frtalja
Rada bi spekla ta pravo frtaljo, pa mi ne rata in ne rata. Iz otrokških let imam dober spomin na mamino frtaljo, ampak mame žal nimam že precej let, da bi mi pri tem pomagala. Vem, da je vedno vsebovala moko, jajca, verjetno ne preveč, ker pač v tistem času ni bilo taliko denarja, sol pa zelišča. Ne vem ali dala tudi kaj pecilnega praška. Bila pa je rahla, dvignjena. Meni rata kot en podplat, trda, nizka, pacasta. Dam pol litra mleka, 250 g moke, 3 jajca, sol in pa zelišča. Moji doma bi jo radi večkrat jedli, pa po mojih neuspelih poskusih, je kar nekaj časa ni na jedilniku.
Mi, prosim, zna katera kaj svetovat?
lp
Torej moja pomoč Lojzki in Babi
Da, sedaj se je začela sezona frtalj saj po vrtu že vse poganja. Ker jo tudi jaz delam na pamet bom malo težje prav povedala. Jaz dam na osebo 1 jajce, približno četrt litra mleka (še bolje pol od tega Radenske), malo soli in 1 do 2 žlici moke. Vse to močno stepem. Potem se pa sprehodim po vrtu in naberem zeli po mojem okusu (okosi so različni). Naberem srčno zelje (melisa), koromač (se mi zdi, da je nekakšen janež), in manderjano (ne vem drugega imena). Eno pest te oprane zelenjave sesekljam in dodam masi. Zraven na drobno narežem malo pršuta ali šelama (salama domača) in dodam še to. V Široko ponev vlijem za prst debelo olja in na zelo vorče, (da se ne prime) vlijem frtalje za eno osebo, da ima vsak svojo. Potem se mora prav počasi svreti pokrito. Ko obrnem cvrem odkrito. Cvre se cca 10 minut. Jesti se mora toplo. Ne se ustrašiti, ker se, ko je cvrta vedno malo usede.
Pa res en dober tek.
Karolina, hvala. V primerjavi z mojim načinom prirpave frtalje sem opazila, da delam narobe to, ker dam bistveno manj olja v ponev, samo toliko da se namasti, ma sej ne šparam pri denarju, samo kakšno kilo imam preveč, he, he, in pa ponve v začetku ne pokrijem. Bom še danes poskusila po tvoje in res na vrtu je že zelo lepo pognalo srčno zelje in koromač, manderjana pa ne vem kaj je. Se bom že pozanimala.
lp
Preden se lotim službenega dela, vam moram povedati kako mi je ratala moja frtalja. Zmešala sem jajce, 2,5 dcl mleka, 12 dag moke, malo soli in zelišča. V vroče olje, ki ga je bilo precej več kot običajno, sem zlila to maso in pokrila. Že takoj se je ta masa razcvetela. Po štirih minutah sem odkrila in obrnila. Cvrla sem še nekaj časa in preložila na krožnik, pokrit s servieto, da bi popila odvečno maščobo. Toda ….ko sem si odrezala košček je bilo mastno, mastno, polno olja, za moj okus neužitno.
Po spominu sem si osvežila vaša navodila, ugotovila, da ne vem kakšno moko uporabljate in sem šla še enkrat v akcijo. Tokrat sem dala 10 dag ostre moke in 2 dag pšeničnega zdroba. Ej, tokrat pa je bilo bolje. Frtalja ni vpila preveč maščobe, sicer se je malo manj razcvetela, bila pa je rahla, po občutku dovolj visoka.Še skleda solate, fižol, pa je bila večerja.
Babi, Karolina, hvala za nasvete, močno pa me zanima, kakšno moko uporabljata?
Karolina, napisala si, da daš 1 do 2 žlici moke. Ko sem poskušala tako količino uporabiti, sem mi je zdelo, da je preredko, zato sem dodala več moke. Je res toliko moke dovolj?
lp
Tudi moja verzija bo malo drugačna od ostalih, Lojzka, upam, da te ne bomo dokončno zmedli.
Jaz dam za eno osebo: 2 jajci, 2 žlici moke, 1 dl mleka, 1 pest zelišč (koromač, melisa, malo madrjance), sol. Jajca razžvrkljam, nato dodam ostalo, ocvrem v teflonski ponvi, olja pa v nasprotju z ostalimi dam res zelo malo. Cvrem odkrito na začetku, z vilicami jajčno maso privzdigujem (tudi po sredini) tako, da se tekoče jajce lepo zakrkne. Nekateri pravijo, da se je ne privzdiguje, ampak meni je tako boljša, kajti tudi na sredini je ravno prav cvrta in ne napol surova. Ko je že lepo mehko in ne več tekoče, malo dvignem plin in pokrijem, da zakrkne tudi po vrhu. Jaz je ne obračam, ampak pustim, da ostane lepo sočna in ne preveč zapečena. Nikakor pa ne dodajam pecilnega praška, tudi slišala še nisem, da bi se ga dodajalo. Tudi tako mi lepo naraste, vendar je res, da se vsaka frtalja, ko se malo ohladi, tudi spusti.
Večkrat jo naredim tudi z domačo salamo in prepraženo čebulo. Tudi ta je zelo okusna. Zraven se zelo lepo poda hladna bela polenta. Ali pa vanjo preprosto naribam parmezan. Lahko poskusiš tudi frtaljo z divjimi šparglji. Ali pa poskusiš s suhimi cvetovi koromača-tudi o tem je že bilo govora.
Boš videla, prej ali slej boš tudi ti sama ‘iznašla’ pravo kombinacijo sestavin in ti bo frtalja čudovito uspela.
LP, Meri
Meri, kakšno moko uporabljaš, navadno ali ostro. En mal kompliciram s to moko, samo sem včeraj opazila, da ko sem uporabila ostro moko je bila frtalja drugačna, bolj rahla, suha, medtem ko pa z navadno moko pacasta, napita z oljem.
Pravzaprav, kje, pri katerih jedeh, pecivih, naj bi se uporabljala ena ali druga moka. In v čem je fora.
Moj mož ima namreč izredno rad frtaljo, jaz pa sem bosa v tem. Vsake toliko časa jo poskušam spet narediti, do sedaj pa je bila najboljša tista ta druga od včeraj.
lp
Pozdrav lojzka,
Glej, ne vem, kaj je s to moko, ali je res kakšna razlika, ampak jaz uporabljam čisto navadno. Mislim pa, da se moje razmerje jajca:moka:mleko precej razlikuje od ostalih tu napisnih. Moje moke je glede na količino jajc (2/osebo) precej malo. Jaz tudi ne pripravim tako velikih količin naenkrat. Tisto količino, ki sem jo navedla (za eno osebo) ocvrem, za naslednjo osebo ocvrem posebej. Se pravi ena ponev-ena oseba.
Mogoče pa je bila napita z oljem, ker le to ni bilo dovolj vroče, ko si maso vlila v ponev? Je bilo olja preveč?Ne bi vedela.
Če pa se ti zdi ostra moka boljša, ti kar uporabi tisto.
Kot sem že rekla, poskušaj in poskušaj, prav gotovo ti bo tudi uspela prav taka kot si jo želiš.
Meri
Lojzka, veseli me da ti je frtalja ratala. Ne vem kaj je krivo, da se včasih res napije preveč zabele. Tudi jaz jo, ko je narejena popivnam z papirnato b. O količini moke bi rekla, da je lahko daš tudi malo več, če želiš. O sorti pa tako: Jaz vedno uporabljam samo navadno moko od Mlinotesta tip 500. Ostre nisem vajena in niti ne več točno v čem je razlika in za kaj se jo uporablja. Vem, da v roki ta moka bolj “teče”. Tista, ki ve kaj več o ostri moki naj prosim pove. Kar pa je napisala Meri, da frtalje ne obrača, ne vem, jaz jo delam kot so jo moje prednice in one so jo vedno obrnile na obe strani. Ker ste me na frtaljo spomnile ve sem jo naredila kar snoči za večerjo, Bila je super.
Draga Lojzka,imam prav slabo vest.Glej,tudi meni se je nonina in mamina frtalja zdela najboljsa.Sama sem ze ugotavljala,kako narediti.Vem,da premalo mascobe ,kot za palacinke,,je bilo res premalo.Vec mascobe je bilo boljse.Nikoli pecilnega praska,radensko pa ali malo navadne vode.Tudi pri palacinkah dam 1/3 vode.
Res pa je,da mora biti ponev dobro razgreta,da se mascoba ne vpija.
Praviloma je frtalja v receptih opisana brez moke in mleka.Verjetno so zaceli dodajati moko zaradi veliko lacnih ust.
V knjigi Istrska kuhinja je vedno brez moke,tudi rezijske fratlje so brez moke.V obeh je poleg zelisc tudi kak sir.Moja nona jo je delala z moko.Najprej je na mascobi poprazila koze suhega speha.Bili so zelo hrustljavi in malo zviti v rolco.Na to je vrgla zmes.Vedno smo pa jedli na istem krozniku z radicem in fizolom,da je malo kisline prislo tudi na frtaljo.Vsak je imel svoj kroznik s kosom te dobrote.Od vseh ze nastetih zelisc je nabirala tudi srcno zelje.Mogoce je to erba limoncina,samo divja.Otroci smo uzivali;ce nam je bilo vreme naklonjeno,smo sedeli na travi.Z vseh dvorisc je disalo enako.
Ker se izogibam mascobam,naredimtudi tanke kot palacinke in jih namazem s kaksnim skutinim namazom(sem ze omenila).
Vcasih naredim samo z jajckom,zelisci in malo naribanim sirom in sicer tako,da kar dolgo nezno zvrkljam z vilico.Ko vlijem v ponev,pustim,da se spodaj naredi rahla skorjica,nato malo privzdignem ponev,da lezi malo posevno, z vilico malo stisnem,da naredim prostor,da zgornja se tekoca masa stece navzdol.To ponavljam,dokler se ne vse rahlo zapece.Nastanejo hribcki in dolinice in vse je zelo rahlo.Lepo se to dela na odprtem ognju ali plinu,malo tezje na steklokeramicnem stedilniku.To finto sem videla na tv oddaji .Si predstavljas,kako bi to zgledalo?
Moka je vcasih mehka,vcasih obe,vcasih dodam tudi ajdovo,zlasti za palacinke,ki jih polnim z zelenjavo.
Da, svetovati je res odgovorno!Kot je rekla Meri,vsak enkrat najde svoj nacin.
Danes je spet post o divjih belusih,kjer je omenjena tudi frtalja.Bom povprasala se za njen nacin.
Nona Karolina,upam,da se ne sekiras.Prepricana sem,da je tvoja frtalja slastna.
Noni Karolini,Lojzki in Meri lep soncen dan babi
Upam,da se nona Karolina ne sekira
Nona Karolina,prav lepo pozdravljena! Res smo naredile pravi projekt s to naso frtaljo.Clovek bi mislil,da se z nicemer drugim ne ukvarjamo, kot z lonci.Pa midve veva,da ni tako,da tudi nama zmanjkuje casa.Je pa frtalja res dobra!
Zaradi srcnega zelja ,ne vem,ce se temu rece melisa.Meliso imam gojeno in jo tudi uporabljam kot zacimbo,bolj pa za caj.Listi so malo bolj podolgovati in imajo drugacen okus kot srcno zelje,ki ima aromo in okus bolj po limoni.Tudi listici so v obliki srcka.Ker imam v loncku erbo limoncino,me tudi ta po aromi spominja na srcno zelje. V frtalji melisa nekako prevpije druge arome.Maderjanca je pa super in nihce je po mojem opisu ne prepozna,ko jo skusam opisati,pa raste povsod.
Grmicek z drobnimi belimi cvetki podobnim kamilici.Je tako?
Bos sla kaj k Vipavi?Posedi ob njej in prislihni njenemu sumljanju.Lep dan babi
Res je Karolina, cel doktorat smo skoraj naredile, ampak moja frtalja je sedaj taka, da sem jo tudi včeraj naredila. Boljše mi rata, če uporabim ostro moko.
Vam povem še eno izkušnjo. Pred leti sem poskušala narediti biskvit za torto. Ni ratal in ni ratal. Nizek podplat je bil. Sem prebirala recepte, spraševala sodelavke, ampak nič. Potem pa dobim novo sodelavko, pa je doma rada pekla in sem ji spet razlagala o moji torti. In smo šle skozi cel postopek. Zaustavilo se je pri mazanju pekača. Jaz sem namazala tudi obod, se ga pa ne sme, ker se drugače testo ne oprime, da bi se dvigovalo. Evo, v tem je bila vsa finta.
Rada vas berem, ker marsikateri vaš recept sem že uporabila in svoje kuharske sposobnosti obogatila s tistimi podrobnostmi, ki pripomorejo, da je jed boljša, npr. debata o rižoti.
Petek je, sonček mi sije na mizo in želim vam prijetne dni.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.