Frajkinclarji – zizike
Tone!
za otroke te starosti obstaja ogromno dobre glasbe. kupi ji Mačka Murija, kupi ji pesmice Janeza Bitenca, kupi ji slovenske ljudske otroške pesmice—–samo prosim ne takih traparij kot so te zizike! tvoja hčerkica je pač še popolnoma nedolžna, nekritična poslušalka, zato je na tebi, da to izkoristiš v pozitvno smer in ji skušaš privzgojiti dober okus za glasbo. tega s frajkinclari ne boš dosegel, verjemi. že tako se s Sloveniji nekontrolirano množi nesnaga v glasbi in ti frajkinclari so res ena hujših!! in res ni treba, da jo poslušajo že tako majhni otroci.
prosim, ne zameri mi, kar sem napisala. naredil boš seveda po svoje, nihče te ne more v nič prisiliti, to je bilo samo moje skromno mnenje.
Hmmm…. torej pesmi ne dobim, dobim pa kar nekaj “ogorčenih” komentarjev!!!
Glejte, če si otrok pri 3 letih poleg Čebelice Maje, Hude mravljice, Marko skače….. prepeva še refren od teh zizik, ga pri tem nikakor ne želim omejevat oziroma delati panike v stilu joj kakšne nespodobne besede pa moj otrok poje. Menim, da so časi o čebelicah in cvetlicah ter podobnih zadevah le še v vicih in ne v življenju otroka in njegovem odraščanju.
Tudi kar se tiče njenega glasbenega okusa je še prehitro in po moje napačno, da bi ji vsiljeval razne resnično brezvezne otroške pesmice, če ona sama raje prisluhne zizikam, Atomik harmonik, Bepopu in celo Jasminu Stavrosu (Boli)…
Ob takšnih pesmih se mi ponavadi naježijo vsi lasje…. ampak hčeri prepuščam svobodno voljo. Žal ji verjamem, da ji zadeve, ki jih poslušam sam (Pink Floydi, U 2 in kompanija) ne gredo v uho oz. iz njih težko potegne kak refren. Sedaj je otrok, posluša te pesmi, ko bo velika pa bo imela še veliko priložnosti čuti še veliko kvalitetnih zvrsti glasbe brez seveda zgoraj omenjenih – sedaj pa še naj ima to veselje kajne.
Glede psihiatrov raje ne bi, omejenost posameznih ljudi je očitno brezmejna.
Ker kot sem rekel v navedeni glasbeni branši nisem doma tudi ne poznam Hop mačo zgrabi za krtačo – mi mogoče to lahko posredujete?
Pa brez zamere
po isti logiki je treba otroku tudi pustiti, da na cesti pobere drek. ni mu treba povedat, da tega ni dobro prijemat, saj je ni sile, ki bi mu lahko to preprečila. dreka je itak toliko, da ga že skoraj MORA pobrat. kdo bi se sekiral, če se že tako zgodaj okuži. in kdo bi zapravljal čas s preusmerjanjem na pobiranje česa manj smrdljivega.
a je kdo pomislil, kako abotno se iz otroških ust slišijo razne zizike in brizgalne???? in vam se to zdi še zabavno, fuj!!!!!
Maja ne dajati vsega v en koš. Ne vem če imaš sama otroke, ampak tudi z besedo Pi…Ma… je enako. Bolj kot mi šokirano ali presenečeno reagiramo, večje veselje imajo otroci te besede izgovarjati v najbolj nemogočih situacijah. Naš odziv je tisti, ki šteje in ki mogoče še dodatno vzpodbuja otroka, da preiskuša svoje in naše meje.
“zizike” pa nikakor niso nespodobna beseda in če jim ne namenjamo odklonilne pozornosti bodo zginile tako kot so prišle. Verjamem pa, da takšne in podobne pesmice zaradi same spevnosti lažje gredo v uho.
Sem pa proti “posiljevanju” otrok z raznimi brezveznimi otroškimi pesmicami, ki naj bi jih poslušali samo zaradi tega ker pojejo o medvedkih, rožicah, sončku itd. – melodija pa v veliki večini pesmi spravi v depresijo najprej mene in nato še otroka.
Lep pozdrav
ja Tone, vem da je tako! ampak če se za te besede (Pi…ma…) ne zmeniš, jih otrok prej ali slej pozabi! no, če se še sam trudiš, da jih čim večkrat sliši, potem jih pač ne bo tako hitro pozabil…
z bedasto muziko pa je prav tako. če ji jo boš še ti predvajal, namesto da bi se trudil, da jo vsaj doma sliši čim manjkrat,, jo bo sigurno z veseljem še naprej prepevala. saj ne pravim, da je beseda “zizike” nespodobna, ampak da je komad kot tak bedast, nekvaliteten in zato otroku vzor slabe glasbe. škoda se mi zdi, da si ob takih primerih otrok vzgoji okus za glasbo. če bo poslušala samo tovrstno muziko, si lahko brez skrbi, da kasnjeje ne bo znala prepozanti kvalitete.
otroške pesmice so nekatere res bedaste, predvsem tiste, ki so jih pisali razni zaslužkarji, ki imajo s poznavanjem glasbe za otroke toliko skupnega, kot polž s konjskimi dirkami. ne pa tiste, ki sem ti jih napisala (Bitenc, Maček Muri…). medvedki in sončki so otroku bližji kot zizike, to že moraš priznati.
nisem glasbeni pedagog, zato bi ti težko vse tole kaj bolje utemeljila. kot mami se mi zdi res škoda,kot sem že napisala, da otroku nekdo še sam servira take bedastoče, namesto da bi jih čim bolj neopazno odstranil iz otrokovega slišnega polja.
saj ne trdim, da me moraš “zaprmej” poslušat, ampak vsaj razmisli, no.
grem pa s tabo stavit, da bo hčerka navdušena nad Mačkom Murijem!