Najdi forum

Fax na računalniku

Ejla,

do nedavnega sem se ubadala s problemom klicnega dostopa do interneta (na srečo je to preteklost :)). Tam sem imela uštimano, da se lahko sprejemala in pošiljala fax-e preko računalnika. Sedaj, ko imam ADSL pa mi to ne deluje oz. ne vem kako se to uštima, da bi mi laufalo preko ADSL povezave.

Je kdo majster na tem področju?

thx

Naši SRČKI so pravi "borci" dajejo nam zgled, kako se boriti za življenje! Lep pozdrav, Mateja

Fax preko ADSL-a ni mogoč.

Mogoč je samo preko klicne linije, bodisi isdn, ali analogne.

Če pa imaš paket dvojček/trojček, kjer imaš tudi telefonijo, potem
samo vključi fax v tf. izhod pa bo delovalo.

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Ne, ne vem, če sva se prav razumela. Nimam posebej fax enote. Sem pošiljala kar preko programčka, za pošiljanje fax-ov preko računalnika.

Kljub temu, da imam IP telefonijo, mi to ne bo prišlo prav….vsaj mislim.

Naši SRČKI so pravi "borci" dajejo nam zgled, kako se boriti za življenje! Lep pozdrav, Mateja

Ja in kateri programček je bil to.

najbrž je bil kakšen fax programček, ker med pošiljanjem
faxov nisi bila na internetu.

malce bolj opiši kakšno stanje je takrat bilo.

kakšen fax si imela (ne filozofskega), temveč imela si nek
modem ali kaj podobnega.

Mislim, da se je imenoval “fax console”. Ne nisem bila na internetu, ker takrat smo imeli še “klicni dostop” in ko je pošiljal fax nisi smel biti na internetu.

Fax je potemtakem uporabljal modem, ki je bil vgrajen v računalniku (nimam pojma ne za znamko ne za oznako), ko pa nisem uporabljala fax-a sem preko istega modema dostopala do interneta.

Sedaj pa imem ADSL z IP telefonijo.

Rabite še kakšen podatek, ker trenutno ne vem, kaj bi še lahko napisala 🙂

Sedaj pa imem ADSL z IP telefonijo

No če imaš fax še vgrajen v računalo ima tudi izhod, kjer je
najbrž še “vštekan” kabel – in če ta kabel priključiš v modem,
tam kjer je sedaj telefon – ali ti pošlje fax ?

Tudi sam sem nekoč davno uporabljal ta način. Klicni dostop, Fax-modem kartico in SW, ki je bil običajno priložen temu modemu. Kot praviš, tudi jaz nisem mogel uporabljati hkrati oba načina (internetna povezava in fax). V kombinaciji z skenerjem sem poslal sem ter tja tudi kakšen fax.

Z ADSL povezavo pa sem se znašel drugače. Kdorkoli je že pač rabil fax, sem ga poklical in pobaral za e-mail. Če je bil potreben na dokumentu tudi moj podpis sem enostavno podpisan dokument poskeniral in mu ga kot sliko poslal po e-mailu (ta slika dokumenta je tudi veliko bolj kvalitetna kot dokument poslan preko Fax software-a).

Če imaš v compu še vedno Fax-modem kartico in inštaliran SW zanjo bi morda z pretikanjem telefonskega kabla vanjo in klicnim dostopom (v Network Connections bi bilo potrebno ustvariti posebno povezavo za klicni dostop -> in jo posebej na telefonskem računu plačati) morda uspela aktivirati stari način dela. Torej kadar bi hotela poslati fax, bi morala aktivirati to klicno povezavo.

LP
Dare

S prehodom iz običajne telefonije na IP telefonijo se zate ne bi smelo spremeniti nič. Če imaš na IP telefonijo priklopljen analogni telefon je postopek popolnoma enakl kot je bil včasih – na mesto analognega telefona priklopi fax modem iz računalnika. Pri svojem ADSL ponudniku lahko zahtevaš tudi dodatno števiko, ki bo namenjena le faxu. Če pa imaš na IP telefonijo priklopljen IP telefon in nimaš analogne linije je sitnosti nekaj več. Potrebuješ ali dodatni element t.i. terminalni adapter (zahtevaš ga pri ADSL ponudniku), ki ti bo IP telefonsko linijo “pretvoril”v analogno telefonsko linijo kjer postopaš kot je omenjeno zgoraj ali pa fax server program, ki ti bo znal odsimulirati fax namesto IP telefona npr. http://www.freedownloadscenter.com/Business/FAX_Tools/Fax_Voip.html

Spominjam se svoje bivše firme – večja kranjska firma, ki se ukvarjala s telekomunikacijami. Komuniciranje interno v firmi pa je potekalo nekako takole. Tajnica vrhovnega direktorja je v Wordu natipkala dopis, ga natisnila na tiskalniku, odnesla do faxa in ga faxirala tajnicam petih področij, od 100 do 300 metrov daleč, tajnice področij so dopis odnesle do kopirnih strojev, ga vsaka skopirale v cca. 5 do 15 izvodih, po te izvode so prišle tajnice sektorjev in jih raznosile po sektorjih.

Sistem je v letu 2008 še deloval brezhibno, ne vem pa če še deluje – v podjetju so zadnje čase odpustili precej ljudi. Kdo ve zakaj? Če sem tajnici ali komu drugemu, ki se je zataknil v 80h letih prejšnjega stoletja omenil, da ne želim videti papirja na svoji mizi in naj mi dopise pošilja v elektronski obliki ustrezni za pregledno in lažjo evidenco, je to dojel kot žalitev in omalovaževanje njegovega načina dela.

Oj,

najlepša vam hvala za odgovore. Bom poskušala vaše variante, čeprav sem tudi jst mnenja, da se vse da dandanes rešit preko maila, čeprav so eni še 100 let za luno :/.

Ma še zmeraj se najde kdo, ki ti reče …”ma daj, pošlji mi po fax-u!”…no comment.

Mateja… in takrat mu ponudi: A vam lahko pošljemo kar po teleprinterju?

…hahaha…

…al naj golobi prnesejo tretja opcija pa kar s konjem…:))))

No, saj smo malo hudobni, ampak starejše osebe se še nekatere “bojijo” računalnika pa jim je lepše po fax-u :)…imajo vsaj papir v rokah

Nekateri starejši pa kar špricajo od zanimanja, kaj to čudo od računalnika lahko vse naredi….bravooooooo

je pa res, da tudi npr SIOL zahteva od svojih kupcev, da mu npr. odpoved pošljejo po faxu in ne po elektronski pošti.

Ja, res je. Sem dozivljal na svoji koži..ko sem se hotel losati operaterja…sem mu moral vse “faksirati” … katastrofa…. :(((((

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close