Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Firma vlagala v moja izobraževanja

Firma vlagala v moja izobraževanja

našim inženirjem štemplja (halo- saj je na tvoje ime) pa tudi vloženega denarja ni bilo potrebno vračati. nič podpisali.
pa tudi pri podiplomcih je bila neka pogodba (bolj v smislu da bodo dokončali), vendar nihče potem ni vračal denarja

Če gledam s svojega stališča, delodajalec mene bolj izkorišča kot lahko jaz njega. Mi občasno sicer plača tudi kakšna krajša izobraževanja oz. seminarje (kar je seveda v njegovo pa tudi v moje dobro), ampak ker nisem podpisala zaradi tega nobene obveznosti, mi na misel ne pride, da bi kaj vračala. Nasprotno, če mi uspe dobit novo službo, bo istočasno z odpovedjo dobil še tožbo za določene zadeve, ki jih ni izplačal.

Ne tle kar nekaj mahat z eno nesramnostjo in pripadnostjo firmi in podobnim, če ne poznate situacije.

Pri nas pa kakor kateri – enim par je plačala firma in so morali podpisati, da bodo žnj let delali za žnj plačo oz da za vsako neoodelano leto plačajo 1/žnj-nino vložka firme.
Ker so dobili žig se jim je odgovornost povečala, hkrati pa tudi plača.

Enih par pa je šlo delat strokovni izpit na lastne stroške – tem se je povečala samo odgovornost in pa plača.

Matematika ti pa ne gre. Vrednost projekta 4000 na mesec. Tvoja neto plača 750. In firma ima 3000 na mesec čistega zaslužka???????? Prispevkov tebi ne plačujejo. Davkov nimajo nobenih, država jih je oprostila. Stroškov z delom tudi ne. Prostori so zastonj. Po tej tvoji logiki.

Drugače pa pojdi in ne misli na lojalnost podjetju, ker vedno se na koncu izjkaže, da je podjetje lojalno samo sebi in svojemu denarju, tako da res moraš misliti nase. Dokler te rabijo, ti pridigajo o lojalnosit, če te en dan ne bi več rabili, bi pozabili na lojalnost in bi letela na cesto.[/quote]

Pri 750 neto je bruto caa 1.000EUR + 150EUR za prevoz in malico.
Večino mesečno pride not caa malo več kot 4.000.
Lani edino 2 meseca 2.000. So pa tu in tam meseci, ko pride not tudi po 6.000.

Matematika ti pa ne gre. Vrednost projekta 4000 na mesec. Tvoja neto plača 750. In firma ima 3000 na mesec čistega zaslužka???????? Prispevkov tebi ne plačujejo. Davkov nimajo nobenih, država jih je oprostila. Stroškov z delom tudi ne. Prostori so zastonj. Po tej tvoji logiki.
.[/quote]

jebela cesta babe, pa kaj mislite, da je plača dobra volja delodajalca ali kaj, da jo dobijo delavci po miloščini?

večina v gospodarstvu si jo ponavadi krvavo zasluži, je pa očitno, da se v tej temi javlja ogromno žensk iz javne uprave, ki nekako mislijo, da sta plača in delavec izključno strošek delodajalca in nič drugega.

delavci so najbolj donosna naložba, kar jih ima podjetje, saj mu ja ustvarjajo promet in dobiček. sploh v takih firmah, kot je tale inženirska.

Nič jim nisi dolžna, certifikati pa so pisani na tvoje ime – pridobiš lahko tudi duplikat, v kolikor zadržijo originale. Delodajalec ti ni kar tako plačeval certifikate in izobraževanje – to ni nikakršno darilo tebi – darilo tebi bi bilo, če bi ti dvignil plačo. Firma lažje pridobiva posle, če je imajo njeni zaposleni več znanja – lahko pa bi firma že v prvi fazi zaposlila človeka z določenim znanjem in certifikati (če hočeš) – in tako npr. bo naredil tvoj drugi delodajalec in te plačal več.
Je pa zanimivo, da kljub pridobljenemu znanju in “certifikatom” še vedno sprašuješ po forumu stvari, ki so jasne kot beli dan.

Drugače pa pojdi in ne misli na lojalnost podjetju, ker vedno se na koncu izjkaže, da je podjetje lojalno samo sebi in svojemu denarju, tako da res moraš misliti nase. Dokler te rabijo, ti pridigajo o lojalnosit, če te en dan ne bi več rabili, bi pozabili na lojalnost in bi letela na cesto.[/quote]

Lani edino 2 meseca 2.000. So pa tu in tam meseci, ko pride not tudi po 6.000.[/quote]

750 neto je bruto cca 1100 + prispevki delodajalca (in prevoz in prehrana).
Plača ti še regres.
Plača ti čas dopustov, bolniške, seminarjev.
Plača ti seminarje, tečaje.
Kupil je mizo, stol, računalnik, tiskalnik …
Kupil/najel je prostore, kamor je pistavil mizo zate.
Kupuje ti papir, kartuše, pisala, znamke…
Plačuje ti telefon, elektriko, internet…
Plačuje čistilko, da ti počisti delovno mesto…
Plačuje računovodkinjo, da ti obračuna plačo…

Še kaj? Verjetno sem vsaj 1/3 stvari še pozabila.

750 neto je bruto cca 1100 + prispevki delodajalca (in prevoz in prehrana).
Plača ti še regres.
Plača ti čas dopustov, bolniške, seminarjev.
Plača ti seminarje, tečaje.
Kupil je mizo, stol, računalnik, tiskalnik …
Kupil/najel je prostore, kamor je pistavil mizo zate.
Kupuje ti papir, kartuše, pisala, znamke…
Plačuje ti telefon, elektriko, internet…
Plačuje čistilko, da ti počisti delovno mesto…
Plačuje računovodkinjo, da ti obračuna plačo…

Še kaj? Verjetno sem vsaj 1/3 stvari še pozabila.[/quote]

pa saj ti nisi normalna. a da njej vse to plačuje???
eni pa res nimate razčiščenih pojmov, zakaj firma zaposli ljudi, kupi material in osnovna sredstva.

Lani edino 2 meseca 2.000. So pa tu in tam meseci, ko pride not tudi po 6.000.[/quote]

750 neto je bruto cca 1100 +
200 prispevki delodajalca
150(in prevoz in prehrana).
750/12= 62 mesečnoPlača ti še regres.
2000/12= caa 200 mesečno Plača ti čas dopustov, bolniške, seminarjev.
1.000/12 caa 100 mesečno Plača ti seminarje, tečaje.
500 letnoKupil je mizo, stol, računalnik, tiskalnik …
1/5 (5zaposlenih) od 500 = 100 Kupil/najel je prostore, kamor je pistavil mizo zate.
50 mesečno Kupuje ti papir, kartuše, pisala, znamke…
1/5 od 300 = 60 Plačuje ti telefon, elektriko, internet…
1/50 mesečno Plačuje čistilko, da ti počisti delovno mesto…
1/5 200 mesečno = 40 Plačuje računovodkinjo, da ti obračuna plačo…

Še kaj? Verjetno sem vsaj 1/3 stvari še pozabila.[/quote]

recimo da prideš na stroške po zaposlen caa 2500.

Pozabila si še na to, da plačuje s tega še sebe, pa tajnico (hčerko), pa še eno s certifikati pa eno pripravnico.

A ona je pa delala zastonj?

No, točno v takih temah, kjer vprašanje “ste fer” ni diret postavljeno, se vidi kakšni ste ljudje. Če bi vprašali dorekt, bi bile itak vse najbolj kolegialne in fer osebe. Že tisočkrat se je to pokazalo tu gor. CCCC[/quote]

očitno, če bi jo dovolj dobro plačali, ne bi hodila drugam.

v teh temah se pokaže to, da je večini lahko s tujim kurcem po koprivah opletat.
mene res zanima, če bi katerakoli od vas dvakrat premislila, ali bi iz čiste dobrodelnosti ostala v eni firmi in se odpovedala enkrat višji plači.

ne vem, ti hodiš v službo zato, da zaslužiš za svoje preživetje ali zato, ker si tako dobra in te delodajalec rabi?[/quote]

Če bi dobila boljšo službo, bi seveda zamenjala, ampak bi bila pa pripravljena vrnit stroške šolanja. Tebi vem da kaj takega še na pamet ne pade….

Samo, če ni nič podpisala? Zakaj pa bi vračala? Delovno razmerje je dvostransko razmerje, določeno s pisnimi pogodbami. Če nima pisnega dokaza, da mora kaj vrnit, ni dolžna, pika.

haha te kar vidim ja, kak bi delodajalcu dala nazaj dva ali tri jurje, čeprav mu uradno nisi nič dolžna, ampak tako, iz tvoje dobre volje, ker si dobra oseba. daj mu vrni še plačo za to, da tu zabušavaš med delovnim časom na internetu, no, ko si tako dobrodelna.

očitno, če bi jo dovolj dobro plačali, ne bi hodila drugam.

v teh temah se pokaže to, da je večini lahko s tujim kurcem po koprivah opletat.
mene res zanima, če bi katerakoli od vas dvakrat premislila, ali bi iz čiste dobrodelnosti ostala v eni firmi in se odpovedala enkrat višji plači.

ne vem, ti hodiš v službo zato, da zaslužiš za svoje preživetje ali zato, ker si tako dobra in te delodajalec rabi?[/quote]

Če bi dobila boljšo službo, bi seveda zamenjala, ampak bi bila pa pripravljena vrnit stroške šolanja. Tebi vem da kaj takega še na pamet ne pade….[/quote]

Če bi pridno delala in na mesec naredila žnj izdelkov, ki pa jih firma ne bi prodala, a bi potem iz solidarnosti do firme bila tudi pripravljena za tisti mesec pozabiti na plačo?

Za take primere se podpiše pogodba že preden greš na izobraževanje, kjer se natančno opredeli kaj in v kolikem znesku se bo vračalo.

Vzemimo hipotetični primer.

Direktor se zmeni s svojim kolegom, da bo poslal na izobraževanje svojega kolega in da bo kolegu za to “izobraževanje” plačal 10.000€ (ker ima preveč prihodkov in ne želi plačati davka pa malo pošlje denar sem tja).

Delavec tega “izobraževanja” oz certifikata ne bo mogel vnovčit nikjer drugje. A potem naj vseeno ob odpovedi vrne teh 10.000? Ne, če ni podpisal.

Podpišeš pa po lastni presoji in potem, ko so ti vnaprej poznani vsi pogoji.

Jaz sem bil v podobni situaciji. Firma me je poslala na izobraževanje za ISO 9000 presojevalca. Takrat, sem imel že napeljano novo službo, nisem pa še dal odpovedi. Povedal sem, da tega izobraževanja ne želim, a so me vseeno poslali. en mesec po koncu sem dal odpoved. Bre moralnih zadržkov. Podpisal seveda nisem nič, saj konec koncev to izobraževanje ni bila moja želja, čeprav sem na koncu dobil certifikat na moje ime.

Točno tako je.

Za vsako šolanje ali karkoli drugega, je potrebno podpisati pogodbo, (kdo plača šolanje, rok dokončanja šolanja, obveznosti in pravice iz tega naslova.. študijski dopust.pa tudi koliko časa mora ostati potem delavec zaposlen pri delodajalcu, vendar nekje v trazumnem sorazmernem deleže – ne sme se pretiravat)
Drgač pa ima vsak delavec po zakonu pravico se izobraževati (tečaji,…seminarji, strokovni izpiti, študij ob delu…) in delodajalec mu mora to omogočiti)…

in če ni take pogodbe, delavec ni ničesar dolžan, če da sam odpoved.

Imeli smo doma tak primer. Po par mesecih smo dobili iz same zlobnosti položnico da moramo plačat. In če slučajno kaj takega dobiš, ne smeš vržti v koš ampak se pismeno pritožit in poslat priporočeno. Tako smo storili hkrati pa je še sindikat poslal lahko pa tudi odvetnik… pismo, naj stranko pustijo na miru in naj jo ne nadlegujejo, ker ni ničesar dolžna.

Nimaš se česa bat. Vse je tvoje in na tvoje ime. Če ga kaj sirjejo jim samo zagrozi z odvetnikom.

Pač poskušajo grozit, ker se vidi, da so ene butare kot tukaj na monu in se prec poserjejo od strahu .)))

Pogodba o zaposlitvi je merodajen dokument – če je to notri specificirano, da ti je firma to sponzorirala, pa še v prid delodajalca, potem nimaš kaj praskat ;(
Najmanj kar je, ti lahko v času odpovednega roka (torej verjetno 90 dni) ne izplača plač, oziroma v vrednosti vložene investicije v tvoje znanje, lahko celo z obrestmi……….

Lahk ose z delodajalcem dogovorita, da mu vrneš investirane zneske, če bo fer, celo brez obresti ….

Če v pogodbi tega ni, potem se lahko tožarite, vendar se lahko zgodi, da boš za odvetniško pomoč zapravila vsaj še enkrat toliko, kot je bila investicija v tvoje znanje, zato sodna pot v tem primeru ni smiselna…..

(govorim na podlagi izkušnje sorodnika, s sorodnim primerom)

Kaj pa obratno?
Avtorica ima prav, naj menja. Men se dogaja obratno. Firma mi plačala 7.stopnjo, v pogodbi navedli, da moram ostat v firmi, tako dolgo kot je trajalo izobraževanje (ob delu trajalo 6 let), plačali ogromno. In ko se prikažem vesela po mukah in odpovedovanju z diplomo, pa nimajo delovnega mesta zame, odgovor je bil da je to moj vložek (dolgoročni) in da lahko grem drugam in ne rabim vračat stroškov. Tako in še vedno delam 4-izm. turnus kao da imam poklicno šolo, sem pa dipl.inž….Da ne govorim da je ob študiju trpela tudi moja družina itd. Če bi dobila boljšo službo (ta je pač za nedoločen čas, pa dodatki na izm. delo nanesejo), bi se požvižgala na lojalnost taki firmi.

Mene tudi nekaj o teh izobraževanjih zanima, tudi mene podjetje pošilja na seminarje, odločili so se sami, saj jaz nisem hotila iti, bolj so me prisilili pa me zanima, če se odločim za drugo službo, ali mi je dolžnost povrniti te stroške?

Pri nas je bilo tako, da je morala biti pogodba o izobraževanju, kjer je bila navedeno upravičenost do izobraževanja, pa kaj je zaposleni dolžan firmi in še par stvari. Mislim, da davčna stroška ne prizna, če ni dokazana upravičenost izobraževanja – ali pa sem narobe razumela, naj me kdo popravi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close