Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija EOS 350D + objektiv

EOS 350D + objektiv

Živjo,

s fantom sva pred nakupom novega digitalca. Ker imava analogni EOS in nekaj dobrih objektivov sva se odločila za EOS 350D. Do sedaj so nama vsi trgovci zagotovili, da so objektivi kompatibilni tudi z digitalcem (tudi v specifikaciji piše tako).

Sedaj pa nama je prodajalec, ki nama je sicer na vsak način hotel prodati Nikona, rekel, da pri kombinaciji EOS 350D in starih objektivov prihaja do raztegnjene slike na robovih. Zanima me, ali ima kdo od vas podobne izkušnje?

Hvala.

Ne bom ti znala dati #znastvenega # odgovora, mi je pa isto razlagal en možakar, ki se profesionalno ukvarja s fotografijo.
slika naj bi se popačila…
Imam pa Eos 350 D tri tedne in sem navdušena!
LP, Nataša

Hja… prodajalčeva naloga je, da proda vse, kar ima na zalogi. In dejstvo je, da se EOS 350D prodaja za med, Nikon pa mnogo mnogo slabše. Zato je razumljivo njegovo prigovarjanje za nakup Nikona…..

Glede na to, da so stari objektivi narejeni za sličico formata 36x24mm, EOS 350D pa ima senzor dimenzije samo 22x14mm, to pomeni, da pri starih objektivih pada na senzor samo svetloba, ki bi sicer zadela sredino klasičnega filma. Torej ni nobene logične razlage, zakaj naj bi bile slike po robovih raztegnjene.

Pač pa je res, da aparat običajno dobiš v kompletu s zoom objektivom f3.5-5.6/18-55 EF-S II, ki ni ravno briljanten – za malo denarja malo muzike. Ta objektiv ima namreč pri večji odprtini zaslonke nekoliko neostro sliko po robovih. To pa je tudi vse, kar bi bilo na robovih slabega pri tem aparatu. Pa še pri tem ni aparat nič kriv, ampak poceni objektiv. Kupiš boljšega, pa problema ni več.

Hvala Roman,

ravno zaradi dejstva, da imava tri zelo kvalitetne objektive še od analognega EOSa, sva se odločila za 350D.

Če se bo kje v SLO našel prodajalec, ki bi nama omogočil nekaj testnih fotk (kombinacija digitalc + najin objektiv) pa bova še toliko bolj vesela.

Nina, smem vprašat kakšni objektivi so to? Jaz imam Canona 20D in 300D in na obeh brez problemov uporabljam Canonove in Sigmnine objektive, ki sem jih tudi na filmskem in jih občasno še vedno (skupaj z novejšimi). Vse kombinacije delujejo brez problemov. Problala sem celo kombinacijo 20D + kit objektiv od filmca in je ok (če seveda odmislimo bolj slabo kvaliteto objektiva). Distorzija oz “raztegnjena slika” je pa značilnost slabših objektivov, recimo 300D s kit objektivom, kar pa je v bistvu skoraj neopazno (obstajajo tudi programi, ki to učinkovito rešijo).
To z Nikonom in prodajalcem pa ne bi komentirala… res te malo zaskrbi, ko slišiš kakšnim “strokovnjakom” polniš blagajno… Po mojih izkušnjah je še najbolje, če stvar sam raziščeš. Na netu je namreč ogromno strani, kjer dobiš koristne informacije, prečitaš o dobrih in slabih izkušnjah drugih in s tem preprečiš marsikateri “ne najbolj posrečen” nakup 🙂

Bi morala doma pogledat. Jaz sem glede fotografiranja bolj bosa, sem pa prepričana, da so Ok, ker fant pri športni in fotografski robi raje niče ne kupi, kot pa da bi kupil kakšno na pol dobro in poceni stvar.

Prodajalec je bil na teh forumih enkrat že omenjen, ne bi mu rada delala krivice z ocenami o njegovem strokovnem znanju, zagotovo pa ima tako aroganten odnos do potencialnih kupcev, da niti slučajno ne bi pri njemu kupila nič.

Pozabila sem še dodat, da je to, da se fotoaparat takega ranga stestira pred nakupom povsem normalna praksa. Sicer ta SLR ne spada ravno med profesionalno opremo, ampak se je tej vseeno zelo približal. Jaz recimo ne bi nikoli kupila objektiva brez da bi ga sprobala na svojem fotoaparatu. Včasih se predvsem pri kombinacijah, ki niso iste firme (npr. Canon – Sigma) zgodil, da se opremi “skregata” med seboj. Mi smo recimo v sami trgovini (!) morali zamenjat dva enaka objektiva in je šele tretji delal kot je treba.

Če delata objektiva 70-200mm F4 in 50mm/1.8 na 300D brez problema, potem mora vsak objektiv delati enako na 350D, če upoštevaš crop faktor.
Jaz ne vidim napak na robovih, očitno je bolj pristranskot prodajalca ali pa gre le za praznenje skladišča.

Lahko pogledaš fotke mačke in volka (med galerijo pa tudi kvakača, ki so bili slikani z 200mm objektivom in 300D), jaz ne vidim napak.

Vaš link

Pošlji oblikovano (24-07-05 12:07)

Če se bosta odločila za 350D, vama priporočam, da ga vzameta brez objektiva, ki je v kitu (18-55 EF-S/f3.5-5.6). Razlog je že v enem od prejšnjih sporočil – kvaliteta.
Glede “starih” objektivov pa ne pozabita goriščnic množiti z 1.6 (faktor za preračun zaradi manjšega tipala) – lahko se zgodi, da bosta naenkrat imela same “teleobjektive” in si bo treba nekaj omisliti za širikokotno območje.

New Report

Close