Gibanica ????
Kadar gremo na izlet v okolico Maribora (smo iz Ljubljane) in naprej, se nazaj grede obvezno ustavimo na počivališču TEPANJE, kjer obezno kupimo nekakšno gibanico, ki zgleda nekako tako, je pa strašansko dobra.
Domnevam, da jo pečejo v okroglem pekaču, ker jo prodajajo v trikotnik obliki. Spodaj je testo, po testu je razporejena skuta in sladkor, na vrhu skute pa je potresenega veliko cimeta. Zelo lepo diši in je tudi zelo dobra in sočna.
Mislim, da ni prleška gibanica, ker je tu samo ena plast testa, ena plast skute in veliko cimeta.
Naj mi kdo pomaga z receptom in imenom.
Lep pozdrav!
To, kar opisuješ, je po mojem pogača, ki jo mestjanarji napačno imeujejo gibanica. Žalostno pri tem je, da tudi pravi Prleki, kadar bi radi bili “nobel” uporabljajo ta izraz, čeprav je vsakemu jasno, kaj je gibanica, kaj pa pogača. Gibanica (prleška) je namreč iz več plasti vlečenega testa in skute, pogača je pa iz ene plasti kvašenega testa, na katerega se razporedi skutni nadev.
Pozdravljena!
To kar opisuješ ni gibanica, saj gibanica je iz najmanj 9 plasti testa in različnih nadevov: skuta, orehi, jabolka in mak.Po vrhu pa ni nikakor posipano s cimetom. Hja za trženje je treba narediti marsikaj, le žalostno je to, da ime dobrot izkoriščajo v te namene. nepoznavalci pa verjamejo vsemu kar jim rečejo pa čeprav bi za redkev komu rekli da je repa.
In brez zamere.
No, pa smo se spet nekaj naučili :))). Saj pravim – ne vem… Tako smo jo vedno imenovali. Je pa res, da niti mama, niti babica nista iz Prlekije, tako da čisto možno, da sta ta izraz od kje drugje “pobrali”. Kakorkoli – je pa dobro :))).
Je pa tudi res, da naših okoliških turističnih “kmetijah” oz. pri hiah, kjer lahko kot popotnik posediš in ti postrežejo s pijačo, dobiš pod istim imenom tudi tako pecivo, kot ga opisujem. No, zato sem sklepala, da je moralo to, kar opisuje Piromanka biti podobno temu, kar poznamo pri nas kot prleško “gibanico” (torej pogačo).
Lp, mishika
Eno je prekmurska gibanica, drugo pa prleška gibanica, ki pa tudi obstaja in ima samo skutin nadev. Cimet po vrhu je pa bolj pika na i, kot pa del osnovnega recpta, bi rekla… Trženje je trženje :))) – samo da je dobo in da gre lahko v želodček – ime je potem že res postranska stvar 😉 :))).
Lp, mishika
Forum je zaprt za komentiranje.