Festa ob rojstvu otroka
Zanima me kako je zdaj s tem? Decembra pricakujeva dojencka in sva pač mislila met festo kot ponavadi je. Glede na to da se je vse zaostrilo in je prepovedano zbiranje je logično da pač feste ne bo. Ampak kljub temu bodo ljudje ziher prišli da natorijo kot je pač v naših krajih navada, pa da bi kaj spili oz pojedli.
Kako je zdaj s tem sploh? Je kdo v tem tednu dni od kad je sprejet odlok dobil dojencka? Oz kako naj potem pač to speljeva?
Narobe ste razumeli. Zdaj seveda nebi mela feste ko je vse zaostreno, tudi če nebi bilo bi bila festa takrat ko sem jaz se v bolnici z dojenčkom.
Ne vem kako se zdaj to naredi ko pa itak bodo ljudje prihajali na dom ko bom rodila, kljub temu da ne bova imela nič. Ker veste da bodo ziher prišli, kljub temu da bova v sporočilu napisala da ne bo nič.
Baby21722, 18.11.2021 ob 01:16
Narobe ste razumeli. Zdaj seveda nebi mela feste ko je vse zaostreno, tudi če nebi bilo bi bila festa takrat ko sem jaz se v bolnici z dojenčkom.
Ne vem kako se zdaj to naredi ko pa itak bodo ljudje prihajali na dom ko bom rodila, kljub temu da ne bova imela nič. Ker veste da bodo ziher prišli, kljub temu da bova v sporočilu napisala da ne bo nič.
Počakajta do rojstva, bosta videla kakšna bo situacija in kakšni bodo ukrepi.
Ko bosta obveščala druge o srečnem dogodku, vsakemu recita, da v primeru obiska na vajinem domu prosita in želita, da se gre testirati ne glede na to ali je prebolel, cepljen ali necepljen.
Srečno!
Ja pa ne pišite in ne odpirajte vrat, če jim je domet zakrnel. Še vedno jim skozi okno lahko poveš, še prej pa v sporočilih, da glede na situacijo, se naj tudi obiski počakajo. Pa naj zamerijo, če jim covid več pomeni kot lastno in vaše zdravje z novorojenčkom. Kjer bo imunost vsaj pri tebi in otroku se toliko bolj okrnjena. Če se pa bojiš zamer, pa pač na široko odpri vrata.
Baby21722, 17.11.2021 ob 20:32
Zanima me kako je zdaj s tem? Decembra pricakujeva dojencka in sva pač mislila met festo kot ponavadi je. Glede na to da se je vse zaostrilo in je prepovedano zbiranje je logično da pač feste ne bo. Ampak kljub temu bodo ljudje ziher prišli da natorijo kot je pač v naših krajih navada, pa da bi kaj spili oz pojedli.
Kako je zdaj s tem sploh? Je kdo v tem tednu dni od kad je sprejet odlok dobil dojencka? Oz kako naj potem pač to speljeva?
Če res nimaš konkretnih degenov v žlahti in okrog sebe, prvih par mesecev ne bo prišel nihče. Porod izmuči žensko, bioritem ji postavi na glavo in vsak ki ima vsaj malce EQja, prvih par mesecev ne bo težil.
Ne vem, od kod si doma, ampak te navade, da si obiski kar kljuko podajajo pri novorojenčku, so hvala bogu večinoma že stvar preteklosti. Tudi v šoli za starše zadnja leta opozarjajo, da je treba novorojenčka pazit, sploh če se rodi v zimskih mesecih.
Mala štručka nima čisto nobene koristi od tega, da si jo podajajo iz rok v roke, je pa zanjo to lahko usodno.
Covid, ja, zdaj se vsi samo o covidu pogovarjamo. Tega se zlasti vidva z možem pazita. Ne želiš si zboleti tik po porodu, verjemi. Za dojenčka so pa druge stvari ravno tako ali še precej bolj nevarne. Pri rota virusu bo hitro pristal v bolnici zaradi dehidracije, RSV je smrtno nevaren za tamale, bognedaj da norice faše,…
Ena od prvih stvari, ki se jih boš morala kot mama naučit, je da je otrok na prvem mestu, ne zlahta.
Kdor bo razumel, bo počakal, kdor ne bo, pa itak ne bi iz pravih razlogov na obisk prišel, tako da je čisto vseeno.
Pa še en praktičen nasvet, pri nama so starši (oboji, pa z nobenimi ne živimo skupaj) prijazno priskočili na pomoč in počastili vsak svojo zlahto in pokazali prve fotke. Tako nihče ni imel občutka, da otrok ni bil ustrezno “zalit”, mi smo imeli pa mir.
Ne razumem, kako bodo prihajali? Taborite v kakšnem parku? Na železniški postaji? Živite v krdelu? Kakšne primitivce imaš ob sebi, da jim ne zaleže beseda, da ne želiš obiskov, če nimajo pet dek možganov, da jim v teh časih to ni jasno? Če ti je več do feštanja z glupimi primitivci kot do otroka, potem ti itak ni pomoči. Še ena tistih, ki ji je otrok nujno zlo, da lahko razkazuje fensi voziček na FB, pa zato ker ga ima tudi katera od kardašijank. Pametni mamici – in kaj vrednemu očetu – na kraj pameti ne pride, kako bi v času različnih virusov dom novorojenčka spuščali folk.
Če bi karkoli bilo, bi bilo ko sem v bolnišnici. In na žalost nimam niti slike ko sem noseča se, tako da ne, ni mi do razkazovanja na fb ker ga niti nimam in zdravje otroka mi je pa seveda najpomembnejše.
Rekla sva da nič ne bo pa so sosedje rekli da pa malo pridejo da vsaj nazdravijo, tudi moji in njegovi sodelavci so rekli da bodo prišli pa čeprav nič ne bo (feste kot ponavadi je). Starši so rekli da pridejo ker so itak družina in kako potem to zgleda da njih nebi bilo, sosedje pa sodelavci bi pa bli.
Glede na to da sva vsem rekla da nič ne bo pa bodo kljub temu prišli.. to me je zanimalo.. ker nekaj pa ja moraš dat na mizo, partner pa ziher ne bo zaprl vrata pred nosom ker korona gor al dol, ne spodobi se in ni lepo – zamere.
Drugače pa mislim da je boljše da komentirate tisti ki dejansko veste kako postopat v takem primeru, tisti ki ste v tem času postali starši oz je vaš sorodnik postal starš in ne tisti, ki ste prišli samo kritizirat in ljudi spravljat v slabo voljo 😉
Meni niso ustrezali obiski takoj po porodu, po preteku 2 mesecev so začeli počasi kapljati NAJAVLJENI in predhodno dogovorjeni obiski, pa ni bilo nobene korone, rodila sem pa spomladi, ko tudi druge okužbe niso več bile tako nevarne. Kaj šele zdaj! Pa kakšni loji so to od ljudi, da kar uletavajo brez najave, brez vprašanja, brez odgovornosti? Oprosti, ampak jaz bi nenajavljenim na vratih povedala, da nam trenutno ne paše, da pa lahko naslednjič pokličejo in se boste dogovorili, kdaj lahko pridejo.
Predstavljaj si, da eden od teh nenajavljenih primitivcev tvojega moža okuži s korono med tem ko si ti v P (tudi če je cepljen je to zelo možno, pri taki masi ljudi ki se bodo očitno zvrstili). Z otrokom prideta domov, okuži še tebe in otroka. Čez par dni je otrok v intenzivni na pediatrični, vi2 pa trepetata za njegovo življenje. Poleg okrevanja po porodu, stresa in hormonskega vrtiljaka ti prebolevaš še korono. Si upaš tvegati ta scenarij?
Btw, poznam 4 mamice, ki so rodile v času korone. Nobeni ni niti na misel padlo, da bi imeli kako fešto. Ena celo ni sprejemala nobenih obiskov 3 mesece, biti lastnih staršev. Z drugimi smo se dobili zunaj. Malo imaš pomešane prioritete. Sodelavce naj časti v službi, sosedom pove, da bo fešta spomladi, ko bo otrok star 6m. Starši pogojno ok, če so cepljeni, testirani in se znajo obnašat.
Baby21722, 26.11.2021 ob 08:19
Če bi karkoli bilo, bi bilo ko sem v bolnišnici. In na žalost nimam niti slike ko sem noseča se, tako da ne, ni mi do razkazovanja na fb ker ga niti nimam in zdravje otroka mi je pa seveda najpomembnejše.
Rekla sva da nič ne bo pa so sosedje rekli da pa malo pridejo da vsaj nazdravijo, tudi moji in njegovi sodelavci so rekli da bodo prišli pa čeprav nič ne bo (feste kot ponavadi je). Starši so rekli da pridejo ker so itak družina in kako potem to zgleda da njih nebi bilo, sosedje pa sodelavci bi pa bli.
Glede na to da sva vsem rekla da nič ne bo pa bodo kljub temu prišli.. to me je zanimalo.. ker nekaj pa ja moraš dat na mizo, partner pa ziher ne bo zaprl vrata pred nosom ker korona gor al dol, ne spodobi se in ni lepo – zamere.
Drugače pa mislim da je boljše da komentirate tisti ki dejansko veste kako postopat v takem primeru, tisti ki ste v tem času postali starši oz je vaš sorodnik postal starš in ne tisti, ki ste prišli samo kritizirat in ljudi spravljat v slabo voljo 😉
Ali o tem, kdo bo prišel k vam na obisk odločajo drugi ali vi? Lepo je vsem treba povedati ne samo to, da ne bo fešte, ampak da NE sprejemate obiskov do nadaljnjega. Celo pri starih starših in drugih bližnjih sorodnikih bi bila jaz zelo pazljiva in bi počakala do prvega sprehoda (14 dni) in se z njimi dobila na prostem, brez dotikanja dojenčka in na razdalji seveda. Razen če gre za upokojence, ki so ves čas doma, cepljeni in v času epidemije živijo čim bolj izolirano, brez obiskov itd.
Pomembno je, da po rojstvu dojenčka in v času tvoje porodniške oblikujete mehurček s čim manj stiki. Partner naj dobro izkoristi očetovski dopust in ga po potrebi še podaljša, če gre, da boste vsaj prvi mesec čim bolj izlorirani. Potem pa mora zelo paziti pri stikih, dosledno nositi FPP masko in se redno samotestirati, četudi je cepljen.
O feštah in obiskih pa nehaj razmišljati. Če ne znaš sama reči ne sosedom in sodelavcem in ne vem še komu, se izgovori na priporočila zdravnikov – torej, da je zdravnik prepovedal obiske in da boste naredili piknik pomladi.
No, jaz imam izkušenj iz prve in druge roke kar nekaj. Nobene feste za otroka. Razen pri tistih, ki so bili rojeni poleti, ko so bile razmere precej drugačne in smo bili lahko zunaj. Pa še to samo najožji sorodniki in prijatelji.
Iz lastnih izkušenj, kdor je meni v tej situaciji, kot si ti zdaj, rekel “korona gor ali dol”, si je za doooolgo časa zaprl vrata v moj dom. Takim ljudem pač ni možno zaupat in jih spustit v bližino novorojenčka.
Ti tega očitno še ne razumeš, tvoj mož še manj, sem pa prepričana, da vama bo postalo jasno, ko bosta v porodnišnici držala v rokah tri kile težkega mladička, ki ga bo treba pri življenju obdržati in poskrbeti zanj. Takrat se instinkt vklopi, ne razmišljaš več o sosedih.
Še praktičen nasvet, če je možu tako težko koga zavrnit, naj ga pač ne bo doma takrat, ko naj bi ljudje prišli na ne-festo. Naj bo recimo pri starših na večerji. Ampak to morajo bit starši razumni in sodelovat, ne da bodo oni potem vse svoje sosede v bajto privlekli.
Forum je zaprt za komentiranje.