Excell pomoč … nujno!!
A bi mi znali hitro nekaj pomagat. V Excelu imam dva datumska stolpca. Prvi je začetni datum, drugi je končni datum.
Najprej bi morala začetni datum nastavit tako, da če je manjši kot nek določen datum, da mi ga spremeni na ta določen datum (recimo, da če je datum manjši od 1.11.2004, da mi tisti datum nastavi na 1.11.2004).
In drugo … rabila bi izračunat koliko mesecev je med začetnim in končnim datumom.
Pa rabim čimprej.
Za mesece je potrebno malo bolj definirat, kaj je 1 mesec.
Ali je med 31.01 in 01.02 = 1 mesec?
Ali je med 01.01 in 28.01 = 1 mesec?
Ali je 1 mesec šele med 13.01 in 14.02 ?
Zelo na uč lahko izračunaš tako, da prešteješ število dni med datumom1 in datumom2 (funkcija DAYS360()), deliš z 30 (povprečno število dni v mesecu) in če je ostanek dni večji od 15 (funkcija MOD()) dodaš 1 mesec, drugače ne.
=IF(MOD(ABS(DAYS360(C6;B6;TRUE));30)>15;INT(ABS(DAYS360(C6;B6;TRUE))/30)+1;INT(ABS(DAYS360(C6;B6;TRUE))/30))
Če želiš bolj natančno, je treba natančno definirat 1 mesec, potem pa napisat lastno funkcijo, ki bo to tudi natančno izračunala.
Na drugo vprašanje ti je odgovoril hmmm. Na prvo ti lahko jaz:
Najprej bi morala začetni datum nastavit tako, da če je manjši kot nek določen datum, da mi ga spremeni na ta določen datum (recimo, da če je datum manjši od 1.11.2004, da mi tisti datum nastavi na 1.11.2004).
V celico (npr. A1) vnesi določen datum npr. 1.11.2004. Potem datume samo z IF stavkom preverjaj, če so manjši od njega:
recimo, da imaš datume v stolpcu B, ti pa vpisuj IF stavek v stolpec C.
=if(b1
V pomoči Excela najdeš:
Računaje razlike med dvema datuma, kjer je predlagana rešitev za računaje razlike v mesecih:
=(YEAR(A4)-YEAR(A3))*12+MONTH(A4)-MONTH(A3)
Če je v A4 končni datum in A3 začetni datum
Če daš tisti fiksni datum v celico A3 in ostale datume recimo od A5 navzdol, v B5 napiši =IF(A5
Forum je zaprt za komentiranje.