Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Foto filimi in polletno potovanje

Foto filimi in polletno potovanje

Zanima me,kam shranjujete foto filme,če gresta na kakšno daljso potovanje.
Sama imam v mislih polletno potovanje?

Kakšne filme uporabljate,če fotkate za diase in kakšne če fotkate z navadnimi filmom za fotke?

Kako je z izdlavo slik iz Diasov za razstavo?

lp
mojca

Ciao

Kam pa greš? Se tam dobijo filmi? Če greš v kakšne kraje, kjer foto trgovine niso redkost potem pač imej neko zalogo pri sebi in jo sproti dopolnjuj, v odročnih krajih bo treba pa nakupit vnaprej. Kakšna temperatura bo v krajih kamor potuješ?
Filmi so v osnovi občutljivi na 2 stvari, temperaturo in sevanje, na drugo nimaš dosti vpliva, razen na letališčih, tam ne dat filmov v prtljago, ki gre v trup letala, ampak jih imej vedno v ročni prtljagi, ker je le-ta preskenirana z nižjo intenziteto roentgenskih žarkov. Kupijo se tudi posebne vrečke, ki do določene meje ustavljajo sevanje, ampak nekateri pravijo, da v tem primeru operater samo poveča moč naprave, ker hoče videt kaj je v tisti “lisi”, tako da ne pomagajo kaj dosti.
Kar se temperature tiče, poskušaj film držat na čimnižji temperaturi, ko ga želiš uporabit pa ga ne vzet takoj iz hladilnika, oz. ne ga izpostavljat velikim temperaturnim skokom, če ni v svoji škatlici. Pravilo je nekako, da če ga vzameš iz hladilnika, počakaj 1 uro predno odpreš škatlico in daš film v aparat, ampak ti verjetno itak ne boš imela hladilnika s seboj na poti 🙂

Negativi, ki jih uporabljam:
– Fuji Superia Reala (100 ASA) (in ne Superia 100, to je drugi film) – za normalno fotografijo, ko je dovolj svetlobe, ima lepe barve in zelo drobna zrna
– Fuji NPH (400 ASA) – ko je manj svetlobe, malo bolj zrnat, umirjene barve, lepe barve kože, primeren za ljudi
– Fuji NPS (160 ASA) – ko je dovolj svetlobe, tudi umirjene barve in lepe barve kože, primeren za ljudi, ni za ga zamešat z NPC, ki ima bolj nasičene barve in baje ni v redu za ljudi, nisem ga pa še probal, ker so mi ga drugi odsvetovali
– Kodak T400CN – črno-beli film za standardni C41 proces za barvne filme, zelo fina zrna, ne delajo ga več, zdaj je BW400CN ali nekaj takega, bivša Porta 400BW, zelo podoben film, še lažji za ga natisnit na papir za barvne slike, ker ima oranžno masko
– Kodak Portra 400UC – nisem ga še probal, težko ga je dobit, prejšnji teden sem kupil 2 in sedaj čakata v frizerju na svojo priložnost, baje tudi zelo dober, žive, nasičene barve in lepe barve kože

Diasi, zelo malo jih rabim, nazadnje sem imel Fuji Velvia (50 ASA), primeren za naravo, pokrajine itd., barve v zelo modrih odtenkih in zelo nasičene. Včasih sem slikal s Sensio (100 ASA), ki ima bolj naravne barve. Pri DIAsih sem malo mrzel, to ti bo kdo drugi svetoval.
Kar se tiče izdelave fotografij iz diasov najbolje da se kaj ustaviš v DIA studio v Ljubljani, na Tomšičevi pri Nami (v isti stavbi), tam ti bodo vse povedali kako in kaj, jaz imam bolj malo izkušenj s tem, 95% slik naredim na negativ, ker nimam kje projecirat DIAsov.

Jurij

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close