Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev finančna služba

finančna služba

Zaposlena sem v javnem zavodu, kot vodja računovodsko-finančne službe. Gre za manjši zavod, vse je po domače, tudi z direktorjem smo vsi na “ti”, ker je bil prej eden od zaposlenih, skratka plača v redu, delovni čas še bolje.

Skrbi pa me, ker vem, da so stvari ušle iz rok, v času njegovega mandata smo si nakopali izgubo, tudi pravilniki ne veljajo več, ne ve se kdo pije, kdo plača. Glede na to, na kakšnem delovnem mestu sem, sem mu to že večkrat poskusila predstaviti, zdaj pa vidim, da se me izogiba, tudi pred delavci me je očrnil, tako, da veljam za tečko in špec kahlo. Žalostno, res.

Skupnih kav se zato ne udeležujem več, tudi sicer čezdalje težje hodim v službo, bojim se revizije, bilance so pred vrati, mi pa še iščemo račune od maja meseca. Dvema delavcema in tajnici je čez noč povišal plačo, brez sklepa, samo ustni befel za povečanje na dan obračuna. Pravzaprav so se vsi trije z direktorjem pojavili v računovodstvu in zahtevali popravek plačilne liste. Ker sem vztrajala, da se podpiše pod napredovanje, trdi, da itak podpiše plače in da drugega ne rabim. Tudi ostali delavci so si delo “zelo” poenostavili, celo za tisto, kar imajo nekateri v pogodbah najemamo študente, skratka katastrofa.

Mož pravi, naj si poiščem službo drugje, če sem iskrena bi najraje poklicala inšpekcijo, je vseeno katero, vsak bi kaj našel. V bistvu mi je že vseeno, bojim pa se, da bom na koncu kratko potegnila jaz.

Se mi zdi, da si kot vodja računovodstva tudi osebno odgovorna. Nekaj imam v spominu, da smo se o tem pogovarjali z enimi inšpektorji.

Čeprav, roko na srce, vegrad je tudi kršil zakonodajo s kreativnim računovodstvom (recimo niso nakazovali obrokov kreditov na banko) in dvomim, da bodo računovodje kaj odgovarjali.

Javi ustanovitelju.

čimprej naročite revizijo; itak jo je treba narest vsako leto, ni tako?

Poznam to.Pri eni firmi so me vrgli,ker sem hotela imeti red.Pri drugi ravno tako ampak,ko so bili 2mes.po mojem odhodu papirji zbrkani totalno,me je prišel direktor os. domov PROSIT,da pridem nazaj.Celo pripravljen je bil na to,da sem si sama sestavila pogodbo:)V nos jim je šlo to,da na del.mestu nisem hotela biti na ti,kot ti praviš.Rada sem sproščena ampak zahtevam RED pa čeprav od direktorja.Tudi ti ga moraš,če si vodja.Udari po mizi magar v pričo direktorja,če pa to ni mogoče pa odidi z glavo pokonci.Zahtevaj red!Meni je to enkrat spodletelo(tiste firme ni več:)),sedaj sem pa zadovoljna z uspehom podjetja in stojim za njim.
Pa srečno!

obrni se na računsko sodišče 🙂
prec pridejo in naredijo rabuko

Za vsako mahinacijo sem pripravila navaden list papirja, napisala datum, opravilo oz. najnujnejše podatke, dodala Po navodilu: in dala podpisat nadrejenemu.

pri nas pišejo “uradne zaznamke”, ko jim je kaj takega naročeno. in spravljajo…

Točno to sem tudi jaz delala. Vse te podpisane originale pa sem hranila doma, kopije pa puščala v službi. V naslednji službi, ko me je direktor hotel povišati iz fin. knjigovodje v računovodjo sem omenila, da za kakršnokoli nepravilnost, ki bi jo od mene zahteval (ker to je bilo na dnevnem redu, mučkal na vse mogoče načine, kršil zakonodajo 100 na uro, itd…)
da mi podpiše lastnoročno, s čimer potrjuje, da je to od mene zahteval. Pa mi je rekel, da pa se on na tak način ne bo izpostavljal, ker ne misli po sodiščih in zaporih hodit. No podpisal ni, jaz pa delovnega mesta nisem sprejela. Ostala sem brez službe, pa mi do danes ni bilo zaradi tega niti enkrat žal.

Ne, revizija ni obvezna vsako leto, smo premajhni, poleg tega smo nelikvidni. Za plače je, ostalo je že problem, tudi ustanovitelj mora revizijo podpisati. Podpisovanje odpade, ker noče podpisovati tudi nujnih stvari (npr. računi, potni nalogi). Ima kdo prakso, kako na to gleda računsko sodišče? Kako naj dokažem, da sem ga opomnila, če razen mene v pisarni ni nikogar?

Tudi če je kdo v pisarni in sliši, da si ga opomnila…si prepričana, da bo ta nekdo iskren in bo potegnil s tabo?
Vse kar direktorja opozarjaš glede nepravilnosti, pošiljaj po elektronski pošti, s tem da si urediš, da se ti vrne sporočilo (potrdilo) o prevzemu poslane pošte. Tu boš imela najboljši dokaz.

Javi ustanovitelju. Dolžna si.

Kdo je zavezan k reviziji, najdeš tu:
Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1):
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200642&stevilka=1799
Več o reviziji pa v Zakonu o revidiranju (ZRev-2):
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200865&stevilka=2813

ali si v aktih podjetja opredeljena kot odgovorna oseba?
če si, imaš problem, če nisi, ima glavni problem tvoj direktor, tebi pa kvečjemu v najslabšem primeru grozi izguba službe iz krivdnih razlogov, kar pa lahko izpodbijaš na sodišču, da si delala vse po izrecnih navodilih direktorja. Tudi, če noče podpisat, si si sama delaj zaznamke.

Računsko sodišče pa pride, če jih opozoriš na probleme in če ste dovolj pomembni zanje. Ni nujno, da se odzovejo, ker lahko sami izbirajo predmete revidiranja.

ali si v aktih podjetja opredeljena kot odgovorna oseba?
če si, imaš problem, če nisi, ima glavni problem tvoj direktor, tebi pa kvečjemu v najslabšem primeru grozi izguba službe iz krivdnih razlogov, kar pa lahko izpodbijaš na sodišču, da si delala vse po izrecnih navodilih direktorja. Tudi, če noče podpisat, si si sama delaj zaznamke.

Računsko sodišče pa pride, če jih opozoriš na probleme in če ste dovolj pomembni zanje. Ni nujno, da se odzovejo, ker lahko sami izbirajo predmete revidiranja.[/quote]

Pritrjujem nadine – tudi če on noče ničesar podpisovati, si ti delaj lastne zaznamke (ampak jih ne hrani v službi), da si dne tega in tega po dir. navodilih naredila to in to.

Za vsak slučaj se zavaruj.

Dokazovanje nedolžnosti je lahko zelo drago.

www.arag.si

lp

Kot je rekla že oseba pred menoj, pišite si uradne zaznamke in jih dajte v podpis. In če imate program, le to zavedite vanj, kot lastni dokument. Po podpisu nadrejenega. Dokler vedo, da vas lahko zezajo, vas bodo, zato se zaščitite. Dejstvo je, da je za vse odgovoren direktor ali glavni vodja, kar odredi in njegova naloga je tudi, da pregleda delo podrejenega in v kolikor podpiše, je na strani osebe krivda in ne na vaši.

Najprej storite vse v zvezi z ustnimi odredbami, dajte v podpis. Potem ukrepajte naprej, ker brez pisnih zagotovil ne boste nič uredila. Vendar, če vas že sedaj tako šikanirajo, se pripravite na še hujšo opcijo, odvisno, kaj želite doseči. Če greste v vojno, želim da vam uspe!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close