Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika florentinčki

florentinčki

Evo, še en recept za vse, ki imajo celiakijo (in tudi tiste, ki je nimajo, seveda)… Avena, kot sem obljubila – popam recept za pregrešno dobre, super sladke “kekse” oz. pecivo…

75 g medu
100 g masla
150 mL sladke smetane (rastlinske)
175 g sladkorja………………….vse skupaj kuhaj na nizki temperaturi (ves čas mešaj!), dokler ne dobiš homogene mase in dodaj
200 g na lističe narezanih mandeljev………..kuhaj še 5 min in dodaj
75 g arancinov
75 g kandiranih češenj……………kuhaj še 5 min

Maso daj v pekač, obložen s peki papirjem (velik pekač!) in peci ca. 15 min pri 200 oC. Mrzle nareži v obliko pravokotnikov oz. rombov in jih okrasi s stopljeno čokolado.

Namesto kandiranih češenj pa sem jaz dala kandirano limono (češnje so mi bile predrage 😉 ). Vso kandirano sadje pa naj bi bilo narezano oz. mleto na male koščke.

Dober tek! :))))))

Mishika,

oprosti moji nevednosti ampak kaj so to arancini? Hvala

Petra

Aja, pa še to! A je blo to včeraj tam in katera zadeva je bila to? A je bilo to tisto rumena-bela majhna zadevica?!?? (plis plis reč ja!!!!) :)))

Petra

Hehe, ne tega pa včeraj ni bilo tam… Tiste male rumene zadevce so bile menda z jelenovo soljo- vsaj tako je moja boljša polovica slišal ;).

Arancini pa so kandirane pomaranče – se jih dobi v vsaki malo boljše založeni trgovini, tam, kjer imajo stvari za peko…

Lp, mishika

Smrk, smrk,… 🙁 A je tvoja ta bolš polovica tud sestavine pa postopek slišal?!! ;)) Jelenova sol?! Matr pa spet nekej k ne vem kva je! 🙁

Vseeno hvala za recept in pojasnilo.

Zdej sm mal zmedena, a so bili tisti topeči se čokoladni piškoti tvoji al od Avene!?

LP

Jelenova sol- pomaga vzhajati kot kvas ali pa pecilni, dobiš jo pa v lekarni ali v trgovini z zravo prehrano……(jaz jo kupim v Avstriji, baje se jo dobi pri nas tudi).

Jaz sem spekla rumeno plastno pecivo(če mislite to), reče se mu Silikada, pekla pa jo je moja pokojna babica, zdaj pa teta in sestrična…. A ta trenutek nimam recepta, bom pa ponedeljek napisala…(pozabila pri mami, kjer sem pekla)

Hojla Kroki!

No jest sem zelo vesela, da si se oglasila. In da si nam prinesla tko super zadevo! Mjami je blo dobr! Bom odštevala dno do PON! :))

Hvala, Petra

A je kriza taka ?

Bacek,
da malo potešim tvojo radvovednost 😉

LP Zala

Draga Zala!

HVALA!!!!!!!

LP, P.

Hej,Misika! Vcasih smo pekli posebne piskotke prav z jelenovo soljo.
Pozdravcek Babi

Ne, ne, kukiji so bili Avenini… Recept pa sem že dolgo tega napisala na forum. Še večja zmeda? 😉

Aha. Mi je mama ravno razlagala, zakaj jelenova sol. Bojda je pecivo potem bolj rahlo oz. krhko. Moram priznat, da te soli nisem poznala (pa tudi pri nas oz. po receptih je premalo razširjena).

LP, mishika

HEJ,imam recept in v kratkem posljem.Pozdravcek Babi

Mi smo enkrat pred casom s prijatelji imeli “tecaj” pri eni stari gospe iz Drazgos, kako se pecejo drazgoski kruhki. Ce se prav spomnim, je bilo testo samo iz moke, medu in jelenove soli (ki smo jo kupili v lekarni, je sploh ni problem dobit), pa je potem pri pecenju prav fino naraslo. 🙂

Ce pa katera ne ve, kaj so drazgoski kruhki: to so medenjaki, ki so jih ljudje pekli za praznike in si jih dajali v dar. Podobni so skofjeloskim kruhkom, samo da se skofjeloske kruhke naredi tako, da se medeno testo natlaci v lesen model z izrezljano slikico na dnu, na dragoskih kruhkih pa je treba sam oblikovati motiv.

Iscem po internetu, ce je kje kaksna slikca teh kruhkov, pa nisem uspela do sedaj se nic najt…

Evo tu je ena:

LP

O, the best, hvala za slikco in clanek! 🙂

Hvala mishika, prav v kratkem bo realizirano!

Zivjo!

Tudi jaz obozujem florentince, toda vedno jih kupujem, in sicer v LJ, v Domaci peki. So peklensko dragi, a pregresno dobri.

Zdaj se bom sama lotila peke, juhuhu!

Povejte mi le, ce je vse skupaj precej enostavno (sicer se ze vnaprej vsega ustrasim, haha), se bolj pa me zanima, a se florentinci med rezanjem kaj drobijo (skoda bi bilo tako dobrega testa, da ga unicim zaradi moje nevescosti).

In se to: je lazje oblikovati kvadrate ali kroge (v Domaci peki namrec prodajajo okrogle)?

Se mora pecivo popolnoma ohladiti, da ga zacnes potem rezati ali delas to, ko je se mlacno?

No, toliko…

Hvala in en lep florentinski pozdrav zal se vedno iz bolniske postelje, Vesna

Ne, priprava sploh ni težka… Samo delaj po navodilih in pri peki potem z občutkom (da se ne zažgejo oz. po potrebi jih peci še malo dlje). Mislim, da sem jih prvič poskušala rezati še tople (ker se mi je zdelo, da bo lažje), a je bila potem vse skupaj sama pocarija. Najlažje jih narežeš mrzle, ker so takrat trdi (rezanje je zato kar malo naporno – meni pomaga mama, ker ima več moči v rokah). Vsekakor pa je lažje rezati na pravokotnike, ker z nožem lažje režeš ravne reze (ne vem, če je kaj tako ostrega, da bi lahko rezala kroge) – poleg tega je tu manj “odpada” (oz. ga praktično ni).

S čokolado okrasiti pa pomeni, da si pripraviš stopljeno čokolado, v njo pomočiš žlico in samo vlečeš črte po florentinčkih.

Kupljenih pa res še nisem jedla, tako da ne bi znala povedati, ali so ti trši ali enaki ali… Vsekakor so dobri ;).

LP, mishika

Draga Mishika, ful hvala za hiter in izcrpen odgovor!

No, vidis, ravno tega me je strah pri rezanju; namrec, da bom vse razdrobila in bo slo vse v nic. Bom pa svojo boljso polovico zadolzila, haha!

Aja, se to; a kandirano sadje dajes potem, ko se cokolada malo ze strdi? Ali pa, nasprotno, takoj po cokoladi?

Hvala se enkrat, Vesna

Ne, ne… Še enkrat od začetka… Raztopiš maslo, med in smetano, dodaš mandelje in kandirano sadje (in vse skupaj še malo “kuhaš”) – to maso potem naliješ v pekač, spečeš, pustiš, da se ohladi, narežeš in “poliješ” s čokolado. Sadje se torej peče v masi. Je pa to taka dobra karamelna masa, ki se strdi na hladnem (se strdi ravno prav, če je ne pečeš predolgo, sicer je bolj trda karamela – se pa ne kruši preveč in na toplem spet hitro bolj tekoča postane). Pečene florentinčke sem ponavadi hladila zunaj (delam jih za božič in novo leto), potem pa sem vedno malo počakala, da so se sereli (manj kot sobna temperatura!) – hraniš pa jih spet na hladnem… Upam, da nisem preveč skomplicirala – saj je v bistvu enostavno ;). :)))

lp, mishika

Hvala, mishika, zdaj mi je vse jasno, res ni taksna “kunst”.

Le to me zanima, kje jih shranjujes? V skatli v hladilniku?

Cao, Vesna

No, saj sem rekla, da ni nič težkega :). Shranjujem pa jih v spalnici (vedno hladen prostor) v škatli, ampak ločene s peki papirjem (da se slučajno ne sprimejo).

Lp, mishika

Mishika, še eno vprašanje. Florentinčke sem naredila in so božanski. Samo nekaj me bega. Praviš, da jih reže mama, ki ima več moči v rokah. Jaz sem jih hladila celo popoldne, pa so bili precej mehki. Saj mi jih je uspelo še kar lepo narezati, ampak nisem prepričana, če je to to. Uporabila sem precej velik pekač, kot si napisala in so bili visoki še manj kot 1 cm. A je to v redu?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close