Globe trotter
Ker doma nimamo tel.priključka, da bi se priklopili na internet, smo prejšnji teden vzeli prek mobitela Mega paket z globe trotter kartico za 1 Gb prenosa na mesec z mesečno naročnino 20 Eur. Po dveh dneh nismo imeli več dostopa do interneta z obrazložitvijo, da so nam ga preventivno izklopili, ker naj bi v dveh dneh porabili za 1,8 Gb prenosa in račun naj bi bil 320 Eur + mesečna naročnina in to v samo dveh dneh! Hčerka je prenesla ene par slikic s telefona (15 Mb),pa ene trikrat po pol ure sva bili na internetu. Zdaj sem vložila prošnjo na mobitelu za izpisek, da vidimo, kaj se bo pokazalo. Ne razumem, kako je mogoče preseči za 0,8 Gb prenosa podatkov v samo dveh dneh?? Zdaj bo očitno treba plačati teh 320 Eur, pa verjetno kar razdreti pogodbo z mobitelom, ker to je pa res too much! Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje s to kartico ali na splošno s tem novim instant internetom?
Hja če delaš preko mobilnih stvari, potem je pač dobro, če poznaš
neke zakonitosti interneta in si moraš malce omejiti
določene stvari, npr:
1. onemogočiš prenos slik iz spletnih strani – so pač velike
2. onemogočiti avtomatsko posodabljanje protiovirusne zaščite
3. onemogočiti avtomatsko posodabljanje operacijskih sistemov
4. pa še kakšno malenkost, npr. uporaba internet odjemalca, ki je okleščena
hitrejša in onemogoča še razne prikaze flash-ov in ostalega..
tole boš po mojem morala “požreti”, vse ostalo pa razmisli
kaj in kako, ampak če si pravilno skonfiguriraš sistem
imaš dokaj lepo možnost z 1gb priti skozi mesečno.
Mi smo zadevo uporabljali dve leti in smo imeli dva taka primera.
Prvi je bil ko sem na novo inštaliral windowse in ostale stvari in pozabil izključiti posodabljanja kot je klemenxx že povedal.
V drugem primeru pa so me mal na mobitelu zafrknel ko so izdali novo verzijo programa in so bili pri inštalaciji vsi paketi inštalirani (mega, giga, mini,CSD…) in med njimi je bil privzeti CSD paket. In zadeva se mi je včasih povezala preko CSD povezave kar pa pomeni da je tarifa po minutah priklopa in jih ne zanima koliko snameš dol in koliko maš ti še prostih MB na katerem drugem paketu.
Zato ti svetujem:
-pojdi na nastavitve in zbriši vse pakete razen MEGA paket na katerega si naročena.
-izklopi posodabljanja windowsow in ostalih stvari, najbolje da si namestiš kakšen firewall in ga nastaviš da dovoliš povezavo na internet samo Explorerju in poštnemu odjemalcu. Ostalim programom pa počasi omogočiš dostop, če je to sploh potrebno.
-namesti si program, ki ti bo točno beležil koliko MB prometa si naredila
Sam sem uporabljal BitMeter2 zelo dober. Mislim da je že v samem programu neki merilec, ampak sem po dveh mescih opazil, da zadeva ne deluje.
Pri temu programu pa si lahko celo nastaviš da te opozori ko presežeš določene MB ki si jih vpisala kot zgornjo mejo za tisti dan, stalno ti bo prikazoval promet ki se dogaja med internetom in tabo tako da lahko takoj ustaviš povezavo če vidiš da je prevelik promet, je zastonj, velik pa je okoli 1Mb…
http://codebox.no-ip.net/controller?page=bitmeter2
Svetujem ti da uporabi zgoraj opisani program in boš sproti na tekočem kaj se dogaja z tvojo povezavo, drugače je pa 1Gb kar dovolj, lansko leto smo mel 500Mb je blo glih za glih, zdej pa ni blo problema, tko da sem lahko v zadnih dneh meseca vklopil še kakšno posodabljanje sistema, da sem ponucal tistih 1Gb.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.