Najdi forum

excel-pogoj-ponovno

Pred kratkim sem zastavila vprašanje, na katerega sta mi odgovorila Sith in Mark. Po njunih navodilih sem poskusila določiti pogoj v excelu, a mi za oba primera javlja neko napako, tako da očitno v samih formiuah nekaj manja (oz. ponujenih rešitev ne razumem najbolje).Ponovno prosim za pomoč, posredujem pa tudi odgovore, za katere se najlepše zahvaljujem:

Moje vprašanje:

Pozdravljeni!

Prosila bi za eno majhno pomoč in sicer- zanima me ali je možno, določiti v excelovi tabeli pogoj tako, da ko vpišem določeno besedilo (npr. “arhiv”) v celico npr. J6 se podatek v celici npr. F6 in v celici H6 izbriše, vsi ostali podatki v vrstici 6 pa ostanejo nespremenjeni?

Hvala in lep pozdrav

Sith:
Mogoče z uporabo IF formule. V F6 in H6vpišeš tole:
=if(tvoj_pogoj_za_izbris;””;vsebina_če_pogoj_ni_ipolnjen)

Mark
Čisto konkreten primer: vnos imaš v celici a1.
=if(a1=pogoj;+a1;””)
če je pogoj izpolnjen, se ti izpiše vrednost, ki je zapisana v a1, če pa ni, se nič ne izpiše. To IF formulo potem lahko prekopiraš dalje.

Celica po moje ne more imeti ali vrednost ali formulo, tako da to z formulo najbrž ne bo šlo, razen če uporabiš Sithovo varjanto in v formule vpisuješ vrednosti, kar pomeni, da ne bo šlo z copy/paste ampak bo potrebno za vsako polje posebej vnesti formulo.

Ker pa imaš verjetno vrednosti že vpisane v celicah in bi bila zgornja varjanta precej mučna, bi bilo verjetno bolj enostavno napisati makro, ki preleti cel sheet in pobriše polja, ki jih mora.

Kakšno napako? Pazi na pravilno število oklepajev in zaklepajev ter uporabo podpičja “;” pri ločevanju argumentov v formuli.

Pri formuli
=if(tvoj_pogoj_za_izbris;””;vsebina_če_pogoj_ni_ipolnjen)
je “vsebina_če_pogoj_ni_iZpolnjen” lahko tudi referenca na neko celico z originalnimi vrednostmi. Lahko imaš še dva stolpca, z originalnimi vrednostmi za stolpca F in H, povsod v stolpcih F in H pa IF formulo, npr v stolpcih W in Z imaš originale za F in H, v F6 pa imaš formulo
=if(tvoj_pogoj_za_izbris;””;W6)
v H6 pa imaš formulo
=if(tvoj_pogoj_za_izbris;””;Z6)
Ti dve formuli lahko kopiraš po celotnih F in H stolpcih, W in Z skriješ, če te motita, ohranijo pa se tudi vrednosti, ki jih želiš izbrisati (za vsak slučaj če se zmotiš ali pa spremeniš pogoje).

Če dopolnim še s pogojem
=if(j6=”arhiv”;””;W6)

alfanumerične vrednosti v formulah so med dvojnimi navednicami “arhiv”

Hvala! Javi mi napako- v priponki…

Nič ne vidim daj večjo resolucijo, zdaj pa grem iz pisarne.

Na prvem opozorilu piše:
vnesena formula vsebuje napako
– če želite več informacij o odpravljanju splošnih težav s formulami kliknite “Pomoč”
– za pomoč pri vnašanju funkcije kliknite ” V redu” in nato v meniju “vstavljanje” kliknite “funkcija”.
– če nočete vnesti formule, se izogibajte uporabi enačaja (=) ali minusa (-) in če ne gre drugače, pred njuju vnesite enojni narekovaj (‘)

V drugem pa napiše:
IF(logical_test “kvadratek”[value_if_true] “kvadratek” [value_if_false])

Hvala še enkrat!

Meni se zadeva z makro še vedno zdi bolj enostavna, ne rabiš nič kopirat in imet še dodatna 2 stolpca.

Poskusi še to varjanto, pol se pa odloči

Z makrom gre pa tkole

Pritisni Alt+F11 da prideš v VBA editor. V levem zgornjem kotu kjer piše Project – VBA, v tistem oknu klikni na Sheet1. Nato v veliko okno desno od tega prekopiraj tole :

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim Col As Integer
Dim Row As Integer
Dim rng As String

Col = Target.Column
Row = Target.Row
rng = “E” & Row & “:F” & Row
If Col = 10 Then
If LCase(Target) = “arhiv” Then
Range(rng) = “”
End If
End If

End Sub

Tako ti bo enostavno ko v katerokoli polje v stolpcu J vpišeš arhiv, pobrisalo vrednosti v stolpcih E in F.

Glej še priponko, da ti bo bolj jasno.

Prej sem že pisal pod nickom Mark, pa mi ne vzame več in sem moral dodat pike 🙁

Napiši točno kako navedeš formulo in ti bomo povedali kje je napaka.
Verjetno samo kak = manjka na začetku, ali ti pa manjka kako podpičje.

(Mislim, da je take stvari še vedno lažje reševat s formulami kot pa z makroji).

Mark.. napisal:

> (Mislim, da je take stvari še vedno lažje reševat s formulami
> kot pa z makroji).

Zakaj že?

Morda če imaš 5 ali 10 zapisov že, če jih imaš pa 1000 in več, ti pa z makrojem odpade skrb za :

– podvojenih do 2x 1000 zapisov (pri makroju jih ni)
– pri dodajanju novega zapisa moraš najprej kopirati formulo in nato vnašati v polja, ki jih imaš lahko celo skrita. In ker se je motiti človeško, zraven pa nagaja še Murphy, se kaj hitro zgodi, da nekaj pozabiš (pri makroju ni nič od tega)
– če spremeniš pogoj, vrineš ali zbrišeš vrstico, dodaš tretjo vrstico, ki naj jo briše,…, imaš precej kolobocij z popravljanjem, kopiranjem, prenašanjem,..,kjer bo spet Murphy imel prste vmes (pri makroju popraviš 1 ali 2 vrstici kode in to je to)
– če imaš tabelo že narejeno, imaš precej več dela z tem, da pripraviš vse skupak z formulami, kot z tem, da skopiraš tistih 13 vrstic kode v VBA (pa še ene 3 vrstice bi lahko skrajšal)

Skratka, kot sem že zgoraj napisal, najbolje da *klea* sproba obe varjanti, potem se bo pa že ona odločila, kaj ji bolj ustreza in kako je za njo lažje.

Kaj dogaja?
Zelo verjetno ti manjka kakšno podpičje, oklepaj, navednica,…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close