Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija film Za ograjo

film Za ograjo

Če je kdo gledal včeraj na RTV SLO 2 bi prosila, če napiše, ali so se punce vrnile k mami oz. kako se je končal film. Gledala sem do tja,ko jim je ena ženska dala plašče.
Hvalal

Dober film, mi je žal, da bolje ne poznam ozadja (tematike), da bi bolje razumela…

Dve punci (najstarejša in najmlajša) sta po prečkanju puščave srečno prišli do mame, vendar sta se takoj potem tudi vrnili v puščavo. V domačo vas sta se potem vrnili šele na stara leta…..

Njihovo naselje prepolavlja zaščitna ograda proti zajcem, ki se nadaljuje iz mesta in izginja na obzorju do koder sega pogled… Avstralske belske oblasti si prizadevajo sistematično asimilirati domorodce in v teku je akcija ločevanja malih Aboridžinov od njihovih staršev, da bi za bodočnost vzgojili delovno armado služničadi in poljskih delavcev… Tako se zgodi, da se tri aboridžinske deklice, Molly, njena mlajša sestra Daisy in sestrična Grace proti svoji volji nenadoma znajdejo 1500 milj stran od rodnega kraja, v državnem kampu Moore River, kjer naj bi se priučile navad belcev… Najstarejša Molly zasnuje drzen pobeg in tri deklice so kmalu na svobodi, a z zasledovalci za petami… Pred njimi je 1500 milj dolgo potovanje nazaj in pred njimi je neskončna avstralska divjina. Edini smerokaz v tej neskončni deželi je zaščitna ograda proti zajcem, ki razpolavlja, ne samo Jigalongu pač pa pol države… Drama je posneta po resnični zgodbi in tri deklice predstavljajo danes del takoimenovane “ukradene generacije”.

Zgodba je postavljena v 30-ta leta prejšnjega stoletja, ko so v Avstraliji sistematično “pripravljali” aborigine na suženjstvo belcem. Majhne deklice so pošiljali po 1000 in več km stran, da bi se tam “izučile” za “sužnje” belcem….

Eno so ujeli (ta srednjo) in jo odpeljali nazaj. Ostali dve sta prišli do matere.
Vendar je nas koncu filma bila obrazložitev nadaljne zgodbe. Me je čisto šokiralo, da je zgodba bila resnična (na koncu je pokazalo ti dve punci, danes ostareli domačinki…).
V glavnem na koncu pokaže, da se srečata z mamo in babico, film se je nato končal. Potem pa je dalje pisalo, da so že drug dan pobegnili dalje čez puščavo (ne vem ali obe ali starejša), ker drugače bi jih pač našli in takrat so zadnjič videli mamo. Starejša se je tam kamor je pobegnila poročila in imela dva otroka, vendar so jo ujeli in peljali nazaj tja, kjer je bila kot otrok. Starejšo punčko (tri leta) so ji vzeli, z dojenčkom pa je znova pobegnila domov čez puščavo, kjer živi še danes, prav tako njena sestra. Upam, da sem si prav zapomnila vse, da nisem kaj pobrkala, ampak v glavnem tako nekako…

JAz pa sem pričela gledati film šele bolj proti koncu in ne vem kaj je bila ta srednja punca. Samo prijateljica ali prav tako njuna sestra???? Ker ona je hotela nekam drugam iskati mamo (zato so jo tudi ujeli), pa nisem razumela ali je samo nasedla enemu tipu, da je mama v nekem kraju ali ta punca ni bila njuna sestra?

Ne morem verjeti, da so punce prehodile v resnici toliko km čez tako pustinjo, pa čez puščavo na koncu. Že dosti pred koncem poti je bilo omenjenih 1200 km. Neverjetno… Pa da se je še do 1970 nadaljeval tak primitivizem, da so tem ljudem jemali otroke…Brrr

Hvala za dodatna pojasnila. Sem začela tudi sama gledati nekje na sredini…. Ni mi bilo čisto jasno, zakaj so odpeljali deklice; predvsem ker je je pogosto omenjalo “mešance” . Sem mislila, da jemljejo samo njih….

Mislim, da je bila tudi srednja deklica njuna sestra. In da, verjela je enemu tipu, ki se jim je zlagal, da iz bližnjega mesta pelje vlak do mame, zato je ona odšla na to železniško postajo, kjer so jo potem ujeli.

Me je pa presunil film. Ljudje so (smo) kruti. 🙁 in takšne reči so se dogajale do leta 1970 …. groza.

Nič novega http://www.napovednik.com/tv6114950_za_ograjo_avstralski_film_ponovitev_vps_2140

New Report

Close