Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Genetsko manipulirana hrana

Genetsko manipulirana hrana

Kaj menite o tako pridelani hrani? Morda je kdo gledal dokumentarec pred kakim dnevom? Veseli me, da so končno stvar enkrat prikazali v resnični luči, brez zavajanja ljudi. A bi uživali tako (frankensteinsko, kot ji pravijo) hrano brez pomislekov ali pa boste v prihodnosti težili k naravno pridelani hrani?
Npr. paradižnik z genom morskega lista (ki se nauči, paradižnik namreč, “proizvajati njegovo kri”) in lahko ogrozi otroke ali tudi odrasle z alergijo na ribe, ne da bi človek sprva to sploh vedel, ali pa koruza z vgrajenim pesticidom (ki je torej že sama po sebi tako strupena, da brez vsakega dodatnega pesticida vse živo v naravi beži od nje, mi pa potem to jemo, lepo nabuhlo in rumeno, samo da je videz!), zelenjava z mišjimi ali podganjimi geni za ne vem kaj že…
Res ne razumem, ali niso bile že nore krave dovolj, da se človek tako poigrava z naravo (da o kloniranju otrok niti ne bi zdaj…)
In v oddaji so tudi podali zelo zanimiv protiargument izdelovalcem te hrane: namreč, če je res tako dobra in neškodljiva, zakaj se potem na vse pretege branijo označevati te izdelke?? Če bi bila ta hrana res tako pozitivna in bi bili tudi sposobni javnost v to prepričat, bi to seveda oglaševali in reklamirali na vse pretege, v resnici se pa branijo in želijo doseči, da jim tega ni treba, saj vedo, da te hrane ne bi kupoval nihče, ki da kaj na svoje zdravje, in bi tako njihova frankensteinska industrija (ki je seveda veliko cenejša zaradi mnogo večje količine tako proizvedenega itd.) propadla že v kali. A smo res tako naivni?

Izdelkov nočejo označevati, ker je pri porabnikih preveč zavračanja iz gole nevednosti. Če ima nekaj samo po sebi vnešene gene nečesa drugega, to še ne pomeni, da gre za nekaj frankensteinovskega. Po drugi strani je na tem področju premalo zakonsko razčiščenega, kaj bi veljalo označevati (znanost je že dalje kot zakonodaja). Vsekakor bi morali označevati potencialno alergogene vnešene substance. Genetsko zmanipulirano hrano kot zdravo dejansko oglašujejo (pa ne preveč agresivno). So dobre stvari tudi v tem, čeprav jih veliko smrdi po nekem čudaštvu (paradižnik, ki se sveti, ko rabi vodo ipd.). Dobre stvari: z genskim manipuliranjem bomo morda nekoč znali ozdraviti vse genetske bolezni, ki jih ni malo. Hrana je pač bolj odpornejša, bodisi na škodljivce ali vremenske razmere. Ni pa dobro, da genetska pestrost posamičnih rastlin peša. Npr. sedaj je posajenih veliko manj sort riža kot pred 50-timi leti. So prehrambeno siromašnejše (prilagojene okusu ogljikohidratnega maniaka, kakršnega prehrambena industrija vzgoji, da je odvisen od škroba polnih reči). Ali bi jedla takšno hrano? Da, če bi mi povedali, kaj je v njej (kaj so vnesli). In če bi mi bilo potem to še užitno.

Genetsko spremenjena hrana se mi gabi in če bi vedela, katera je taka, je ne bi kupila. Raje kot umetne paradižnike pozimi jem kislo zelje in repo.

Posebno perverzno se mi zdi, ker ponekod v rastline vcepljajo živalske gene. Lahko da v kratkem roku res predstavljajo za trgovce več dobička in mislim, da je to glavno vodilo biologom, ki se grejo boga, ker so jih najeli trgovci in ne potrošniki. Nihče pa ne more predvideti dolgoročnih posledic za človeštvo, ki se hrani s tako hrano.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close