Evropski delovni čas in višina nadomestila za malico
Spoštovani!
V podjetu, kjer sem zaposlena so za nekatere zaposlene uvedli evropski delovni čas-delamo od 8. do 17. ure, med 12. in 13. uro je odmor za malico. Glede na to, da traja odmor za malico 1 uro ali to pomeni, da bi moral delodajalec plačevati dvakratno višino malice (višina malice, ki jo dobijo zaposleni, ki delajo od 7. do 15. ure in imajo 30 minutni odmor za malico)? Če je temu tako in delodajalec ne želi plačevati višjega nadomestila za malico ali lahko zahtevamo, da imamo zaradi tega 30 min manj?
Hvala za pojasnilo.
Gre za deljen delovni čas. Možno je, da imate kolektivno pogodbo, ki določa v takšnem primeru dodatek k plači. To pač preverite pri sindikatu ali v kadrovski službi. Lahko pa na Ajpesu pogledate, katera dejavnost je registrirana kot glavna dejavnost, nato pa iz seznama panožnih kolektivnih pogodb, ki je objavljen na ministrstvu, pogruntate, če kaka panožna kolektivna pogodba velja za vas. Dvojna malica vam pa ne pripada.
Tudi sama imam povsem enak delovni čas.
Me je pa sodelavka, ki je v firmi že leta zaposlena, opozorila na to, da je ta ena ura prosta ura (in ne odmor za malico). Nam pa bi, če bi bilo vse po zakonu, ker sicer delamo polnih 8 ur (ne glede na prosto uro), v teh osmih urah moralo pripadati še pol ure malice. Vendar tega delodajalec ne priznava.
Kolega, zaposlen v enaki dejavnosti, gre na račun te pol ure malice domov pol ure prej – ima delovni čas do 16.30.
Tako je bilo meni to razloženo.
Forum je zaprt za komentiranje.