Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija FOTOGRAFIJA???

FOTOGRAFIJA???

FOTOGRAFIJA, KAJ JE TO?
SODEČ PO TEM FORUMU SO TO DIGITALNI APARATI. PA JE TO RES?
STRINJAM SE, DA SMO V DOBI DIGITALIZACIJE IN SE VSE SUČE OKOLI TEGA. AMPAK VČASIH SE MI ZDI, DA SMO (STE) SE LOTILI STVARI IZ NAPAČNEGA KONCA. TO PA ZATO KER VEČINA SPRAŠUJE: ….KAKŠEN SE VAM ZDI TA IN TA DIGITALEC; KUPIL BI TAKŠNEGA, A MA DOSTI PIKSLOV; CENA TEGA JE TAKŠNA, A SE GA SPLAČA KUPITI?
SKORAJ NIHČE SE NE VPRAŠA ZAKAJ GA BO POTREBOVAL OZ. KAJ BI RAD Z NJIM DELAL. MALO ALI SKORAJ NIHČE NE POSKUSI FOTOGRAFIRATI Z “KAR ENIM” APARATOM, DA POSKUSI, SE MALO NAUČI, GRE V KLUB, NA KAKŠEN NATEČAJ, TEČAJ IN ŠELE POTEM RAZMISLI O NAKUPU. PA JE KAR NEKAJ TAKŠNIH, KI BI RAZSTAVLJALI IN TO POČELI RESNEJE.
RES ME ZANIMA, KAJ MISLITE VI O TEM? RAZEN NEKAJ KORAJŽNIH PUNC, KI SO SE PODALE TUDI V ČRNO-BELO FOTOGRAFIJO (DELO V TEMNICI) IN PA NEKAJ FANTOV, KI OBVLADAJO DIGITALNO TEHNOLOGIJO IN SO NA TEMO FOTOGRAFIJA TUDI ŽE KAJ PREBRALI, NE VIDIM SKORAJ NIKOGAR, KI BI SE BOLJ POGLABLJAL V ZADEVO.
PA, DA NE BO POMOTE; TUDI SAM NE VEM VELIKO O FOTOGRAFIJI, KER JE TO ZATEVA, KI PRESEGA POSAMEZNIKA.

UPAM, DA NISEM PREVEČ ZATEŽIL. GLAVNO VPRAŠANJE: KAJ VI IŠČETE ALI HOČETE NAJTI V FOTOGRAFIJI?

LP – SIEFF

PA DOBRO LUČ VSEM!!!

Koncno se je nekdo opogumil in napisal to, kar si mnogi mislimo.Tudi jaz ze dalj casa opazujem razne forume o fotografiji in mi gre strasansko nazivce, ker se mi zdi, da ljudje svojo domisljijo uporabljajo zgolj samo za to, kaksen fotoaparat si bodo kupili (a bo do canon al pa sony, al bo mel tok pikslov al pa mal vec??). Nisem se zasledila, da bi kdo vprasal kaj je to zlati rez? kako bi nekaj dobro slikal? da bi nekdo napisal: dragi moji danes je bilo tako lepo nebo, zarki so se skozi oblake tako lepo sipali, kot ze dolgo ne in nisem si mogel kaj da jih ne bi poslikal.
Ni vazno kaksen fotoaparat imate. Za lepo fotografijo je najbolj vazno to, da imate oko in domisljijo za to. Da znate opazovati naravo in ljudi in da znate opaziti stvari, ki jih vecina samo pogleda in se obrne stran. Vam pa se zdi to nekaj posebnega in slikate, potem pa ko to sliko pokazete ljudem, ki so to stvar videli in sli mimo, pa kar vzdihujejo in ne morejo prehvaliti slike. Noben se tako dober fotoaparat vam ne bo pomagal, ce boste brez lepega motiva. Motiv pa je lahko tudi samo prijateljica in v ozadju bela stena, ce znate iz prijateljicinih oci izvabiti tisto, kar jo dela tako posebno. Enostavno, potrebujes samo domisljijo.
Lep pozdravcek in cim vec lepih motivov vam zelim,
Kejka

Zivjo,

Jaz bi si tudi zelel vcasih malo bolj poglobljenih debat na tem forumu. Se bolj malo oglasam, ker se mi res ne da debatirati o tem, ali je boljsi V1 ali G5 ali ZNJ7. Kadar pade kaksna zanimiva tema, pa malo vskocim.

Cisto razumem, da ljudje potrebujejo informacije o fotoaparatih, ker so to pretezno fotografsko neizobrazeni ljudje, ki pa zelijo kupiti aparat, s katerim bodo lahko slikali druzinske in izletniske fotke. Tudi jaz bom sel pogledat na kak forum, ko bom kupoval nov bicikel, ker se na to tematiko pac ne spoznam.

Se pa tod okoli mota bolj malo uporabnikov, nekaj pa ocitno vseeno, s katerimi bi se dalo debatirati tudi kaj drugega. Debate o fotkah najdem predvsem na tujih straneh, kot sta photo.net in PhotoSIG. Sam sodelujem na slednji in nekaj mojih stvaritev si nahko ogledas na spodnjem linku:

Pridi kdaj pogledat tudi na Photo Stock Exchange (), kjer se “gremo” virtualno borzo fotografij, v forumu pa vcasih pade tudi kaksna debata.

LP in dobro luc!
Rado

Kupis taksen fotoaparat, ki bo zadoscal tvojim potrebam. Jst mam Canona EOS 3000, ma kaksno pomanjkljivost, a za moje potrebe je cist ok. Fotografirala sem tudi ze z Zenitom, trotlzihrom, razlicnimi digitalci (Canon D10, Olympus 5050, Olympus 4040).. Vidis, sprobas in potem vidis kako in kaj.. Tudi meni se ne da razglabljati o tem, kateri fotoaparat je boljsi. Ce so kaksne bolj zanimive teme, to je bolj zanimivo. V fotografiji najdem sebe, svoj pogled na svet, svoje izrazanje skozi fotografijo. Zdi se mi, da ljudje vedno bolj pozabljajo na analogno tehniko (ki se mi zdi, da je se vedno umetnost..treba se je vec poglabljati, vec truda vloziti). Z digitalno fotografijo se da resnicno manipulirati. In lahko vse popravis, kar se ti zdi, da si naredil “narobe”. Narediti res dobro fotografijo v temnici je umetnost. Vsak zna pritiskati na sprozilec. In zakaj ni nobenih vprasanj kako fotografirati kaksno zadevo? Recimo katero sito uporabiti, kako narediti nocne posnetke, kako se delajo dvojni posnetki, kako fotografirati aerofotografijo? Odlicno fotografijo lahko naredis tudi z lajko. Se to.. Kateri fotoaparati so “boljsi in kateri slabsi” lahko preberete tudi v reviji e-fotografija, ki se jo da dobiti zastonj, tudi na internetu je. Tam je govora o digitalni fotografiji pa se razni nasveti so.

Lep zivopisan pozdrav!

Sieff: zadel si žebljico na glavico. Tisti, ki ve kaj hoče lahko tudi z zanikrnim fotoaparatom naredi dobro sliko.

Kaj iščem v fotografiji? Hočem zamrzniti trenutke za v prihodnje – fotografija kot bergla spomina. Kamor grem vzamem fotoaparat sabo – ni mi žal tiste dobre kile teže (vse več je je) nositi s sabo.

Da bi šel kam specialno zaradi fotografije – to ne. Povsod kamor grem, si pa vzamem čas za dobro fotko. Hočem narediti dokumentarno fotografijo z vsaj kančkom nečesa več. Zelo rad delam nočne “razglednice” mest po katerih hodim – seveda tako, da sem sam in moji sopotniki na njej.

Naučil bi se rad osnov portreta (nov družinski član!), fotografije pokrajine (morje!!!) in digitalnega editiranja slik, saj z nobenim od razvijalcev slik nisem čisto zadovoljen, fleša ne obvladam 100% ……

Precej pričakujem od DSLR kamere, ki bo po predvidevanjih enkrat letos v mojih rokah, predvsem zaradi veliko hitrejšega (cenejšega) učenja. Znanje iz analognega sveta bo seveda ostalo. Mislim pa, da bo vedno zraven romal še stari dobri analogni SLR – tedaj predvsem z DIA filmom.

Pa ti Sieff?

LP

RobI

Na nesrečo danes z vsakim digitalcem še ne moreš naredit dobre fotke ,četudi si fotografski genij.Mogoče čez 3 leta…

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

1. Sieff, najprej nasvet. Če želiš, da tvoje pisanje sploh kdo prebere do konca, se potrudi in tipkaj z malimi črkami. To ni nikakršen kapric, ampak dejstvo je, da ljudje mnogo lažje beremo tak tekst (ker ga beremo takega že celo življenje).

2. Ljudje tukaj sprašujejo o nakupu digitalcev zato, ker 99% ljudi nima niti želje, niti volje, niti znanja, niti umetniške žilice da bi se posvečali FOTOGRAFIRANJU. Namesto tega raje na brzino delajo trenutne zapise dogodkov, kateri so kljub tehnični obskurnosti zanje zadovoljivi (ker ne vedo, kaj je prava fotografija).

3. Ljudje se rodimo z določenimi nagnjenji in talenti. Tisti z umetniško žilico bodo večino osnovnih “skrivnosti” uspešne fotografije s poizkušanjem ugotovili sami. In kaj je bolj primernega za eksperimentiranje in iskanje svojega izraza, kot digitalna fotografija s zmožnostjo takojšnjega brisanja neuspelih posnetkov? Če si kdaj gledal prave mojstre te obrti, tudi po nekaj ur postavljajo luči, izbirajo pozicije za določeno sliko. Vmes naredijo stotine poskusnih slik z digitalci (včasih so bili v modi Polaroidi). Šele ko dobijo tam zadovoljive rezultate, vzamejo v roke svojega Hasselblada in dokončajo posel.

4. Tisti, ki nima talenta, mu ne bo koristil noben priročnik in nobeno šolanje. Sliko je treba najprej čutiti, šele potem jo lahko izpiliš v detajle.

Dejstvo ostaja, da je digitalni fotoaparat za večino uporabnikov točno to, kar rabijo. Tako gre razumeti tudi vprašanja na forumu.

Lep pozdrav

Zelo dobro napisano;vsaka čast ,da si si vzel čas in to razložil na široko!

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Fotografija je zgodba – fotoaparat je orodje.

Za nekatere zgodbe je urejevalnik besedil idealen, za nekatere zgodbe gosje pero….

Tako jaz.

lp
T.

1- V redu Roman, uslišan si. Evo pišem z malimi črkami:-))
2- Osebno mislim, da podcenjuješ ljudi ali pa posplošuješ. Zakaj po tvoje, če ne vedo kaj je dobra fotografija, visijo slike pokrajin, portretov, aktov, itd. iz koledarjev po pisarnah? Se pa strinjam s tabo, da bi vsi vse na brzino. Če gledam svoje fotke izpred 20-ih let moram reči, da so zanič. To pa zato, ker sem bil neučakan, sprožal prehitro, nisem premislil o posnetku.
3- Nagnenja in talenti? Torej veš zagotovo: aha, jaz sem pa rojen fotograf, slikar, pek, šofer…? Vse se da priučiti. Najprej tehniko in potem skozi delo iščeš svoj lasten jezik (fotografski, likovni, glasbeni…) Kar se tiče mojstrov in njihovega dela: v klubu, katerega član sem, imam priliko razglabljati o vseh možnih aspektih fotografije z mojstri kot so Oskar Dolenc, Tihomir Pintar, Janez Korošin, Joco Žnidaršič, Stojan Kerbler…Se strinjam, da se da veliko naučiti od njih, je pa tudi res, da nihče od njih ni nikoli nikomur rekel naj odneha, ker nima talenta. Vzemimo za primer Radota. Moje osebno mnenje je, da se ne ukvarja poklicno z fotografijo a vseeno dela dobre stvari, ker išče, preizkuša nove tehnike, dela zunaj, dela v studiu z lučmi…in je fajn. Dela dobre stvari.
4- Digitalec praviš, je točno to kar večina potrebuje. Mislim, da ima Robi prav, ko pravi, da ni važno s kakšnim aparatom fotkaš, da dobiš dober posnetek. Lahko fotkaš z navadnim kompaktom na film in se vsaj toliko potrudiš, da rečeš: mali premakni se v levo, da ti ne bo “raslo drevo iz glave” in bo portret otroka verjetno ali pa zelo blizu brezhibnosti.
V glavnem me pa veseli, da ste se odzvali ali če citiram Perota:
# Enaka mnenja so dovoljena…nasprotna tudi ;~) #
Samo še to bi sporočil Radotu: Všeč mi je, kako ste povezani in kako organizirate razne akcije. Mislim, da bi kdo lahko kaj potegnil iz tega. Sploh, če nam razložiš: kdaj si ti začel fotkat? Prvi aparat? Si vedel že naprej, da si talentiran…?
LP – pa dobro luč vsem
Sieff:-)

Sieff, imas prav, fotografija ni moj poklic, sem pa vcasih, ko sem se studiral, kar dosti fotografiral po narocilu. Od porok in maturantskih plesov, pa do izdelkov za kataloge. Pri takem delu sem se tudi najvec naucil.

Me veseli, da so ti moje fotke vsec. Objavi se ti kaksno svojo na photosigu, da bomo videli kaj delas. Pa tudi ostale vabim, da se pridruzijo tej strani, da bo cimvec Slovencev. Osnovno clanstvo ne stane nic, pogoj je le, da moras preden objavis svoje fotke, napisati nekaj kritik.

Se odgovori na tvoja vprasanja: fotkat sem zacel enkrat okrog 5 razreda osnovne sole, prve metre filma pa sem unicil z mamino Regulo IIIb (kot da je to pomembno, grem stavit, da nihce tu ne pozna tega aparata).

O talentu pa na tem mestu raje ne bi debatiral…

LP in dobro luc,

Rado

Bom poskusil kaj objaviti. Samo mi boš na kratko moral razložiti kako stvar v praksi “laufa”. Zadnjič sem ugotovil, da sem celo registriran uporabnik na photosigu in, da imam še nekih 600.000 enot tiste valute:-))

Moram priznati, da sem se takoj umaknil iz tega, ker se mi je zdelo, da ti pobere preveč časa. Zato tudi nimam še nič fotk v elektronski obliki, ker mi ne potegne pregledat kaj bi dal na CD in kaj ne… Pa bo že! Obljubim, da bom en večer, ko bo mir storil tudi to.

Povej mi še to: napisal si, da osnovno članstvo ne stane nič. A je še kakšno? Da ne bom dobil kakšen račun za plačat z dopisom, da sem srečni lastnik te-in-te fotke in sem jim dolžan 100$ :-)))

Nekaj malega (zelo malo) sem slišal tudi o tvojem prvem aparatu. Menda je imel Rodenstock optiko, kar niti ne mora biti slabo. Jaz sem začel pribl. takrat kot ti ampak to v foto-krožku in to snemanje z kamero (tisto na vzmet- na navijanje:-)) Potem pa kakšnih 5 let nič in šele nato z Zenitom, Practico, Yashico, Zorkiem, Cosino in Pentaxom. Sedaj delam v glavnem samo z zadnjima.

Kar se talenta tiče pa brez zamere; nikakor nisem mislil biti posmehljiv do nikogar, ker sem hotel poudariti le to, da ko začneš fotkati pač začneš. Žene te radovednost, ustvarjalnost, potreba po lepem….ma tisoč stvari!

No tolk’

lp – s.

Sieff, glede na to, da govoris o valuti, predvidevam, da si registriran na PSE in ne ne PhotoSIGu. Tu je clanstvo samo eno in ne stane nic. Gre za to, da se “igramo” neko vrsto borze fotografij. Vse ti bo jasno, ce si preberes:

Gre za virtualno prodajanje in kupovanje fotk, nikoli ti ne bo treba nicesar zares kupiti, razen morda runde na kakem srecanju :-).

PhotoSIG je druga stvar, tu objavis svoje fotke in potem prebiras odzive drugih clanov, pa tudi komentiras lahko fotke od ostalih. Osnovno clanstvo ne stane nic, moras pa prej napisati kaksno kritiko, da potem lahko objavis svoje fotke. Ce pa se odlocis za placano clanstvo, bos lahko objavljal fotke ne da bi sam prej pisal kritike. Preberi si help na strani, pa ti bo vse jasno.

Glede talenta… nisem vzel kot posmehljivo, ampak mislim, da iz tistih parih fotk, ki si jih videl na netu se ne mores sklepat, da sem talentiran. Nekaj takega lahko sproducira vsak z nekaj leti prakse. Talent se dokazuje drugace.

LP
Rado

Maš prav glede PSE. Sem mislil takoj popraviti, ko sem opazil, da sem se zmotil pa se mi je zdelo, da boš tko opazu…
Kar se tiče sodelovanja upam, da bo čas in volja. Za rundo pa konstruktivno debato pa ni ‘blema:-)))

Tisto s talentom je pa štorija v tem, da me je malo “pogrelo”, ko je Roman napisal: Tisti, ki nima talenta, mu ne bo koristil noben priročnik in nobeno šolanje. Ne vem sicer kako visoko kotira v fotografskem svetu ampak se mi zdi trditev milorečena MIMO! Zato sem tudi tebe malo izzval, da poveš za ostale kako ti čutiš ali gledaš na svoje začetke. Mislil sem, da se bo še kdo opogumil pa ne vem zakaj so tako tiho…

Robi, Pero, Kejka, Mrs. Frodo, Tommo…

Me pa zanima ali sodelujete na fotografskih natečajih, ste v klubu, že kaj razstavljate…

LP
Sieff

Tisti, ki nima talenta, ne bo nikoli postal vrhunski umetnik, vsekakor pa mu lahko solanje, tecaji, prirocniki,… pomagajo do tega, da do postal boljsi amater, da bo sam bolj zadovoljen s svojimi izdelki in da jih bo z vecjim veseljem pokazal drugim.

Na natecajih sem nekoc dosti sodeloval, potem pa sem nehal, saj je 80% vseh natecajev v Sloveniji totalno brezveznih. V zirijah najveckrat sedijo fosili, za katere se je razvoj fotografije ustavil enkrat okrog leta 1950, nagrade pa talajo glede na to, iz katerega kluba prihaja avtor.

Sem clan Foto skupine Idrija, prvo samostojno razstavo pa sem pripravil ze daljnjega leta 1995. Druga bo morda 2005 :-). Upam.

LP
Rado

Rado, ne boš verjel, da so imeli ti fosili že nekaj let nazaj svoje prve digitalce (v glavnem canon D60-ke..), skenerje, printerje, notebooke….

Drugače pa mislim, da so nekateri natečaji (tisti lokalni) mogoče res pristranski. Ostaja ti še ogromno drugih, tudi v tujini, ki so vredni udeležbe.
So pod okriljem mednarodne foto-zveze in se mi zdi, da imajo kar težo. Če pogledaš prilogo znanost v Delu iz dne 12.1.2004 boš takoj opazil naslovno fotko, ki jo je posnel Marko Pršina in je bila nagrajena na natečaju revije Geographical. Dosegel je prvo mesto kot najboljši fotograf leta 2003 v kategoriji Čudeži znanosti. Notri je še zanimiv intervju.

Sam sem se pričel udeleževati natečajev zgolj zaradi tega, da nekako ugotovim ali pa okvalificiram kje trenutno ždim v fotografiji.

Je pa res, da ti natečaji res niso ne vem kakšno merilo. Dvomim, da se je Bresson kakšnega udeležil:-)))

LP

S.

Fotografij ne razstavljam ,ne sodelujem v natečajih ,le včasih uporabim kakšno za časopisni članek…plačajo sicer ne dosti ,je pa dober občutek.Po srcu sem računalničar (torej tehnik)in ne fotograf ,ki mora biti umetniška duša.

New Report

Close