Najdi forum

Euro

Od kje pravzaprav izhaja Euro?

– ali je prav rekel Toporišič na TV, ki trdi, da izhaja iz “Evropa” in bi torej moral biti v slovenščini evro?
– ali ima prav bralec Dela, ki je v pismih navrgel, da izhaja iz EU (Evropske unije) – denarna enota EU – in je torej čisto prav euro tudi v slovenščini?

Prvo teorijo sem tudi jaz slišala, samo ne od Toporišiča. Kar se pa tiče druge trditve, pa naj ta pametni bralec razloži, kaj omeni končnica -ro?! Eni se zdaj kar nekaj zmišljujejo…

Euro.

Bi se kar držala Toporišiča, ki je lepo argumentiral. In ima tokrat prav. Zakaj bi bilo sploh okrog tega potrebno toliko razpravljati?!

Ker gre za ime NOVE denarne enote, je torej evro ali euro tudi NOVO ime in je čisto vseeno, ali je nastalo iz evrope ali evropske unije. Če bi se ta denar bogve iz kakih razlogov imenoval GLISTA, se verjetno ne bi nihče prepiral ali celo trdil, da izhaja iz črevesnega zajedalca. Vse je stvar DOGOVORA! Tudi Toporišiču ni nujno prav slepo slediti. Če bi on trdil drugo, bi ga Štajerka tudi podprla? Pa brez zamere, tudi jaz sem štajerka!

Prejšnji odgovor bi moral biti tu! Sem malo bolj “leva” pri internetnem čveku.

… če je res vse stvar dogovora, zakaj potem ne ostane pri “u”, kar bi vsekakor zmanjšalo zmedo. Pa ne, da se dogovarjamo zato, da bodo stvari bolj komplicirane, kot bi lahko bile.

Meni se zdi bistvena razlika, če je to denar Evrope (kar ni!) –> evro
ali Evropske unije oz. EU-ja –> euro

Euro je evropski denar ravno toliko kot je:

– ameriški denar dollar,
– angleški denar shilling in pound,
– ruski denar rubelj
– francoski denar franc
– japonski denar jen

Narod hlacev, je zapisal že Cankar.

Stvar je čisto preprosta. V slovenščini sklop “eu” pač zapisujemo ev in evro ni edini primer. Kar preverite v SSKJ, koliko besed na eu imamo v slovenščini. In ne vidim razloga, zakaj ne bi imena te valute poslovenili, tako kot smo tudi vse druge. Pa tudi tega ne razumem, zakaj ne bi moglo pač na nekaterih bankovcih poleg “euro” pisati še evro po slovensko, na drugih bi bil zapis v grški pisavi, pa po litvansko in tako naprej – bi se vsaj malo izobrazili, se zavedli, da v EU ne živijo samo Nemci, Francozi, Britanci in Italijani, ampak še kdo drug. Pri tem sploh ni pomembno, iz česa je izpeljano ime, pomembno je, kako takšen glasovni sklop zapisujemo v slovenščini.

Tako se govori (po slovensko, namreč)!!

Ja, seveda.
Ampak zakaj potem AUDI vztrajno pišemo z u, če pa je to kratica za nevemkakoserečeponemško AVtomobilsko industrijo in bi torej po naših cestah morali voziti avdiji?
Nič nimam proti evru, da se razumemo, toda odločitev bi morali sprejeti vsaj slavisti s konsenzom, ne pa da eden reče, drugi pa kot da sploh nimamo pravice misliti s svojo glavo.
Ne zahtevam referenduma o tem vprašanju, evro je v uporabi že nekaj let, med tem je bilo že nekaj slavističnih kongresov in bi lahko bile stvari jasne. Tokrat gre le za prenapenjanje mišic proti EU, ki bi jih bilo pametneje pokazati, ko so sprejemali predpise o kmetijstvu, mlečnih, vinskih in kaj vem katerih kvotah še.
Pred leti je eden pomembnih slavistov skušal gasilce, bralce in podobne prekrstiti v gasivce, bravce … češ, da je to etimološko in ne vem kako še pravilno. Po nekajletnih prepirih je obveljalo, da je jezik živ in se torej spreminja, pravila pa morajo slediti jeziku, ne jezik pravilom.
Tale forum naj bo le to, kar piše: forum, prostor za debato. Ne prostor za prepire!
Naj živi evro!

Audi je pač ime tovarne in/ali pa blagovna znamka, lastno ime vsekakor in tega ne moremo sloveniti. Tudi ne pišemo reno, pežo in podobno, saj se bi pretirano približali načelu “piši kot govoriš”. Tako kot Anglež Phillip še vedno ostane Phillip.

Glede evra – mislim, da se slavisti oz. slovenisti o tem sploh ne pričkajo, kolikor jih poznam in spremljam njihove razprave. Njim je stvar jasna in evro je v Slovenskem pravopisu 2001. Mislim, da je od “Evropejcev” bedasto, da se v to sploh vtikajo (posebej še ob dejstvu, da Grki imajo svoj zapis), saj je bilo celo v “svinčenih časih” samoumevno, da smo imeli na dinarjih ime valute izpisano v vseh jezikih in pisavah YU narodov.

O dilemi bralec/bravec bi rekel, da gre trend v smer bralec (nek slavist je rekel, da bo sčasoma celo delavec postal delalec, če bo šlo tako naprej :).

No, saj jaz menda trdim isto, se ti ne zdi?
Ampak nedosleden si ti!
Če ne slovenimo imen audi, peugeot, … zakaj bi slovenili euro, ki je prav tako IME, res, da ne tovarne, ampak denarne enote? Če nas pri AUdiju ne zanima poreklo, zakaj bi nas pri EUru?
Ampak brez skrbi, midva in ostali v tej rubriki tega ne bomo rešili. Pravzaprav pa sploh nismo pristojni za to.
Bodi evro ali euro, glavno, da jih bo čimveč padlo na plačilni dan!
Meni pa je tako lepo, če lahko delim misli z vami …

Audi je lastno ime tovarne in glede tega je pravopis zelo natančen. Teh ne slovenimo, pač pa slovenimo lastna imena držav, imamo poslovenjena imena nekaterih otokov in mest, pri drugih spoštujemo izvorni zapis. Primer: dolgo časa smo ime danskega glavnega mesta pisali “po nemško” Kopenhagen, po novem upoštevamo danski zapis, le da njihov prečrtani o razpišemo po slovensko v oe… Podoben primer je Mexico City oz. Ciudad de Mexico.
Evro je ime denarne enote in te slovenimo, čisto vse. Samo da je v nekaterih primerih zapis enak izvirniku, v nekaterih je zelo podoben, v drugih pa razmeroma drugačen. Če bi pisali euro, bi morali pisati tudi dollar in pound itd.
Res ne vidim niti enega razloga za zapis euro, mogoče pogojno pragmatičnega, da bi bilo pač lažje za vse. Tako kot smo obdržali izraz Evropska unija, čeprav bi se lahko odločili za bolj slovenskega. Ampak pazi, tudi tu unija pišemo po “naše”. Bi pa vsem ostalim sodržavljanom EU pripisala toliko inteligence, da so se sposobni navaditi tudi na tista tri, štiri drugačna poimenovanja denarne enote. Škodilo zagotovo ne bi nikomur.
Pa še to: Nemci sicer zapisujejo euro, izgovarjajo pa ojro, kar se meni zdi večji odmik od enotnega poimenovanja kot naš zapis.

Mislim, da je Euro ime valute in je prav, da se ne posloveni. Moje mnenje pač…

In kakšen argument je to, da je to ime valute? Torej se nobeno ime valute ne posloveni in v slovenščini vedno pišemo dollar … Oziroma pišemo celo Dollar?

Je že uspešno poslovenjen, evro namreč. Imamo ga v SP 2001.

Malo sem pozen v tej debati, ampak dajem prav vsem, ki so za eVro. Lahko si pa mislim, da bi nekateri raje imeli euro (po možnosti tisti, ki namesto Avstralija pišejo Australija…)

New Report

Close