Najdi forum

frtajla

malo prej sem nekaj napisala o frtajli.jo poznam in delam. prejsnji teden sem bila na primorskem in debata je stekla…bile so razlicice…ali kdo ve res original recept? lp petra

Petra,hej! Nekje v aprilu smo naredili skoraj disertacijo o tej,na Primorskem tako priljubljeni jedi.Seveda,ugotovili smo,da so bile najslastnejse tiste,ki so jih pekle nase none in mame.Kolikor his,toliko frtalj.Kateri je ” ta pravi recept”, ne bi vedela.Nekateri delajo z moko in tekocino zraven jajck,nekateri samo z jajcki.Skupno pa je vsem,da je prisotna razna zelenjava ali zelisca.Tudi prsut in panceta paseta.
Zanima me,kaksen recept poznas ti.
Lep pozdrav Babi

Petra,evo naslove.Se vedno ne uspem vzpostaviti linka.

frtalja Lojzka 29.4.
Nona Karolina Pomoc 23.4.
Bubi Divji spargeljni 25.4.
Za vse ljubiteljice frtalje Babi 12.5.

jaz delam frtajlo z jajci,malo moke….pa zacimbe, veliko drobnjaka,meta, …zadnje case tudi rukola…vcasih malo improviziram!:)) lp petra
hvala za naslove!

Ja, Babi, smo se pred časom kar razpisale na to temo. Ma meni je pomagalo. Ugotovila sem, da je manj mastna in mi naraste, če uporabljam ostro moko. Eno frtaljo naredim iz 0,25 l mleka, 12 dag ostre moke, 2 jajci. Če naredim z zelišči, dam sol, če pa sladko, pa dam sladkor, vanilijo, limonovo lupinico in kakšenkrat tudi malo rozin.
Zlijem na vročo maščobo, jaz je dam bolj malo, pokrijem, ko je zapečena na spodnji strani, jo obrnem in ponovno pokrijem. Naraste kot buhteljni, na krožniku pa potem nekaj upade. Je zelo dobra, rahla, nemastna. Ko sem uporabljala navadno moko, je bila mastna, nizka, skratka, mi ni bila všeč. Lahko sem delala kaj narobe, ne vem.

lp

Še ena dr. Frtalja je tu. Naredila jo bom točno po tvojem receptu, pa da vidimo.
Pozdrav Babi in Lojzki od
none karoline

Še eno vprašanje (ne vem, morda je že bilo odgovorjeno, pa ga jaz ne najdem, ne se jezit, ker vem, koliko ste že pisale o frtajli): kako pripraviti zadevo z beluši? Kdaj jih dodaš in kakšne sestavine poleg klasičnih (jajčka, mleko, moka..) še potrebuješ oz. kaj še dodaš, če delaš frtajlo z beluši?

Hej,Lina,hvala za predstavitev!
O frtalji z belusi sem napisala post “Za vse ljubiteljice frtalje” Babi 12.5.
Jaz sem pekla v pecici(lahko seveda tudi v ponvi).Ko sem se enkrat prebrala,sem videla,da sem pozabila vejico.Citiram:testo malo redkejse,kot za palacinke.
Ne redkejse kot za palacinke.Sicer pa bos videla po lastni izkusnji.
Lep dan Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close