Najdi forum

formatiranje diska

Imam skoraj nov PC, naložil sem ME pa bi zamenjal. Predlagajo mi WIN 98 za stare stvari in XP, ne znam pa formatirat diska. razdeljen je na 3 particije, 20, 30, 30 GB. Kar je uporabnega na njem sem že shranil na CD.

Disk formatiraš z ukazom format (format c:, format d: ,…)
To lahko narediš tako, da sistem dvigneš iz zagonske diskete, ali iz zagonskega cdja.

Če želiš imeti oba sistema, najprej naloži 98, nato pa XP.

1. Naredi si sistemsko disketo (iz dosa format a: /s), nanjo skopiraj format.com (nisem točno prepričan kje se pri winME nahaja).
2. Zbootaj mašino z disketo in napiši format c:
3. Ko konča formatirat c: vstaviš w98 cd in zbootaš iz cd-ja
4. Zažene se inštalacija w98, dokončaš inštalacijo.
5. vstaviš WXP cd in zopet zbootaš iz cd-ja.
6. Zažene se inštalacija XP, ki ugotovi, da že imaš 98 na disku – odločiš se za ohranitev 98 in inštalacijo XP na drugo particijo, program ti ponudi formatiranje particij, lahko pobrišeš drugo in tretjo jih zopet definiraš in formatiraš (xp rabi 10MB diska brez definirane particije). Mogoče bi se odločil NTFS za drugo kamor zinštaliraš XP in fat32 za tretjo – recimo, da boš na tej imel dokumene, ki jih boš uporabljal iz obeh sistemov (XP normalno dostopa na FAT32, W98 pa ne vidi NTFS).
7. Končaš inštalacijo XP, ki poskrbi za dual boot (pri zagonu računalnika se odločiš ali boš štaral XP ali 98).

Predpostavke:
-lahko bootaš iz CD (novejši PC)
-imaš inštalacije ki se znajo zagnati iz CD (predvsem 98)
-moji nasveti so bolj ali manj točni (nisem računalničar)
-nasvet: na sistemsko DOS disketio si namesti AEFDISK (programček manipulacije s partcijami) in sprintaj si navodila zanj.

Sej so ti že vse odgovorili samo mogoče bi še bolj poenostavil:)

Win ME imajo že možnost zagona iz CD-roma (če so originalni ali pa vsaj pravilno skopirani;). Enostavno vstaviš CD in resetiraš racunalnik. Ce nisi kaj dosti saril po biosu bi se moral sistem zdaj zagnati iz CD-roma. Tam se ti odpre meni kjer izbereš: “zagon sistema v MS-DOS načinu brez podpore za CD-rom” – nekaj takega ti piše (mogoče malo bolj na kratko;). Ko prideš v dos samo napises format c: in stvar je resena. Instalacija Win XP pa ima že vgrajeno možnost formatiranja diskov.

Če boš dajal gor več sistemov je dobro da daš vsakega na svojo particijo.

lp, tadej

Mislim da bo šlo, samo s sistemsko disketo se bom verjetno malo lovil, bom prej poskusil z resetiranjem pri zagonu in v DOS format C. Lahko pa v BIOS nastavim od kje se boota in vstavim zagonsko disketo.
Za XP nameravam izbrat NTFS, kaj pomeni če WIN 98 ne vidi NTFS?
Če imam dva sistema na dveh particijah, moram na vsak sistem naložiti gonilnike?

Kot predpostavljam boš zdej imel win 98 na eni particiji z dadotečni sistem fat32, na drugi particiji z NTFS pa win XP. Mislim da brez dodatnih programov ne boš videl particije NTFS, ko boš v Win 98 (nevem kako je v Win 98 SE).

Vsak operacijski sistem mora imetio svoje gonilnike.

lp, tadej

Naložil sem Win 98 zdaj so se pa začele težave z gonilniki. Imam licenčne WIN 98, naložil sem pa lahko le gonilnik za graf. kartico GeForce, za zvočno je napisal da manjka systemtitle od win 98, za modem je napisal: dat HXFSETUP.EXE je povezana z manjkajočim izvozom MFC42.DLL:6874, modem je Motorola V 90. V upravitelju sistema sploh ni modema pri strojni opremi, tudi na nadzorni plošči če kl. na modem ni nič, win čarovnik napiše da ni nameščen noben modem. Modem je nameščen in je prej z Win ME normalno delal. Ko sem na novo naložil Win 98 se ni nič spremenilo. Pri inst. gonilnikov sem izbral Win 98. Ko sem imel še Win ME, je bilo nekaj težav z nalaganjem gonilnika za modem, pa so mi ga naložili v Anni kjer sem kupil PC, rekli so mi da ME ni stabilen in naj rajši naložim Win 98, pa je vsaj na mojem PC še slabšeje. Ker na starem računalniku s P 300 nisem imel nobenih težav z nalaganjem Win in gonilnikov, sem zgubil nekaj zaupanja v novejše tehnologije, čeprav še verjamem, da je vse rešljivo, samo ne več tako enostavno. V Anni so sicer prijazni in mi naložijo, če mi kaj ne gre, moral bi pa stvari kako drugače rešit, da ne bi vozil za vsak gonilnik PC v Anni.

Gonilniki morajo bit kompatibilni z win98 oz. moraš pazit da ne dajaš gor gonilnikov za 2000/XP windowse, ker ti niso kompatibilni z win98. Drugače bi bilo dobro da bi mel Win98 SE, to je druga izdaja win98, ker so dodani razni popravki in novejša podpora za strojno opremo.

lp

Na to sem gledal, da sem izbral gonilnike za Win 98, mogoče res niso moji win 98 Slo najboljša izbira, te sem dobil s prvim PC-jem.
Kaj lahko pričakujem pri XP, kaj manj težav ali druge probleme. Skaner Umaks 2000 mi verjetno ne bo delal in mogoče še kaj.

Še nekaj podatkov: Celeron 2000, 512 MB RAM, matična Matsonic MS 9337C, AC 97 Audio device, grafična GeForce 4 Ti-4200, ta mi edina ne povzroča težav. Ta nov PC ima precej glasne ventilatorje, pa precej topel zrak piha, za starega skoraj nisem vedel, da deluje. Je za to kriva grafična, ali procesor in napajalnik?

Pri XP lahko pročakuješ manj težav, ja. Imajo dosti gonilnikov že vgrajenih. Če hočeš ugotovit če posamezno napravo podpirajo boš mogel it na domače strani naprave in to preverit.

Jaz bi ti raje predlagal Windows 2000PRO z vsemi service packi (SP1, SP2, SP3, SP4), ki so po mojih izkušnjah veliko bolj stabilni od Win XP (saj XPji so za navadnega userja tudi stabilni ;)) in predvsem boljši za igre.

Imam kopijo Windows 2000 Pro na cd, pa pridem samo do izbire: Install, Add/remove, Browse, Exit. če kl. install ne reagira več, prej je že ugotovil da imam inst. win. in me vprašal, če jih hočem nadgradit ali ali ohranit.
Če ne bodo dobro delali Win 98, se bom verjetno odlačil za to varianto, pa mogoče še XP če bo šlo. Kje bi dobil SP-je za win2000?

Hvala za URL, upam da bo šlo tudi na nelicenčne win. Trenutno PC testirajo v Anni, pravijo da je lahko tudi kaj hardwersko narobe.

vrs eno prazno disketo v disketnik pol pa pejt na nadzorna plosca\dodaj odstrani programe\zagonsk disketa\pripravi disketo
pol k se pa to naredi pa samo reseteri racunalnik (prtisn reset). pol k se ti bo pa zagnala disketa ti bo napisalcd hocs s cd-rom podporo al pa brez doloc brez pol k ti bo tm pisal a:\ pa ti napis a:\format c: pol pa ti bo napisal

VSI PODATKI
NA TRDEM DISKU BODO IZBRISANI
ALI ZELITE NADELJEVATI (D/N) sam napis D pa entr
pa se ti vse izbrise

ce kej naus vedi mi pis

Lep pozdrav!

Žiga

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close