februarsko branje
Prebrala Veliki rajh 1964. Gre za kriminalko, ki se dogaja v Velikem rajhu, pri čemer je zgodovina spremenjena – Nemčija je v drugi svetovni vojni zmagala. Dobro napisano, zame, ki o zgodovini praktično nič ne vem, zelo prepričljivo kar zadeva zgodovinsko ozadje. V redu, ampak imam še vedno raje Folletta.
Sedaj bom najbrž prebrala prvo knjigo iz mladinske zbirke Vsesvet. Ne vem še, sem malo bralno počasna, ker sem pravkar zamenjala službo, pa v službi imam ogromno branja in študija, tako da se težko zberem še doma.
@eva123* sem ravno zadnjič videla v eni knjigarni prevod Sushi for beginners in sem si mislila, no, saj je kar trajalo, da so jo prevedli, jaz sem jo prav z užitkom prebrala pred nekaj leti.
Sicer pa sem sinoči končala Kri iz črnila (Funke) in začela V družbi srečnih žensk (damska detektivska agencija). Od mladinskih me čaka še peta knjiga Skrivnosti hiše Pajkovski in že ki si jo je naša izposodila v knjižnici (ne najdemo našega izvoda!), mislim, da bom še enkrat prebrala Hrošč leti v somraku (Maria Gripe) – če bi jo kdo slučajno prodal, jo takoj kupim, nimam pojma, komu smo jo posodili in nič ne upam, da bo prišla nazaj.
Potem pa spet h “knjigam za odrasle” 😉
Kitty
O, njene knjige sem jaz vzela za otroke, potem sem pa vse sama prebrala.
Sin je dobesedno obseden s Potterjem, jaz sem pa na dušek prebrala obe knjigi iz črnila, Zmajev let (al neki takega), pa še eno, samo ne spomnim se naslova…
Meč v tišini od Lian Hearn se tudi prebere na dušek, pa Michelle Paver – vse njene knjige o Toraku in Volku, pa tiste fuuuuul zanimive in mene je prijelo, da bi se preselila kar v Afriko – zbirka knjig o detektivki iz Bocvane (začne se s slavno Prvo damsko detektivsko agencijo)…
Avtor: mitzie
Datum: 05-02-07 16:33
Pogovori s Hitlerjem. Ne vem zakaj, ampak ta način razmišljanja o neki naciji, ki se počuti večvredno, me strašno, strašno spominja na današnje čase, ko Američani ”rešujejo” svet. Nekatere stvari se verjetno nikoli ne spremenijo, samo v drugačnem peketu jih dobimo.
Mietzie, kdo je avtor te knjige?
Prebrala eno izmed knjig iz zbirke Vsesvet (mislim, da 4. del). V osnovni šoli bi verjetno celo zbirko prebrala na dušek. Danes – se mi ne ljubi. Bi pa knjigo priporočila navdušencem nad fantastiko (dobre so npr. reference na popo kulturo, pa duhovito razmišljanje glavnega junaka v tej knjigi). Jaz svoje potrebe po njej zadovoljim s Harryjem Potterjem in trilogijo Njegova temna tvar.
Začela Odveč srce, Brine Svit. Sem nekako na 50. strani in bom prebrala do konca. Mi je všeč, a ne padam skupaj od navdušenja. Mogoče še bom. Pamuka in Ime mi je rdeča se zaradi debeline še ne upam vzeti v roko. Zadnje čase nimam potrpljenja za daljše knjige. Mogoče zato tudi ne bom prebrala celega Vsesveta.
lp v lep sončen dan
b.
Eh, spotoma prebrala dve “ženski” knjigici, nič posebnega …
Maja Gal Štromar: Lju.beznica
Ne vem, ali sem butasta, ali pa nemara ne dovolj prefinjenega duha, vsekakor pa mi očitno manjka ženskih hormonov … V knjižici na 140 straneh za moj okus veliko preveč “copy-pasta” … Absolutno ne štekam.
Susan Smith Nash: Portret nemirne Američanke
Branja sem se lotila, ker je bilo slišati precej pohval neke njene druge knjige …
Forma:
Pisemski romanček – junakinja nenehno pisari sestri in dvema frendoma (od kod ji čas & volja?) … Malo nerodno je, ker v pismih razlaga vse, kar mora bralec vedeti, vendar sploh ne sodi v pismo dotični osebi. Bolje bi bilo, če bi pisma prekinjala z “normalnim” pisanjem in tja tlačila zgodovino svojega odnosa z vsakim od naslovnikov. Še najbolje pa bi bilo, če bi si izbrala kako drugo obliko, primernejšo za to, kar ima povedati. Tako pa je to “navadno” pisanje, le da vrženo v pisma. Kar ustvari en tak precej neroden vtis.
Vsebina:
Kaj jaz vem – po prvi tretjini sem ugotovila, da me pzp. ne zanima, kaj mi ima tale junakinja povedati. Ali bo vzela službo ali ne, kakšni so njeni odnosi z bivšim, kakšni so njeni materinski občutki krivde … Ne vem, zakaj, ampak njene patnje me absolutno niso pritegnile. Še manj poglavje z naslovom Valentinovo, kjer bralca čaka šolsko opisovanje misli velikih mislev o ljubezni – avtorica je organizirano bitje, pa je šla lepo od Platona pa skoraj po vrsti po zgodovini naprej … Čemu?
Skratka, da ne bom izzvenela kot ena coprnica: slab februarski okus mi še vedno popravlja Gozdni duh Gorana Samardžića, tudi Zoran Ferić je bil OK. 🙂
u Katja hvala, da si namesto mene preverila romanček Lju.beznica. Sama sem ga namreč imela v planu, pa nekako nisem prišla do njega, ker je v knjižnicah preslabo zastopan, na pamet pa knjig tudi ne kupujem, čeprav jih veliko. Sedaj zagotovo z Lju.beznico ne bom izgubljala časa, ker tvojemu okusu zaupam:-)
v preteklem tednu sem prebrala Zgodovino ljubezni, ki me je zelo navdušila in jo resnično priporočam. Z užitkom sem prebrala tudi Vidmarjeva pisma Karmeli Kosovel in se “naslajala” ob Vidmarjevi ranljivi odprtosti sploh ob spominu na njegovo siceršnjo resno držo. Nazadnje pa kar prehitro pogoltnila Fowlesovega Zbiratelja (edine njegove prevedene knjige, ki je še nisem prebrala doslej). Kaj naj rečem, dobri stari Fowles. Sedaj imam spet v rokah eno vzgojno knjigo, potem pa še ne vem 🙂
@Katja re: Maja Štromar – meni že njeno srednješolsko pisanje za šolski časopis ni bilo všeč. Samo neko “kukr globokomiselno pisanje v resnici pa lapanje”. Njenih odraslih stvari se mi sploh ni dalo brat.
Kitty
@Aja: hvala za zaupanje, že zardevam. 😉
@Kitty: No, torej nisem edina s takšnim mnenjem … Mi je kar malo odleglo, sem se že zbala, da bom koga – morda po nepotrebnem – odvrnila od branja. Kadar so vtisi od knjige še sveži in v katero koli smer močni, se včasih prehitro lotim udrihanja po tipkovnici, sploh odkar so mi za to na voljo Knjižni molji. Se bojim, da sem s tem kakšni knjigi že naredila krivico …
Zadnji teden februarja sem brala sama priporočila s tega foruma: Pojdi, kamor te vodi srce (lepo napisana zgodba, ampak spet ne tak presežek), Naravni roman (hm, če me kdo vpraša, za kaj gre, ne bom znala povedati, je pa stvar izvirna in intrigantna) in Tek za zmajem (v angleščini; res težko odložljiva knjiga, v kateri pa je za moj okus malce preveč neverjetnih naključij).
Na splošno sem zelo zadovoljna!