Feminizem v najboljši luči!
Mene zanima mamič, zakaj se ti ne moreš ubraniti nasilja? Kar naprej lapaš o tem nasilju, tako, da me resnično zanima kako ženske izvajaoj nasilje nad tabo in predvsem zakaj se ne moreš ubraniti?
Saj vednar ne pišeš kar nekih čvek sem gor? Ali pa vendarle,kar pišeš neke čveke pa nimaš v resnici nobenih izkušenj z nasiljem s strani ženske?
Hja, v bistvu ga niso….ker so fasali na grbo vse delo, ki ga sicer opravljajo ženske…in
so bli bifeji prazni….zato se je pa reklo temu dnevu “dolgi petek” (Long Friday) , ker
se je moškim tako zelo vlekel….[/quote]
Aha. Samo ta tvoja interpretacija je bolj mitološka. Ne sociološko podprta. V resnici se jim ni izplačalo afne guncat. Vprašaj po elektronski pošti takratne feministke, zakaj …[/quote]
Hja ne bi rekla… glede da so po tem “guncanju afen” dosegli precej sprememb
zakonov na bolje….in imajo še danes največjo zastopanost žensk na svetu v vladi
in povsod…
Aha. Samo ta tvoja interpretacija je bolj mitološka. Ne sociološko podprta. V resnici se jim ni izplačalo afne guncat. Vprašaj po elektronski pošti takratne feministke, zakaj …[/quote]
in povsod…[/quote]
Islandija oz. Skandinavija nasplošno je povsem drugačna glede enakopravnosti žensk.
Pri nas so ljudje še vedno čisto zgroženi, če si ženska namisli hobije, če rada potuje.
Veliko sem prepotovala in ja tam gor na severu je za ženske najbolje. Njim ni nič čudno, če si ženska privošči in privezana doma na štedilnik. Greš pa na jug pa čisto druga pesem, stokrat hujše kot pri nas. Žensko tam smatrajo, da je pač gospodinjski aparat.
Poglej, tu je problem, ki je dvoplasten, prvi je to, kaj ljudje smatramo za enakopravnost, drugi pa je kaj je delodajalcem enakopravnost……….. Ženske ste na vašo nesrečo priviligirane, v službah zaradi organa in dejstva da ste edini spol ki je lahko noseč, delodajalcu se pa s tem ne ljubi ubadat, kaj češ, tako kot imaš ti PRAVICO bit noseča tako ima VSAK delodajalec PRAVICO zaposlit tistega zaradi katerega meni da bo njegovo podjetje na boljšem, in če ima ta tisti pač pimpeka, je to pač tako……..
To je njegova pravica in svoboda…. to da se pa ve počutite neenakopravno obravnavane, pa je pač nekaj kar je, ampak tega ni moč popravit, no trudijo se, ampak ustvarjajo s tem nove težave, tako znane KVOTE se imenujejo, ki pa so zanimivo samo na mestih ki bi jih ženske rade, ne pa recimo v rudarstvu, gradbeništvu, zakaj tam ne bi uvedli kvot? Ker to ženskam seveda ne ugaja.
Skratka zaradi jamranja določenih aktivistk imamo zdaj eno zmešnjavo kjer ironično najboljšo potegnejo maldi moški……
Jaz štekam, ampak ti nočeš štekat, da to delodajalcev NE ZANIMA….. oni vidijo številke in dodatno delo, ki jo prinese noseča ženska, NE MOŠKI……….
In najbolj efektiven in smiseln način da se temu izognejo je da zaposlijo moškega……….
Nima tu veze enakopravnost, to je stvar ekonomije in številk in količine dodatnega dela zaradi ženske nosečnosti (potencialne)
Saj jaz se strinjam s tabo, ampak to delodajalcev NE ZANIMA, ampak vprašanje je, kje se konča enakopravnost in začne njihova svoboda IZBIRE delavca?
Dandanes imam feeling da vsaka ženska ki ni zaposlena na razpisu in dobi službo moški je takoj v neenakopravnem položaju, ker da katea ni dovolj sposobna to pa res ne 🙂
Matkic in še marsikateri junaki moškega spola tukaj, imate res hude težave s sposobnostjo sprejemati drugačna mnenja. In ker se tega ne zmorete zavedati (ker vam pač vaš omejen um & ego ne nudita te priložnosti) z vami ni izziv debatirati. Meni ste v 90% dolgočasni za zjokat se. Na tem forumu sploh ne obstajajo neke diskusije v pravem pomenu besede, ampak je eno samo prepucavanje, žaljenje, filanje ega, sovraštvo in še kopico drugega. Niti enkrat še nisem zasledila stavka “Hmmm, morda imaš pa prav, še nikdar nisem pomislil o tem iz tega zornega kota. Bom razmislil, pa se še javim.“. To je verjetno pravi si-fi za redne udeležence, ki neprestano tarnajo, kako najboljši moški in najboljše ženske itak ne visijo na tem forumu, a vam hkrati ne potegne, da s takimi izjavami ščijete v veter. Mogoče obstaja kakšna redka izjema, a jaz je še nisem imela priložnosti opaziti.
Vsakič znova ne morem dojet kako brezkompromisno ste prepričani v svoj prav in prav tragično je, kako se celo pokroviteljsko zabavate ob najbolj šovinističnih mnenjih, stiskah drugih, da sploh ne govorim o drugače mislečih predstavnicah ženskega spola. Saj vem, vam je smešno, v resnici je pa patetično za zjokat.
Vsak dan bolj se zavedam kok čudovite kolege in prijatelje imam, polne življenja, brez nekih mačističnih egotov in z nekim zdravim spoštovanjem do žensk, zaradi katerega jih tretirajo kot partnerice in prijateljice … Med ljudmi obstajajo vezi, ki jih večina vas tukaj ni sposobna doumeti in jih tudi ne bo, dokler boste polni sovraštva, šovinizma in pokroviteljstva.
Zdaj pa kar spet zlijte ves svoj gnev spet ven in mi povejte kako frustirana, grda in ne vem kakšna še sem :)) drugega itak niste sposobni, razen kakšnega poskusa biti smešen ostalim sotrpinom.
Kako ji naj dam prav, če pa ne razume da je kapitalizem številke in ekonomija in profit, ne pa enakopravnost in materinstvo.
Pa še strinjal sem se daj e neenakopravnost, ampak sprašujem vas, kaj se pa vam ženskam zdi, a če je podjetje 100% v vaši lasti ali nimate VE same PRAVICE izbrat osebe katero želite? Kje se začne oz. konča vaša PRAVICA razpolagati z vašim premoženjem in procesom delo in začne tuja enakopravnost?
Tega mi nobena ženska ne zna odgovorit.
Če jaz ustanovim firmo s svojim lastnim kapitalom, se meni osebno zdi, da imam samo jaz pravico odločat kdo bo zaposlen v njej kajne? Je to neenakopravno? Če se lastnik firme odloči da želi v firmi same moške, ker mu tako ustreza in se mu zdi da bo zato bolj efektiven in dosegal boljše rezultate je zato dober gospodar ali je zato neenakopraven do žensk? Kje je tista meja, kjer lahko 100% trdiš da je nekaj enakopravno drugo pa ne, oziroma kdaj je lastnik firme izgubil pravico odločanja?
Torej katera mi bo odgovorila, če oseba ustanovi firmo, zgradi stavbo in je 100% lastnik, ali se vam osebno zdi, da ima PRAVICO odločat koga želi (na podlagi njemu subjektivnih odločitev) v lastnem podjetju ali ne?
Kako ji naj dam prav, če pa ne razume da je kapitalizem številke in ekonomija in profit, ne pa enakopravnost in materinstvo.
Pa še strinjal sem se daj e neenakopravnost, ampak sprašujem vas, kaj se pa vam ženskam zdi, a če je podjetje 100% v vaši lasti ali nimate VE same PRAVICE izbrat osebe katero želite? Kje se začne oz. konča vaša PRAVICA razpolagati z vašim premoženjem in procesom delo in začne tuja enakopravnost?
Če jaz ustanovim firmo s svojim lastnim kapitalom, se meni osebno zdi, da imam samo jaz pravico odločat kdo bo zaposlen v njej kajne? Je to neenakopravno? Če se lastnik firme odloči da želi v firmi same moške, ker mu tako ustreza in se mu zdi da bo zato bolj efektiven in dosegal boljše rezultate je zato dober gospodar ali je zato neenakopraven do žensk? Kje je tista meja, kjer lahko 100% trdiš da je nekaj enakopravno drugo pa ne, oziroma kdaj je lastnik firme izgubil pravico odločanja?[/quote]
Će bi imela firmo in otroke, bi razmišljala takole. Ja, mlada ženska bo v porodniški, bo na negi. Moški verjetno ne bo. Ampak tudi jaz sem bila na porodniški, tudi jaz imam otroke. Zato moram biti solidarna. Poskušala bi delati na tem, da bi bili delavci zadovoljni, da bi čutili, da so del kolektiva. Taki najbolje delajo. Težila bi k temu, da bi bilo približno pol pol glede na spol, če bi bil seveda ustrezen kader. Recimo, če iščeš učitelje sociologije moške težko najdeš.
Načeloma pa so mi najboljši mešani kolektivi glede na spol.
Predvsem pa gre najbolje tisitm firmam, kjer gledajo tudi na človeka, ne le na dobiček. Ne bi pa podpirala lenobe, to pa ne.
Če jaz ustanovim firmo s svojim lastnim kapitalom, se meni osebno zdi, da imam samo jaz pravico odločat kdo bo zaposlen v njej kajne? Je to neenakopravno? Če se lastnik firme odloči da želi v firmi same moške, ker mu tako ustreza in se mu zdi da bo zato bolj efektiven in dosegal boljše rezultate je zato dober gospodar ali je zato neenakopraven do žensk? Kje je tista meja, kjer lahko 100% trdiš da je nekaj enakopravno drugo pa ne, oziroma kdaj je lastnik firme izgubil pravico odločanja?[/quote]
Ti že par let trajbaš tole lajno….ampak tkole da ti poenostavim:
Če postaviš ene kirterije za zaposlovanje, ki so ponavadi izobrazba, izkušnje, priporočila
itd . – potem je čista poslovna etika ta, da izbereš kandidata, ki te kriterije izpolnjuje, NE
GLEDE NA SPOL….in ne potem reči – “joj, tale je sicer najbolj izobražena, najboljša ,
ampak sori, je ženska in ne pride v poštev, ker bo nekoč na porodniški?”
Ker pravemu delodajalcu bo važno, da bo delo dobro narejeno in ne tistih par mesecev.
In ja, če kot kriterij za zaposlovanje postaviš spol, je to diskriminacija.
Seveda, povedala si dobesedno tipičen ženski odgovor in spoštujem ga, to je vaš način ki ga deloma narekuje vaš ženski čut za soljudi in meni je čudovit.
Ampak pozabljaš da si takšen način razmišljanja v Sloveniji komaj katera privatna firma lahko privošči…. ker se zaradi situacije gleda na vsak cent, in dajmo reči bobu bob, in povedat da so mlade ženske precej večji strošek podjetju tako finančni kot časovni, in to je razlog da raje vzamejo moškega, to da to pač izveni kot neenakopravno je pač neprijetno naključje….. v povprečju ima delodajalec VEČ stroškov z žensko kot z moškim, in to je številka ki jo delodajalec vidi gleda in analizira in na podlagi tega se odloči, kar je ekonomsko smiselno in realno, nenazadnje je njegovo podjetje kajne?
Če podjetnik ima na voljo dva delavca, moškega in žensko, 25 letnika in četudi je ženska za odtenek boljša reciva 100% proti 90% moškega, in delodajalec izračuna na podlagi pavšalnih izračunov da v primerjavi z žensko moški prinese vseeno več dobička in manj obremenitev (iskanje nadomestila) in se zato pač odloči da ne bo tvegal z žensko zaposlitvijo je to neenakopravnost ali njegova svobodna volja v njegovem podjetju?
in povsod…[/quote]
Islandija oz. Skandinavija nasplošno je povsem drugačna glede enakopravnosti žensk.
Pri nas so ljudje še vedno čisto zgroženi, če si ženska namisli hobije, če rada potuje.
Veliko sem prepotovala in ja tam gor na severu je za ženske najbolje. Njim ni nič čudno, če si ženska privošči in privezana doma na štedilnik. Greš pa na jug pa čisto druga pesem, stokrat hujše kot pri nas. Žensko tam smatrajo, da je pač gospodinjski aparat.[/quote]
Kdo je pa tako hudo zgrožen nad tvojimi hobiji in potovanji? Kdo te pa tako hudo omejuje? A pišeš iz Savdske Arabije?
in povsod…[/quote]
Katere spremembe so dosegle takrat?
So delodjalci, ki gledajo samo kako bi čim več izželi iz delavca.
So pa tudi delodajalci, ki želijo dobro vzdušje. Ki se trudijo, da so delavci lojalni firmi, ker jim je fajn, ker je delovno okolje dobro.
Kaj misliš, da je na dolgi rok bolj donosno?
Tisti tvoj način ali pa ta drugi, moj način? Tisti prvi bodo pogosto hodili na bolniško, čeprav nimajo otrok, ker jim bo delo dosadilo. Drugi pa bodo videli, da je delodajelec človek z velikim Č ne bodo toliko bolani, predvsem pa bodo z veseljem delali. Ja, tudi matere so take.
Forum je zaprt za komentiranje.