe struklje /poreklo-gorenjska/.
1/2 kg moke, sol, 2 dl vode, 2 dag kvasa.
zamesimo mehko testo /bolj kot za kruh/ in ga pustimo vzhajati. potem ga narahlo povaljamo in naredimo manjse hlebcke,ki jih damo kuhat v osoljen krop. na vsaki strani naj vrejo pribl 10 min. poberemo jih iz vode in naceframo. zabelimo z maslom, zaseko, preprazeno cebulo..lahko so tudi priloga k golazu ali kaki omaki….. na ta nacin-kolikor se spomnim -smo jih delali doma. tudi sama sem jih parkrat .-pred leti- naredila-priblizno tako. lp petra
no,potem je stvar resena: na moravskem..pa malo drugacno ime! verjetno bo ta rezlika.
sedaj sem se pa spomnila se sladke razlicice gluhih knedljev- t.i. germknodl .jedla sem ga nekje v avstriji. narejen enako,le da je notri makov /sladkek/ nadev. kuhan v vodi. na koncu nic scefran in polit z neko zelo dobro sladko omako. ponavadi se jih dobi v restavracijah na smuciscih. lp petra
Hej,vsem zgoraj!
Moji gluhi struklji(po receptu iz knjige) so iz teh sestavin:
1kg moke,sol,voda,2 dag kvasa
Torej brez jajca,testo kot za kruh,mogoce malce mehkejse.Seveda ne delam iz 1 kg moke,nam primerna kolicina.
Iz moke,mlacne slane vode in kvasa zamesimo testo kot za kruh.Moka je lahko enotna.Iz testa naredimo 1 dm in 5 cm siroke strucke ter jih damo vzhajat pokrite na pomokani deski. Vzhajane damo v slan krop,kjer jih kuhamo pokrite 3 minute po eni strani in odkrite 2 minuti po drugi strani.
Kuhane raztrgamo z vilicami na kose,nato pa zabelimo s preprazeno cebulo,z ocvirki ali ocvrto slanino.
Ko naredim kruh,odvzamem nekaj testa za te gluhe struklje.
Ceski knedliki ali knedlicki ,kot jih je naredila gospa s Ceske in sem jih tudi
na Ceskem jedla, so pa taki kot jih je opisal Ivacic,tudi jajce.
V kvaseno testo(kar zraven umesamo kocke kruha in cebulo ali pa brez nje.Gospa je naredila iz vzhajanega testa svaljek,ga dala kuhati in potem lepo razrezala na priblizno cm siroke posevne rezine.
Medve s petro sva ocitno jedli enake. Jedla sem jih v Ceskih Budjejevicah,
v Pragi ,v Terezinu in v Brnu. Razlika je bila le v tem,da je ponekod bila cebula,drugje brez nje. Gospa jih je delala brez.
Oboje je zelo dobro;gluhi struklji in knedlicki. Lep pozdrav Babi
Evo še en pribljižek, prihaja pa iz Avstrije Dampfnudel oz. z nadevom se jim pa reče Karntner Dampfnudel (osnova je enaka)
Potrebujemo za 10 os.:
– 60 dag moke
– 10 dag sladkorja
– 1/16 l olja
– 2 rumenjaka
– priblj. 1/2 l mleka
– 5 dag kvasa
– sol
– 1/16 l ruma
(za prvo verzijo brez nadeva prepraži drobtine na maslu in posuj še malo slad. v prahu)
Nadev :
– 1/2 kg suhih hrušk (sadja)
– 10 dag sladkorja
– 10 dag margarine
– 10 dag drobtin
– 1 jajce
– cimet
– lim. lupino
– 1/16 l ruma
Za posip :
– 10 dag margarine
– 10 dag drobtin
– sladkor v prahu
Priprava :
1. namoči sadje v rumu
2. naredi kvašeno testo
3. vhajaj testo
4. zmelji sadje, margarino razstopi in poleg ostalih sestavin združi v nadev
(vse napisane sestavine pod količinam za nadev)
5. S pomočjo prstov razvaljaj testo, ga napolni s nadevom in oblikuj v kačo, ki ima na sredini nadev. (več kač)
6. Vzajaj cca. 30minut
7. Zavri vmes slan krop in kuhaj kače brez ovoja(krpa, folija) cca. 10-15 minut.
8. Pripravi drobtine
9. Vzami kače iz vode in jih s pomočjo nitke previdno razreži na kose (3-5 cm široke).
10. Posipaj s drobtinami in sladkaj po potrebi….
Upam, da je to nekaj takega, jaz osebno tega nisem marala, skuhanega kruha……..
Dampfnudel sem pa ze delala, ampak so bili drugacni.
Tocen recept bi morala poiskati, postopek je bil pa tak, da naredis kvaseno testo, tega normalno vzhajas, oblikujes cmoke. V loncu preprazis sladkor, zalijes z mlekom, das noter cmoke, pokrijes z 1)vlazno krpo in 2)pokrovko, ki dobro tesni. Kuhas (mislim da 20-30 min) in vmes nic ne kukas v lonec. Kuhane cmoke prelijes z vanilijevo omako.
drug dober recept za kvasene cmoke pa je v knjigi Mala sola kuhanja (upam da je to pravi naslov – mala rdeca knjigica, z veliko slik. Ti so nadevani z marelicami, potem pa se preliti z omako iz marelic (kompot) in vina.
lep pozdrav, Misa
Forum je zaprt za komentiranje.