..glavo ohrovta
– spražiš na čebuli, začiniš, dobiš njami omako
– smokavec – skuhaš ohrovt + krompir v kosih (se pa ne spomnim, ali skupaj oz. posamezno), začiniš
– mož je enkrat menda jedel fenomenalne svinjske kotlete, ki so bili položeni na ohrovtove liste, pa čez spet listi pa sir (ali nekaj takega) in zapečeno v pečici
– če imate radi sarme, se po moje da tako narest tudi iz ohrovta, se mi zdi, da smo jim včasih rekli golobi … , ali pa meso not zaviješ in daš pečt v pečico
Jaz naredim, poleg juhe seveda, ki je odlična, še raje ohrovt v smetanovi omaki. Je ful simpl in s pirejem pride odlično.
Ohrovt list po list operem (ker je to odlično skrivališče za gosenice :)) in zrežem na trakov in blanširam(v kropu kuham 2-3 minute).
1 malo čebulo drobno sesekljam in popražim za žlici olja in koščku masla, pomokam (zelo malo) in dodam sesekljan česen. Zalijem z vodo, v kateri se je kuhal ohrovt (cca 1-2 dcl) in nato notri stresem blanširan ohrovt. Pokuham dve minutki, solim, mlenkost popram in zalijem z 2 dcl sladke smetane.
Ponudim s pirejem in kakšno pečeno ribo.
Iz ohrovtovih listov delam tudi lazanjo ali musako, moja tašča pa naredi tudi odlične sarme.
Moja ohrovtova juha zgleda takole:
skuham krompir in ohrovt skupaj. Zmiksam s paličnim. Zabelim z malo narezane pancete, popečene na olivnem olju in na koncu dodam sesekljan česen. Vkuham kuskus ali pa dam zraven kruhove kocke.
Moj krompir z ohrovtom pa takole:
posebej skuham ohrovt in na kocke zrezan krompir. Ohrovt zmiksam s paličnim, krompir pretlačim. Zmešam skupaj in zabelin z enako zabelo kot juho.
Nič misem ne solila, ne poprala, tako ali tako je šunka slana, jop, sem malo vodo solila, ko sem liste blanširala.
Res je bilo slastno, jaz sem tole zadevo prvič naredila, je ravno sestra prišla na obisk, pa sem ji ponudila. Se je branila, da je od kosila, ampak je, ko je začela jesti, rekla da je super in smo “pospravile” vse, kar sem naredila.
Mogoče pa tudi danes naredim, imam doma glavo ohrovta.
Marjana
jaz delam naslrdnje:
– v liste zavijem filo kot za filane paprike ali sarme, zložim v pekač, prelijem s paradižnikom in spečem v pečici
– dušen ohrovt (isto kot dušeno sladko zelje)
– ohr. pita – podušenega, začinjenega (lahko tudi dodana na koščke narezana šunka dam na razvaljano listnato testo in prelijem z jajcem+mlekom+kislo sm.+malo sira
Jaz sicer kupim kitajsko zelje oz. ne vem če ni to ohrovt, pa jaz mislim da je kitajsko zelje, ampak ne vem ali je to isto, mislim da je in ga naredim takole:
– čebulo in por (lahko samo eno stvar) prepražim, dodam narezan korenček na koleščke in mogoče še kakšno zeleno isto narezano (v glavnm jušno zelenjavo) in vse prepražim
– potem čez kakšnih 10 minut dodam na kocke narezan krompir
– vse skupaj zalivam z juho ali pa samo goveje kosti v posebnem loncu prekuham in s tem zalivam če nimam juhe)
– čez kaj pa vem kakšnih pol ure dodam kitajsko zelje (ohrovt) in vse skupaj kuham še ene 15 minut, vmes začinim s česnom, peteršiljem, vegeto, če vam odgovarja, poper, pa ne preveč, ker kuham tudi za otroka
In to je to, je res zelo dobra čorbica.
Forum je zaprt za komentiranje.