Founde
Sem bralka tega foruma, oglašam pa se prvič. Veliko stvari mi je že prišlo prav in res ste neverjetne, polne iznajdlivosti.
Imam problem. Dobila sem foundi in ne vem kako naj pripravim zadevo. Omakice bodo že šle (poiskala na iskalniku), vendar ne vem kaj bi namakali v omakice.
Hvaležna bi bila vsake vaše ideje.
LP
V vrocem olju lahko peces koscke res kvalitetnega mesa, ki si ga prej marinirala in dobro osusila ( spricanje olja).
Naredis sirovo omako iz raznih vrst sira s pripadajocimi dodatki ( glej ze napisane recepte) in v to namakas kockice kruha. Imajo tudi ze neke mesanice za sirov fondu…nisem ga se uporabila. Sire naribam sama.
Dober je tudi ( otroci) cokoladni. Stopljena cokolada in vanjo namakas dobre piskotke v obliki palck.
Tako je priblizno moje znanje:)
Uzivajte!!!
Omakice postrezes zraven pecenih kosckov mesa (sv. ribica ali perutnina ali ribje meso, skratka meso, ki bo hitro peceno). Ni nujno da karkoli pomakas v omakice, omake so le priloga pecenemu mesu in kruhu, morda dodas tudi kuhan (v oblicah) krompir. Vsak si sam spece svoj “mesek”, na kroznik si nalozi prilogo (Kruh, krompir, duseno ali surovo zelenjavo, malce omake ) in doda se pecene koscke mesa.
Lp.
Mi poleg mesa ( roastbeaf, perutnina, sv. ribica, ribe, hrenovke ), pečemo tudi koščke bučk in šampinjone. Zraven se zelo poda tudi naslednja omaka, ki je bolj namaz, zato ga jejet poleg mesa ( težko boste pomakali):
malo zmletih orehov
nasekljana pečena paprika ( lahko iz kozarca )
kisla smetana
Meni je zelo všeč.
Pozdrav, Polona
Obstajajo različne vrste fondijev. Katerega pa si dobila? Če je lonec velik in keramičen, gre za sirov oz. švicarski fondi. Tam praviloma popečene koščke kruha pomakaš v lonec, v katerem je mešanica sirov in alkohola. Če je lonec majhen keramičen, gre za čokoladni fondi. Tukaj pomakaš v čokoladno zmes (čokolada raztopljena v sladki smetani, lahko še začimbe ali kakšen liker) koščke sadja (najbolje jagode, banane, hruške) ali kekse. Če gre za klasičen emajliran lonec, naliješ noter belo olje in pečeš na vilico nabodene koščke mesa, ki so lahko predhodno marinirani, krepko začinjeni, ali pa le narezani. Morajo pa to biti dobri kosi mesa (puran, piščančje belo, svinjska ribica ipd.), lahko tudi zelenjava ali gobice. In (zadnja možnost, ki jo poznam), če gre za bolj eksotični pribor in emajliran lonec, poleg katerega si dobila še majhna sita/cedila, je to kitajski fondi, kjer v nekakšni juhi, ki počasi vre v loncu, kuhaš meso in zelenjavo, ki ju položiš v cedilce.
Vsi omenjeni fondiji so lahko krasen družabni dogodek. To so kosila/večerje, ki se lahko vlečejo ure in ure, je pa se res počasi in narejeno tako, kot vsakemu najbolj paše.
Nisi jasno povedala kaj te zanima…. omakice se postrezejo zraven, v posodo za “fondi” pa daš bodisi:
-čisto juho (za kuhanje koščkov mesa ali zelenjave)
-olje (za pečenje mesa ali zelenjave)
-sirova “omaka” (sirov fondi – iskalnik – veliko receptov)
-čokoladna “omaka” (iskalnik – čokoladni fondi – tudi več receptov)
vse te osnove praviloma prej pripraviš, ko so gotove jih preliješ v posodo za fondi, postaviš na mizo in naprej dela vsak jedec sam.
Forum je zaprt za komentiranje.