Evo mene z mrežo
No, kot sem rekel, pritežil sem z vprašanjem o piklopu drugega računalnika.
Jep: prebral sem vse za nazaj ampak vseeno mi ni čisto jasno, kaj naj sedaj priklopim: switch ali hub in predvsem kam naj ga priklopim.
moja situacija je trenutno taka, kot na tej sliki.
ADSL kabel je ta rdeči.
Ima kdo, prosim, kakšen nasvet?
PS: torek 17.30 bi šlo en kofe s sokom in kokakolo s smetano, končno?
Poglej kako naj rečem: Peace of cake..
Kupi si hub ali switch naj bo 10/100
V drugo machino vtakni kartico in jo skonfiguriraj za adsl
Torej rdeči kabl od modema gre v switch (mora zagoreti lučka (led dioda)).
Potem pa eno mašino v switch ali hub
pa drugo mašino
potem lahko veselo adsl-jaš iz do 4 mašin hkrati.
Instaliraj si neki firewall na obe mašini in that’s it.
To je bila tanajtabl simpl varianta.
Kompliciranejša je :
kupi si adsl router, ki je obenem hub, firewall…
Vtakneš rdeči kabel od modema v adsl vtičnico na routerju.
Običajno imajo do 4 portni hub zadaj, kamor namečeš mašine, skonfiguriraš
router in gi Muri mora gret.
Še bolj komplicirana varianta:
v eno machino si vtakni še eno lan kartico, v katero vtakneš rdeči kabel od modema, na njej ne konfiguriraš tcpip nastavitev.
Povežeš s križnim kablom (cross kabel) drugo lan kartico in drugo mašino.
Na 1. mašini (k ima dve lan kartici) omogočiš internet connection share
in potem tudi iz druge machine uspešno srfaš po netu.
Še malce bolj komplicirana varianta:
postaviš Linux kot router in firewall in that’s it.
Še kaj nejasnosti, me ne briga za danes – grem na hrbet hehe
lp
Noja, lahko tudi podrem stene med sobama, pa nabavim daljinsko tipkovnico in daljogled in če že rabim kaj z interneta srfam samo na enem:))
Samo še toliko, ko se naveličaš hrbtne poze: kot vidiš, je rdeči kabel z modema speljan nazaj proti telefonu in tam preko nekakšnega razdelilca razdeljen na telefonski priključek in na ISDN adapter na katerega je priključen telefon. Ko torej priključim ta rdeči kabel na Switch oziroma hub (pa rdeča dioda pa to) in iz huba ba mrežno kartico računalnika 2, kam potem priklopim ISDN? Tudi na HUB?
ok, razumem.
Namesto rdečega kabla (v mojem zgornjem opisu) mora biti kabel ki gre
od modema k računalniku.
No ja običajno Teljekomovci zadnje čase ta kabel (cross) dajejo rdeče barve.
Vsekakor kakršnekoli barve že je:
Kabel ki gre od ADSL modema do računala uporabi za zgoraj opisane variante.
Če pa želiš pa lahko narišem že enkrat vse sheme, kakor je zgoraj opisano.
lp
ps. nisem bil na hrbtu, me je nekaj bolel, pač pa na boku hehe
Klemenxx, ne bom te več obremenjeval, naj samo pojasnim v čem je pravzaprav problem, da se mi vse skupaj ne zdi simpl, pimpl:)) Še vedno pa velja povabilo na pijačo jutri ob 17.30 za vse ki imajo voljo.
Stvar je taka: ja res je, kabel od modema do mrežne v računalniku je rdeč, no na skici pa sem rdeče označil kabel, ki teče med dvema – kako bi jima rekel – razdelilcema. RAČ 2 je namreč v otroški sobi, telefonska linija, isdn priključek in telefon so v predsobi, potem pa od “razdelilca” šiba kabel po hodniku do moje delovne sobe, kjer so spet “razdelilec”, ASDN splitter, modem in RAČ 1. Takrat, ko so mi napeljevali ISDN in ADSL se je to pač zdela najboljša rešitev. Takrat so mi tudi zatrdili, da bom kasneje lahko brez večjih problemov potegnil kabel iz predsobe do otroške sobe – RAČ 2 in da mi ne bo potrebno vleči kabla od modema iz moje sobe v otroško. Menda naj bi ta sivi kabel (na skici označen rdeče) to omogočal. Tako, vidiš sem v dilemi kako naj sedaj to storim. Takrat, ko so mi predlagali to varjanto, se mi je vse zdelo jasno, sedaj pa mi ni več.:(
Je pa res, da niste vi na tabli sedaj dolžni reševati problemov, ki sem si jih nakopal s površnostjo pri napotkih ob sami montaži priključka.
Kakorkoli že, jutri vabim vse ljudi dobre volje na pijačo, če se ne boste odločili drugače je zadaj na Celovški za McDonaldsom v Šiški (McDrive) Prijeten pub, pa se dobimo tam ob 17.30 Pub se imenuje Tut en Kamn.
hja na žalost boš moral na vsak način napeljati še en kabel iz huba, ki bo pri tebi
pa do računalnika, ki je v otroški sobi.
Pa to je ethernet kabel – druge variante ti skoraj ni.
Tudi če daš razcepnik (ADSL,ISDN) kam drugam, boš pa moral od tam povleči
kabel do druge mašine.
Ok je varianta – brezžična zadeva, samo je pač cena temu primerna ….
Sedaj, pa če imaš možnost kabel potegniti tako, da se ti skrije (se ga ne vidi)
ti je to najlepša in najcenejša varianta.
Ej če me mori 1000000000000 ljudi vsak dan in en Wega več ali manj – ni problema.
lp
Pelikan……
daj prosim pokomentiraj kaj si sploh želel povedati ?????????????????????????
Naj napišem še enkrat:
siol dovoljuje dostop do interneta preko adslja iz max. 4 računalnikov naenkrat z istim uporabniškim imenom in geslom.
vsak uporabnik ima svoj tcpip naslov, katerega mu dodeli siol.
še kaj..
kar z besedo na dan, da razčistimo zadevo…
lp
Uf, ker vidim da si še/spet gor naj izkoristim priliko in ti še malce zatežim: namreč, ko so mi napeljevali ISDN/ADSL so mi razložili, da naj bi z HUBom oziroma switchem lahko rešil zadevo s kablom samo iz predsobe in da mi ne bo potrebno vleči še enega kabla iz moje sobe v otroško. Češ, da sivi kabel med enim id drugim “razdelilcem” to omogoča. Razdelilec sem dal v narekovaje, ker ne gre za klasični spliter, ki loči ISDN in ADSL signal temveč je sivi kabel na oba razdelilca zvezan “fiksno” ven pa gresta dva navadna priključka. Pri mojem računalniku gresta oba priključka v spliter in ena linija iz spliterja v modem, v predsobi pa iz “razdelilca” en priključek v tel. linijo, drugi pa na ISDN NTBA, kakor se menda reče tisti ISDN škatli na steni, na katero je priklopljen telefon. Mogoče je sedaj slika kaj bolj jasna, mogoče pa se bo komu utrnila še kakšna ideja.
Kaj pa šankiranje jutri, se kdo javi?
LP Wega
UPS, kaj naredi en manjkajoči “F”! Cel uk! Se opravičujem, upam da nisem sesul foruma…
Pa še enkrat sporočilo:
Uf, ker vidim da si še/spet gor naj izkoristim priliko in ti še malce zatežim: namreč, ko so mi napeljevali ISDN/ADSL so mi razložili, da naj bi z HUBom oziroma switchem lahko rešil zadevo s kablom samo iz predsobe in da mi ne bo potrebno vleči še enega kabla iz moje sobe v otroško. Češ, da sivi kabel med enim id drugim “razdelilcem” to omogoča. Razdelilec sem dal v narekovaje, ker ne gre za klasični spliter, ki loči ISDN in ADSL signal temveč je sivi kabel na oba razdelilca zvezan “fiksno” ven pa gresta dva navadna priključka. Pri mojem računalniku gresta oba priključka v spliter in ena linija iz spliterja v modem, v predsobi pa iz “razdelilca” en priključek v tel. linijo, drugi pa na ISDN NTBA, kakor se menda reče tisti ISDN škatli na steni, na katero je priklopljen telefon. Mogoče je sedaj slika kaj bolj jasna, mogoče pa se bo komu utrnila še kakšna ideja.
LP Wega
UPS, kaj naredi en manjkajoči “F”! Cel uk! Se opravičujem, upam da nisem sesul foruma…
Pa še enkrat sporočilo:
Uf, ker vidim da si še/spet gor naj izkoristim priliko in ti še malce zatežim: namreč, ko so mi napeljevali ISDN/ADSL so mi razložili, da naj bi z HUBom oziroma switchem lahko rešil zadevo s kablom samo iz predsobe in da mi ne bo potrebno vleči še enega kabla iz moje sobe v otroško. Češ, da sivi kabel med enim id drugim “razdelilcem” to omogoča. Razdelilec sem dal v narekovaje, ker ne gre za klasični spliter, ki loči ISDN in ADSL signal temveč je sivi kabel na oba razdelilca zvezan “fiksno” ven pa gresta dva navadna priključka. Pri mojem računalniku gresta oba priključka v spliter in ena linija iz spliterja v modem, v predsobi pa iz “razdelilca” en priključek v tel. linijo, drugi pa na ISDN NTBA, kakor se menda reče tisti ISDN škatli na steni, na katero je priklopljen telefon. Mogoče je sedaj slika z zgornjega linka kaj bolj jasna, mogoče pa se bo komu utrnila še kakšna ideja.
LP Wega
:)))
Kako se je nekdo razjezil …
Sicer za siol ne vem … kaj ponuja ker imam izkušnje le s kabelskimi operaterji, a če želiš do neta dostopati z več računalnikov preko enega priklopa moraš imeti vsaj dva TCP/IP naslova da lahko skonfiguriraš bodisi router, bodisi nasloviš switch in internetni izhod.
Pol pa mi samo povej ča sem jaz kaj spregledal, kakšne naslove napišeš v nastavitve mrežne kartice da najdejo preko hub/switch-a internet???
Kolikor vem se najdejo le sami med seboj v omrežju, za izhod iz LAN-a pa potrebuješ še dva dodatna naslova.
Če se motim sem odprt za nasvete in ideje. Uporabljam win2000 adv.server, na ostalih pa win 2000 prof.
Hvala
Klemenxx, na prvi način – kot si ga opisal Wegi, sem pred časom poskusil povezati drugi računalnik na net. Pa ni delovalo. Vse, kar mi je končno uspelo, je bila mrežna povezava s cross kablom, net na drugi mašini pa še vedno ne dela.
Tudi siolovi operaterji pravijo, da bi moralo gret, a ne greje. Zakaj ne greje, pa nisem uspel ugotoviti, nisem imel živcev… Tudi stranka me je bila že sita, a si še vedno želi net na obeh mašinah… že zaradi reklame siola za adsl, ki naj greje tu in tam.
kako si pa to delal ???
Poglej kako se naredi (bom pisal bolj počasi hehe).
1. kupiš hub, poglej, če ima stikalo za uplink
2. kebl ki gre od ADSL modema vtakneš v hub – lučka na hubu mora goreti, prav tako tudi lučka za ethernet na ADSL modemu, če ne gori vtakni kabel v uplink port,
ali pa premakni stikalo za uplink. Če še vedno ne gori potem v ADSL modem
vtakni navadni – NE Crosscabel in poveži z hubom – lučka mora svetit.
3. PRVO mašino vtakni v hub – na lan kartici od računala in v hubu mora zagoret
lučka
4. DRUGO mašino vtaklni v hub – lučka na lan kartici od računala in v hubu mora goret.
Zadeva ti deluje – če ne pojdi nazaj po vrsti od 1. točke dalje.
lp
ps. to sem naredil že na veeeeeeeeeeeeeliko koncih in krajih – nikjer težav
He, pa res dela. Res je sicer, da montaža ni trajala samo 15 minut, kot je ocenil klemenxx ampak 3 ure in 47 minut. Od tega 42 minut da sem se prebil do štacune, našel parkplac, kupil kabel in se vrnil domov, 66 minut, da sem spravil kabel skozi lunjico nad vrati, 35 minut da sem našel še en kabel, ki sem ga sicer skrbno spravil da ga ne bom iskal, 52 minut potrpežljivega čakanja in 30 minut rotenja žene, naj že konča s Solterjem in potem 2 minuti, da sem vse skupaj priklopil.
Klemenxx, THX! Dela celo čeprav je tisti kabel ki sem ga imel doma cross.
Dej dej Tajfun.
V petkovem Gorenjskem Glasu bomo objavili tvojo sliko, da bodo vsi
Gorenjci za tabo s prstom kazali.
Ja smo bili na pijači – in Gorenjcem je bilo prizanešeno pri plačilu, pa saj
nisem namerno pozabil denarnice doma, upam da Wega in Hmmm to razumeta.
Drugič pa moraš priti, veš kako je fino piti pijačo in nič ni treba skrbeti za plačilo.
Čeprav je tisti bife kar dobeeer, sicer zaradi “prijazne” natakarice.
Lep dan še naprej!
Forum je zaprt za komentiranje.