fruktoza
Mama, tudi navadni namizni sladkor je sestavljen iz fruktoze 🙂 Če torej sladiš samo s fruktozo, si zgolj prihraniš tisti del cukra, ki bi ga sicer zaužil še z glukozo (ki je prav tako sestavni del navadnega sladkorja). V bistvu so tudi vse pijače in sladkarije sladkane s takšno mešanico.
Fruktoza ne zvišuje krvnega sladkorja in jo diabetiki lahko uživajo.
Jaz ne uživam navadnega belega sladkorja, kvečjemu včasih sladim s fruktozo, v glavnem pa z medom (v katerem je tudi fruktoza) in moji jetrni testi so bili b. p.
Sem pa na googlu našla skoraj nasprotujoča si mnenja o koristnosti oz. škodljivosti fruktoze.
http://209.85.129.132/search?q=cache:oTdMSR7IXMgJ:www.planetzdravja.com/index.php{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3Fkaj{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3Ddodatki{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}26id{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3D49+fruktoza+diabetes&cd=1&hl=sl&ct=clnk&gl=si
http://www.cenim.se/327-a.html
V glavnem je pa treba fruktozo odmerjati vsaj pol manj – eni pravijo, da celo samo tretjino navadnega sladkorja.
Ja, pri tebi je poudarek na včasih, jaz pa govorim o rednem uživanju fruktouze, kot nadomestilo za sladkanje z navadnim sladkorjem.
Ne govorim na pamet, sem včasih sodelovala na forumu za hujšanje in sem prebrala to tam. Nisem pa strokovnjak, seveda.
vsekakor je treba malo več prebrati na to temo, preden se spustiš v to – pa ne na poljudnih forumih in revijah za hujšanje.
No, tole je samo na hitrico z Wikipedie:
Fuktoza je z vidika pridobivanja teže še slabša kot navadni sladkor in še poslabša okvaro jeter ter protin. To naj bi bila v porastu ravni zaradi fruktoze v brezalkoholnih pijačah.
Pri podganah, ki so uživale fruktozo, so bila jetra kot pri najhujših alkoholikih.
Da fruktoza ne zvišuje krvnega sladkorja, ni res.
Diabetikom jo priporočajo, ne zato, ker bi bila boljša, temveč zato, ker jo je treba uporabiti manj.
Tole je samo delček:
Unlike glucose, fructose is almost entirely metabolized in the liver. “When fructose reaches the liver,” says Dr. William J. Whelan, a biochemist at the University of Miami School of Medicine, “the liver goes bananas and stops everything else to metabolize the fructose.” Eating fructose as compared to glucose results in lower circulating insulin (pancreatic beta cell insulin release is controlled only by blood glucose levels) and leptin levels, and attenuation in the suppression of ghrelin postprandially.[53] These hormones are implicated in the control of appetite and satiety, and it is suspected that eating large amounts of fructose increases the likelihood of weight gain.[54]
Excessive fructose consumption is also believed to contribute to the development of non-alcoholic fatty liver disease.[55]
It has been suggested in a recent British Medical Journal study that high consumption of fructose is even linked to gout. Cases of gout have risen in recent years, despite commonly being thought of as a Victorian disease, and it is suspected that the fructose found in soft drinks (eg, carbonated beverages) and other sweetened drinks is the reason for this.[56][57]
buy prednisone 20mg prednisone 10mg tablets generic prednisone 10mg
https://prednisonet.online where to buy prednisone uk
prednisone 1 tablet prednisone cream over the counter buy prednisone online india
Forum je zaprt za komentiranje.