florentinčki
Evo, še en recept za vse, ki imajo celiakijo (in tudi tiste, ki je nimajo, seveda)… Avena, kot sem obljubila – popam recept za pregrešno dobre, super sladke “kekse” oz. pecivo…
75 g medu
100 g masla
150 mL sladke smetane (rastlinske)
175 g sladkorja………………….vse skupaj kuhaj na nizki temperaturi (ves čas mešaj!), dokler ne dobiš homogene mase in dodaj
200 g na lističe narezanih mandeljev………..kuhaj še 5 min in dodaj
75 g arancinov
75 g kandiranih češenj……………kuhaj še 5 min
Maso daj v pekač, obložen s peki papirjem (velik pekač!) in peci ca. 15 min pri 200 oC. Mrzle nareži v obliko pravokotnikov oz. rombov in jih okrasi s stopljeno čokolado.
Namesto kandiranih češenj pa sem jaz dala kandirano limono (češnje so mi bile predrage 😉 ). Vso kandirano sadje pa naj bi bilo narezano oz. mleto na male koščke.
Dober tek! :))))))
Jelenova sol- pomaga vzhajati kot kvas ali pa pecilni, dobiš jo pa v lekarni ali v trgovini z zravo prehrano……(jaz jo kupim v Avstriji, baje se jo dobi pri nas tudi).
Jaz sem spekla rumeno plastno pecivo(če mislite to), reče se mu Silikada, pekla pa jo je moja pokojna babica, zdaj pa teta in sestrična…. A ta trenutek nimam recepta, bom pa ponedeljek napisala…(pozabila pri mami, kjer sem pekla)
Mi smo enkrat pred casom s prijatelji imeli “tecaj” pri eni stari gospe iz Drazgos, kako se pecejo drazgoski kruhki. Ce se prav spomnim, je bilo testo samo iz moke, medu in jelenove soli (ki smo jo kupili v lekarni, je sploh ni problem dobit), pa je potem pri pecenju prav fino naraslo. 🙂
Ce pa katera ne ve, kaj so drazgoski kruhki: to so medenjaki, ki so jih ljudje pekli za praznike in si jih dajali v dar. Podobni so skofjeloskim kruhkom, samo da se skofjeloske kruhke naredi tako, da se medeno testo natlaci v lesen model z izrezljano slikico na dnu, na dragoskih kruhkih pa je treba sam oblikovati motiv.
Iscem po internetu, ce je kje kaksna slikca teh kruhkov, pa nisem uspela do sedaj se nic najt…
Zivjo!
Tudi jaz obozujem florentince, toda vedno jih kupujem, in sicer v LJ, v Domaci peki. So peklensko dragi, a pregresno dobri.
Zdaj se bom sama lotila peke, juhuhu!
Povejte mi le, ce je vse skupaj precej enostavno (sicer se ze vnaprej vsega ustrasim, haha), se bolj pa me zanima, a se florentinci med rezanjem kaj drobijo (skoda bi bilo tako dobrega testa, da ga unicim zaradi moje nevescosti).
In se to: je lazje oblikovati kvadrate ali kroge (v Domaci peki namrec prodajajo okrogle)?
Se mora pecivo popolnoma ohladiti, da ga zacnes potem rezati ali delas to, ko je se mlacno?
No, toliko…
Hvala in en lep florentinski pozdrav zal se vedno iz bolniske postelje, Vesna
Ne, priprava sploh ni težka… Samo delaj po navodilih in pri peki potem z občutkom (da se ne zažgejo oz. po potrebi jih peci še malo dlje). Mislim, da sem jih prvič poskušala rezati še tople (ker se mi je zdelo, da bo lažje), a je bila potem vse skupaj sama pocarija. Najlažje jih narežeš mrzle, ker so takrat trdi (rezanje je zato kar malo naporno – meni pomaga mama, ker ima več moči v rokah). Vsekakor pa je lažje rezati na pravokotnike, ker z nožem lažje režeš ravne reze (ne vem, če je kaj tako ostrega, da bi lahko rezala kroge) – poleg tega je tu manj “odpada” (oz. ga praktično ni).
S čokolado okrasiti pa pomeni, da si pripraviš stopljeno čokolado, v njo pomočiš žlico in samo vlečeš črte po florentinčkih.
Kupljenih pa res še nisem jedla, tako da ne bi znala povedati, ali so ti trši ali enaki ali… Vsekakor so dobri ;).
LP, mishika
Draga Mishika, ful hvala za hiter in izcrpen odgovor!
No, vidis, ravno tega me je strah pri rezanju; namrec, da bom vse razdrobila in bo slo vse v nic. Bom pa svojo boljso polovico zadolzila, haha!
Aja, se to; a kandirano sadje dajes potem, ko se cokolada malo ze strdi? Ali pa, nasprotno, takoj po cokoladi?
Hvala se enkrat, Vesna
Ne, ne… Še enkrat od začetka… Raztopiš maslo, med in smetano, dodaš mandelje in kandirano sadje (in vse skupaj še malo “kuhaš”) – to maso potem naliješ v pekač, spečeš, pustiš, da se ohladi, narežeš in “poliješ” s čokolado. Sadje se torej peče v masi. Je pa to taka dobra karamelna masa, ki se strdi na hladnem (se strdi ravno prav, če je ne pečeš predolgo, sicer je bolj trda karamela – se pa ne kruši preveč in na toplem spet hitro bolj tekoča postane). Pečene florentinčke sem ponavadi hladila zunaj (delam jih za božič in novo leto), potem pa sem vedno malo počakala, da so se sereli (manj kot sobna temperatura!) – hraniš pa jih spet na hladnem… Upam, da nisem preveč skomplicirala – saj je v bistvu enostavno ;). :)))
lp, mishika
Mishika, še eno vprašanje. Florentinčke sem naredila in so božanski. Samo nekaj me bega. Praviš, da jih reže mama, ki ima več moči v rokah. Jaz sem jih hladila celo popoldne, pa so bili precej mehki. Saj mi jih je uspelo še kar lepo narezati, ampak nisem prepričana, če je to to. Uporabila sem precej velik pekač, kot si napisala in so bili visoki še manj kot 1 cm. A je to v redu?
Forum je zaprt za komentiranje.