Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Francoska čokoladna krema

Francoska čokoladna krema

Pozdravljeni !

Zanima me, če ima kateri ali katera izkušnje s francosko čokoladno kremo ali “mousse” kakor približno pravijo. Zelo bi bil hvaležen za kakšen dober recept.
Hvala in LP !

Recept je že bil objavljen cca 2 leti nazaj. Odtipkaj v iskalnik pa boš našla recept in izkušnje z njo.

Pozdravljen !

Ja hvala – bom našel, zanimajo pa me izkušnje ljudi, ki so to že naredili – kakšen dodaten nasvet, etc …

Hvala in LP

Mi jo kupimo v prahu, dobi se na policah zraven pudinga. Otroka jo imata zelo rada, recept za pripravo je na škatli, rabiš vodo ali mleko in nič drugega. Tudi sama jo že naredita, pa še za “nenapovedane” obiske jo imamo.

Čokoladni mousse je že večkrat opisala Babi, tudi jaz sem že večkrat spraševala. Najdeš pod “mousse”, “čokoladna krema” ipd.
Delala sem točno po Babinem receptu, vendar nekje sfalila (sem opisala v starem mailu) in dobila čokoladno mleko, popili smo ga po slamici. Od takrat se še nisem lotila, pa se bom, sedaj sem oborožena z izkušnjami s čokoladno masleno kremo:-))
LP Mimi

Babin recept (linka ne bi našla, imam pa kopijo):
Varianta Babi:
 1¼ l mleka
 5 jajc
 10 dag mletega sladkorja
 15 dag zmehcane cokolade
 stepena sladka smetana
 15 dag mletega sladkorja (manj)
 5 dag cokolade za potresanje
Mleko, rumenjake, 10 dag sladkorja in zmehcano cokolado stepamo z mikserjem v kotlicku nad paro tako dolgo, da se vse skupaj zgosti in naraste, sicer je še vedno bolj tekoče, odstavimo. Posebej stepemo sneg iz beljakov ter mu primesamo nekaj sladkorja (ostalo od 15 dag je za smetano). Sneg narahlo z metlico dodamo na pol ohlajeni kremi (lahko tudi topli) ter vse skupaj stepamo se nekaj casa. S kremo napolnimo case in jih postavimo v hladilnik. Ko je krema ohlajena, dodamo v vsako caso nekaj sladkane stepene smetane, jo potresemo s cokolado v prahu, kakavom ali mrvicami. Serviramo samostojno ali s pecivom.
Iz te kolicine pride 10 cas kreme. To ni taka gosta krema kot za torto, vse skupaj je zelo rahlo, bolj penasto zaradi snega, ohlajeno dobi pravo gostoto. Naredim iz sorazmerno manjsih kolicin za 3 jajca (7,5 dl mleka, 3 jajca, 6+9 dag sladkorja, 10 dag čokolade). Iz istega recepta delam sladoled, le da ne ločujem rumenjakov in beljakov. * Izgleda, da je tekocine absolutno prevec. Verjetno sem sama pogruntala, da je kolicine mleka prevec. Ker delam z manjso kolicino jajck, dodam mleko kar na oko. Meni se ze v kotlicku nad paro krema dovolj zgosti in naraste, v hladilniku pa sploh. To isto maso uporabljam tudi za v strojcek za sladoled. * Tisti sneg s sladkorjem dam res v rahlo ohlajeno maso, da sneg prehitro ne koagulira; toda vrnem spet nad paro in se dobro stepam. Mislim, da je tudi beljak potem toplotno obdelan.Tako delam tudi pri pudingih. (Babi)
Moja izkušnja: Prvič sem dala mleko točno po receptu, pa se niti približno ni strdilo, ostalo je kot malo gostejši kakav.

Siva, kako natančno se pa reče tej kremi? Mogoče veš tudi proizvajalca?

Dr. Etker

Hvala, Siva! 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close