gibanica
Evo, spet en recept iz kulinarike (sicer malo prirejen), pa si ne morem pomagati, saj najdeš res veliko dobrega.
To ni prava gibanica, ampak poenostavljena do konca in še bolj. So jo pa vsi, ki so jo poskusili takoj poimenovali gibanica.
2 jogurtova lončka moke
1 pecilni prašek
1 jogurtov lonček sladkorja
1 vanili sladkor
margarina za pekač
Nadev:
4 velika jabolka (jaz sem povečala količino, se mi je zdelo premalo samo 4)
50 dag skute
2.5 dl mleka
2.5 dl sladke smetane
3 jajca
po želji orehi in mleti mak ! ! – če oponašaš gibanico seveda nujno
V posodi zmešaj moko, pecilni prašek, sladkor in vanili sladkor. To razdeli v tri jogurtove lončke. Pekač (30×25) dobro namaži z margarino, posuj prvi lonček mešanice, nanj posuj 1/2 naribanih jabolk, na jabolka razdrobi 1/2 skute, (po želji posuj s polovico mletih orehov ali maka), nato zopet posuj z drugim lončkom osnovne mase ter ponovi z jabolki, skuto (orehi ali mak). Na koncu posuj z zadnjim lončkom osnovne mešanice. V posodi dobro zmešaj mleko, sladkor, smetano in jajca ter polij po pecivu. Malo počakaj, da se jajčna mešanica dobro vpije, potem pa speci v že prej ogreti pečici pri 180 C cca.45 min.
Ko posuješ jabolka, skuto in ostalo, ne preveč potlačiti, ker potem se “preliv” ne vpije do spodnjega…. suhega dela.
Enostavno, da bolj ne more biti, full dobro in zelo zelo podobno gibanici.
čao
Sicer prihajam iz Primorske, a pogosto delam gibanico. In to s 4 nadevi (makov, skutin, jabolčni in orehov). Recepta na pamet ne vem, je pa precej enostaven (s tem da krhko testo naredim sama, vlečeno pa kar kupim že razvaljano). Potem naredim samo nadeve in je.
Jo pa imamo vsi radi. Če počakaš do jutri, ti ga bom napisala.
Pozdrav.
Evo, moj recept (večkrat preizkušen) za gibanico:
2 vrsti testa; krhko testo pognetemo iz 30 dkg moke, 15 dkg masla, 1 rumenjaka, 2 žlic kisle smetane in malo soli; vlečeno testo (jaz ga kar kupim že razvaljanega) pa iz 50 dkg moke, 1 jajca, 2,5 dc mlačne vode, 2 žlic olja, malo soli in žličko kisa.
Medtem ko testo počiva, zmešamo 4 nadeve:
– 20 dkg zmletega maka, 5 dkg sladkorja, vanilijevega sladkorja, 1 jajca in približno 1 dcl mleka (jaz mak prej malo povrem na mleku),
– 40 dkg skute, 1 jajca, 1,5 dcl kisle smetane, 5 dkg sladkorja,
– 25 dkg zmletih orehov, kozarček smetane ali mleka (orehe oparimo), 5 dkg sladkorja, cimeta in vanilijevega sladkorja (jaz dam včasih tudi rozine),
– 1/2 kg narezanih ali naribanih jabolk, 3 dkg sladkorja, cimeta in rozin (jaz dodam tudi malo drobtin na maslu).
Iz razvaljanega krhkega testa položimo na dnu in robovih pomaščenega pekača “podplat” gibanice, premažemo ga z makovim nadevom, pokrijemo z listom vlečenega testa in poškropimo z maslom. Po vrsti uporabljamo še skutin, orehov in jabolčni nadev, vmes dajemo pomaščeno vlečeno testo, s katerim gibanico tudi pokrijemo. Prelijemo jo s kozarčkom goste smetane in pri zmerni vročini pečemo približno eno uro. Če nadeve nanašamo na testko bolj na tanko, lahko število plasti v gibanici podvojimo ali celo potrojimo.
Forum je zaprt za komentiranje.