fiji
težko boš našla koga, ki je bil v avstraliji in bo mislil, da +ni+ bil na ‘ful dobri turi’…
kaj pa te zanima pri potovanju? avstralija ti nudi toliko različnih užitkov, da bi morala biti malo bolj specifična…
Kar se Fiji-ja tiče….
Koliko je karta do dol?
Koliko stanje hrana, spanje?
Koliko stane potapljanje?
Kakšen je transport med otoki in koliko stane?
Za kako dolgo se po tvoje splača it?
Hvala,
Luka
>Pozdrav
Torej, naj ti najprej odgovorim na vprašanja:
– midva sva letela iz Lj, Amsterdana v Seul in potem iz Seula v Nadi (Fiji). Let sva mela z Korean air ( to je bla takrat -lani maja- najcenejša varianta ) za dve povratni karti pa sva dala cca. 600 jurev. Ni glih pocen, ampak kaj češ…
S hrano pa je tako- če greš v mesto lahko ješ skoraj zastonj ( za par fijiskih dolarjev dobiš skoraj pojedino in če je v tebi kaj gurmana ti bo hrana všeč ( meni osebno ni bila najbolj všeč – zeloooo sladka) ampak ni krize. V turističnih resortih pa boljš da vzameš vse plačano – je kr dražje ampak ne nujno tudi boljše. Midva sicer nisva spala v hostlih ampak bi si upala rečt da niso dragi – ker načeloma Fiji nasploh ni drag – drag je let do njega.
Če se odločiš it dol ( kar ti močno priporočam! ) si planiraj tam vsaj 20 dni. Veliko je za pogledat – veliko templjev, zelo zanimiva narava, ljudje pa so fenomenalni – zelo prijazni in kamorkoli greš ti pomagajo in povejo kaj te zanima.
Glede otokov – midva sva obiskala otok Mana in Matamanoa. Z katamaranom sva se vozila mislim da 4 ure od “kopnega Fijija”. Cene za katamaran sicer ne vem, ampak mislim da imam nekje shranjene neke prospekte z cenami. Bi mogla poiskat. Če te zanima jih bom probala najt.
Snorkanje na otokih OBVEZNO ! Zelo poceni in če maš srečo vidiš zelo lepe ribice, korale in ostale živalske in rastlinske vrste za katere nevem točno kaj bi lahko bili.
No, če te zanima še kaj, mi piši in vprašaj.
Z veseljem ti bom odgovorila če bom lahko.
lp
Tina
Mojca!
NZ je odlična izbira!
Kar se pa otokov tiče, sem leta 2000 videl AU (1m), NZ(1m), Fiji (Viti Levu)(14d), Rarotongo (Cookovi otoki)(10d) in Tahiti(5d). Skupaj v 4 mesecih.
Viti Levu, kopno, ali glavni otok je kar konkretno velik. Je vulkanskega izvora, kar pomeni, da ne ustreza romantični predstavi atola in je precej strm in gorat (so pa zanimivi cross island trekingi in spanje pri domačinih + kawa).
Vsekakor ob misli na Fiji ne pomislim na kokosove palme in resorte ter izležavanje, ampak na konkretno potovanje, druženje z domačini v oddaljenih vasicah, ki so v monsunskem času odrezane od sveta, na poceni življenje in razmere, kot so značilne v tretjem svetu.
Ko (in če) pa se odpraviš na kako otočje, je tam zadeva povsem drugačna (tudi $$).
Cookovi otoki. Rarotnga je največji med njimi. Na njem je letališče. Je pa ta otoček v premer velik cca 8km in s kolesom ga obvoziš v enem dnevu. Zanimiv je cross island treck, ki pa ga tudi z lahkoto narediš v enem dnevu. Je obvladljiv, nič za počet, odličen za snorklat ali izležavat. Toplo priporočam.
Tahiti pa je podobna zgodba kot Fiji. Velik glavni otok, na katerem ni nič poceni in nič posebnega. Služi le kot odskočna deska za romantične počitnice v kočah na kolih v lagunah (bora-bora), backpackerji pa se ponavadi odpravijo v bližnjo Mururoro.
Skratka priporočami ti vsaj 1 mesec NZ (2/3 južni otok, 1/3 severni otok), Fiji, če želiš malce drugačno perspektivo o pacifiških otočjih in rarotongo za urejanje misli in vtisov iz potovanja.
lp, Mitja
Živjo Mitja,
vidim da maš ta otočja v malem prstu. jaz se odpravljam poleti nekam za cca. 4 tedne. Kako pa je na teh otočjih julija in avgusta?a misliš da bi bil problem,če bi šla sama?kako pa se prevažaš med temi otoki?z letalom ali katamaranom?
kolk približno denarja bi rabla za tolk časa?
v glavnem ful bi nekam šla,mam že neki popotniških izkušenj,pa bom očitno šla sama.a bi mi priporočal še kakšno drugo destinacijo?
čau,hvala,Romi.
Živjo Romana!
Sama. 4 tedne. Hmm. Odvisno od popotniških izkušenj in seveda denarja.
NZ je super, vendar če bi želela videti oba otoka v 4 tednih (ne govorim doživet), bi morala vzeti rent-a-car (kar je relativno ugodno). Sicer imaš tudi buse (podobno kot Grayhound v AU in ZDA) vendar počasi napreduješ. Neka zanimiva odbita plaža, kjer bi malo meditiral, te lahko stane cel dan ali pa še nočitev, če sestopiš iz busa. Z avtom je seveda drugače. Potem so še tur busi, ki pa že mejijo na masovni turizem in čredni nagon.
Jaz sem letel z Air NZ preko LA. Svoj čas so imeli ugodno varianto, da si kupil povratno karto do Auclanda in nato si imel možnost dokupovat “dodatne stop-e” po pacifiških otokih. Vsakega za recimo simboličnih 100 USD.
Razdalje med otoki (otočji) -državami so enormne, zato pozabi na karkoli drugega kot letalo. Na posamezne otočke pa greš potem res s katamarali ali manjšimi letali. Recimo Rarotonga- tja priletiš z redno linijo, potem pa te stane let na Ajtutaki (baje najlepša laguna) celo premoženje. Nisem bil.
Drugače pa bi ti za 4 tedne kar težko svetoval: ali je point da vidiš eno državo dobro, ali hočeš dobiti le vtis o regiji…
Lahko je 4 tedne čisto premalo na NZ, lahko pa raziskuješ severni del otoka kakih 10 dni, potem pa še kakih 10 dni na Fijiju in nato na rarotongo počivat za kak teden.
Komot greš sama v te kraje. Nobene panike.
Drugače pa ti ne zdna svetovat, kam pojdi, ker ne vem, kaj pričakuješ od potovanja. Odvisno: vendar sama se boš recimo preveč ukvarjala “sama s seboj in s svojo varnostjo”, če greš recimo v arabijo ali bližnji vzhod. Ampak seveda tudi gre!
Lp, Mitja
Ps: sicer pa se postavlja smiselnost tako velike investicije (v letalsko karto) za tako kratek čas. Jaz vedno delim vrednost karte z številom dni in vidim, kolikšen je izkoristek)
Forum je zaprt za komentiranje.